07.08.2023

Veneilyn viikkokatsaus: Purjehduksen MM-kisat starttaavat, kilpamoottoriveneilyä Suomessa ja maailmalla

Kilpaveneily:

Jarno Vilmunen ajoi F4-luokan MM-osakilpailuvoittoon

Ratamoottoriveneilyn MM-sarjan osakilpailu ajettiin viikonloppuna Italian Viveronessa. Tuore EM-voittaja Jarno Vilmunen ajoi kisan voittoon, ennen Norjan Andre Solvangia, kolmanneksi ajoi Liettuan Paulius Stainys. Suomalaisista Roope Virtanen oli viides ja Tino Lehto kuudes. Lauantaina ajettiin yksi kisa hienossa säässä, mutta sunnuntain lähtö jouduttiin perumaan kovan tuulen takia.

– Lauantain kilpailu oli kovatasoinen ja piti tehdä töitä voiton eteen, voitto tuntui hyvältä. Pieni pettymys oli, kun sunnuntain kilpailu jouduttiin perumaan, Jarno Vilmunen kommentoi.

F4-luokan seuraava MM-osakilpailu ajetaan 22.-24. syyskuuta Comojärvellä Italiassa.

Kilpapurjehdus:

Ensimmäinen suomalaisvoitto kansanveneiden kultamaljassa

Stefan Westerlund (BS), Thomas Hallberg (BS/NJK) ja Staffan Lindberg (ÅSS) nappasivat ensimmäisenä suomalaistiiminä voiton kansanveneiden kultamaljasta, joka toimii luokan epävirallisena MM-kisana. Mestaruudesta taisteltiin viimeiseen lähtöön asti. Ennen päätöspäivän purjehduksia viidellä venekunnalla oli vielä mahdollisuus kultaan. Kisat käytiin viikonloppuna Kalevi Jahtklubilla Tallinnassa.

Lopputulokset

Kuva: Jarmo Vehkakoski

2.4mR -luokan MM-kisat päätökseen Tampereella

Näsijärven Purjehdusseuran isännöimät 2.4mR-luokan MM-kisat päättyivät lauantaina Näsijärvellä Tampereella. MM-regatta oli samalla Näsijärven Purjehdusseuran 125-vuotiaan seuran juhlaregatta. MM-regattaan starttasi 60 purjehtijaa ympäri maailman, joista voittoon purjehti vakuuttavalla eisityksellä Saksan Heiko Kroeger, Hopeaa purjehti Megan Pascoe, Iso-Britannia. Pronssiin ylsi Naantalin Purehdusseuraa edustava Jan Forsblom. Parhaana tulokkaana palkittiin ILCA 7 -luokan maajoukkuepurjehtija Otto Dahlberg (10.).

Lopputulokset löytyy tästä.

Kuva: Hiski Kosunen ja Senni Nieminen/Näsijärven Purjehdusseura

Tapahtuu tällä viikolla:

Purjehduksen 2023 MM-kisat — Maapaikkajahti Pariisin 2024 kisoihin käynnistyy

Kaikkien olympialuokkien yhteiset MM-kisat käynnistyvät Haagissa perjantaina 11. elokuuta. Kisojen mitalilähdöt purjehditaan luokkakohtaisesti torstaista sunnuntaihin 17.–20. elokuuta. Kilpailut toimivat samalla ensimmäisenä maapaikkakarsintana Pariisin 2024 kesäolympialaisiin. Suomen joukkueella on purjehtijoita on mukana kaikkiaan seitsemäntoista kahdeksassa eri luokassa. Miesten ILCA7 -luokassa Suomi hakee maapaikkaa peräti neljän purjehtijan voimin, naisten iQFoilissa ja miesten 49erissa suomalaisvenekuntia on mukana kaksi, muissa luokissa ollaan yhden kortin varassa.

Lue kisaennakko tästä.

Seuraa kisoja:

Kaikki kisalähdöt ovat seurattavissa trackerin kautta

Kisaseurantaan- ja tunnelmaan pääsee myös Sailing Team Finlandin Instagramin ja Facebookin kautta

Suomen edustajat luokittain Haagin MM-regatassa, suluissa luokkien kilpailupäivät:

49er (11.–18.8): Oskari Muhonen/Edvard Bremer, Juuso Roihu/Lasse Lindell

49er FX (11.–18.8): Ronja Grönblom/Veera Hokka

Formula Kite (14.–19.8): Noora Ruskola

ILCA 6 (13.–20.8): Monika Mikkola

ILCA 7 (13.–20.8): Kaarle Tapper, Nooa Laukkanen, Valtteri Uusitalo, Aleksi Tapper

iQFoil M (15.–19.8): Jakob Eklund

iQFoil W (15.–19.8): Aleksandra Blinnikka, Sofia Hämäläinen

Nacra 17 (11.–17.8): Sinem Kurtbay/Akseli Keskinen

Kuva: Pepe Korteniemi

Ratamoottoriveneilyn SM-sarjat jatkuvat Imatralla

Tulevana viikonloppuna Imatralla pääsee nauttimaan moottoriurheilun huippuhetkistä, kun ratamoottoriveneilyn GT10-, GT15-, GT30- ja F4-luokkien SM-osakilpailut saavat jatkoa Imatra Powerboat Racessa. Kilpailut järjestetään 12.-13. elokuuta, samalla käydään GT10 European Cupin kilpailut.

