Kansainvälinen huviveneenkuljettajankirja

Kansainvälinen huviveneenkuljettakirja osoittaa veneilyosaamista teoriassa ja käytännössä.  Ulkomailla, esimerkiksi Välimeren maissa, sitä vaaditaan venettä vuokrattaessa. Suomessa sitä tarvitaan yli 24-metristen huvialusten kuljettamiseen yli 18 ikävuoden lisäksi.

Kansainvälista huviveneenkuljettajan pätevyyttä haetaan Traficomilta heidän verkkosivuiltaan  löytyvällä lomakkeella.

 

Lue lisää: Kansainvälinen huviveneenkuljettajankirja | Traficom

 

Hakeaksesi pätevyyttä tarvitset:
a) todistuksen teoreettisesta osaamisesta (Venepäällikkökurssin todistus teoriaosuudesta tai rannikkolaivuritutkinto tai vastaava)
b) todistus käytännön veneilytaidoista (esimerkiksi venepäällikkökurssin todistus käytännön veneilytaidoista)
c) yli 16 vuoden iän
d) ajokortin

 

Jos sinulta jotain ylläolevista todistuksista, ota yhteyttä seurasi auktorisoituun veneilykouluttajaan. Jos omassa seurassasi ei ole auktorisoitua veneilykouluttajaa, kysy naapuriseurastasi. 

 

Käytännön veneilytaitotodistuksen voi antaa VAIN henkilö, jolla on veneilykouluttajan auktorisointi.

 

Täytetty hakemus liitteineen lähetetään Traficomiin. Traficom toimittaa kansainvälisen huviveneenkuljettajan pätevyyden ja laskun hakijalle postitse suoraan kotiin.

Keski-Europpan sisävesille purjehtivan kannattaa suorittaa CEVNI-kurssi ja -tutkinto  ennen hakemuksen tekoa ja hakea samalla myös CEVNI-pätevyyttä Traficomilta.

Veneilykouluttajalle

Huomio, huomio! Kansainvälisen huviveneenkuljettajan pätevyyden hakemisen prosessi muuttui vuoden 2023 alussa. Todistuksen antamisessa käytetään SPV Campuksen Venepäällikkötutkintoa. Älä käytä muita lomakkeita. SPV:n toimisto ei myöskään käsittele enää paperihakemuksia vaan ne toimitetaan suoraan Traficomiin.

 

Vuokraveneen kuljettajan pätevyyttä haetaan myös Traficomilta. Lue lisää: Vuokraveneen kuljettajankirja | Traficom

 

Käytännön veneilytaidot osoitetaan vuokraveneenkuljettajan pätevyyttä varten vastaavasti kuten kansainvälistä huviveneen kuljettajan pätevyyttä varten.