Lisäksi viikonlopun aikana nähdään Imatralla myös offshoreluokkien SM-osakilpailut, joten tarjolla on taatusti jännittävää ja vauhdikasta menoa vesillä!

Lisätietoja tapahtumista ja tuloksista löytyy täältä.

Kuva: Teemu Multisilta

Muuta:

Vuoden vierasvenesatama 2024 -äänestys on käynnissä!

Suomen vierasvenesatamat kisaavat jälleen Vuoden vierasvenesatama 2024 -titteleistä. Tänäkin vuonna palkitaan erikseen rannikkoalueen ja Järvi-Suomen suosikki. Kilpailulla innostetaan vierasvenesatamia lisäämään ja parantamaan palvelutarjontaansa.

Äänestyksessä ovat mukana kaikki viralliset vierasvenesatamat, jotka tarjoavat yöpymiseen soveltuvia vieraspaikkoja oheispalveluineen sekä ne vieraslaiturit, jotka ovat aikaisemmin äänestyksessä menestyneet. Satamia on yhteensä 240. Määrä koostuu palvelusatamista, vieraslaitureista ja vierassatamista. Vuoden vierasvenesatamat saavat kunnialaatan ja osaston Vene 24 Båt -messuilta. Äänestyksen voittajat julkistetaan Vene 24 Båt -messuilla 9.2.2024 Helsingissä.

Äänestys on käynnissä 22.6.–30.9.2023 verkkosivuilla www.satamassa.fi ja äänestää voivat kaikki vierasvenesatamien vieraat. Kaikkien äänestäjien kesken arvotaan 300 euron veneilytuotelahjakortti ja 10 kahden henkilön lippupakettia Vene 24 Båt -messuille.

Nautic-TV: Lomaveneilyä ja kisavalmistautumista

Nautic-TV suuntaa muiden veneilijöiden tavoin kesäksi vesille. Mitä veneilyloman alla kannattaa muistaa? Esittelyssä myös Vuoden vierasvenesatama -äänestys, johon voi osallistua juhannuksesta syyskuun loppuun.

Jaksossa myös: 

Kohti olympiavesiä. Maajoukkueen 49er FX -purjehtijat Ronja Grönblom ja Veera Hokka valmistautuvat Ranskan Marseillessa heinäkuun esiolympialaisiin sekä suuntaavat katseensa elokuun olympiapaikkakarsintaan ja MM-kilpailuihin.

Tiiminä maailman ympäri. Tapio Lehtinen starttaa jälleen maailmanympäripurjehdukselle, mutta tällä kertaa yhdessä nuoren miehistön kanssa ja Ocean Globe Race -kilpailuun. Millainen urakka tiimin ja Galiana-veneen saattaminen kilpailukuntoon on ollut?

Piipon solmukoulu: Ulkosorkka. Kaikki viisi perussolmua ovat katsottavissa Solmukoulu-soittolistalta.

Vastuullisesti vesillä. Ohoi vesilläliikkuja! Haastamme sinut viiteen tekoon veneilyturvallisuuden ja ympäristöystävällisyyden lisäämiseksi.

Seuraava Nautic-TV:n jakso julkaistaan Uivan venenäyttelyn tunnelmissa 21. elokuuta. Löydät kaikki jaksot täältä.

Nautic-TV nauttii veneilystä kotimaan upeissa vesistöissä, esittelee ajankohtaiset ilmiöt ja henkilöt sekä tarjoaa vinkkejä veneen huoltoon ja vastuulliseen vesillä liikkumiseen.

Artikkelikuva: Teemu Multisilta

Haluatko mukaan viikkokatsaukseen?

Suomen Purjehdus ja Veneily kokoaa veneily- ja purjehdustapahtumat yhteen joka viikko. Viikkokatsauksessa kerromme alkavan viikon tapahtumista sekä jaamme tunnelmia ja tuloksia edellisen viikon kilpailuista ja muista tapahtumista.

Voit täyttää tiedotuslomakkeen käyttämällä seuraavia linkkejä:

Viikkokatsauksen tiedotuslomake

Kilpaveneilyn tiedotuslomake

Vaihtoehtoisesti voit lähettää viikkokatsaukseen lyhyen uutisen kuvineen ja linkkeineen sähköpostitse osoitteeseen media@spv.fi maanantaisin kello 12 mennessä.

Viimeisimmät uutiset