Junioritoimintaa käynnistettäessä tai uudelleen aktivoinnissa on hyvä ensin pohtia käytössä olevat resurssit ja luoda tavoitteet alkavalle toiminnalle. Kun toiminnan tavoitteet on luotu käytössä olevat resurssit huomioon ottaen, voidaan suunnitella tapoja toteuttaa toimintaa käytännössä. Alkeisopetusta voidaan järjestää erilaisilla kursseilla ja leireillä, viikkoharjoituksissa tai näiden yhdistelmällä. Toiminnan kirjo seuroissa vaihtelee koko kesän ja talven aikana järjestetyistä harjoituksista ja leireistä, kerran kesässä järjestettävään kurssiin sekä seurojen tukikohtatapahtumiin.
Seuran junioritoimintaa voidaankin järjestää usealla eri konseptilla ja jokaisen seuran on löydettävä itselle toimiva tapa junioritoiminnan pyörittämiseen. Tärkeintä on kuitenkin sovittaa kurssin koko oman seuran realistisiin resursseihin. Hyviä esimerkkejä jo toimivista junioritoiminnan malleista on esimerkiksi lähialueen seurojen kanssa yhdessä toteutettu junioritoiminta. Tällöin käytännön hyötyä saadaan kalusto- ja ohjaajaresurssien yhdistämisestä sekä harjoitusryhmien koot ovat riittävän kokoiset.
Suomen Purjehdus ja Veneilyn järjestämä neljäosainen Seuraohjaajakoulutus (SOK) on seurassa tai alueella järjestettävä koulutus, joka on tarkoitettu kaikille seuran junioritoiminnassa mukana oleville henkilöille. Seuraohjaajakoulutus on erinomainen apu junioritoiminnan käynnistämiseen tai toiminnan kehittämiseen seurassa. Tutustu Seuraohjaajakoulutukseen ja varaa tapahtuma seurallesi täältä.
Suomen Purjehdus ja Veneily tarjoaa junioritoiminnan käynnistämiseen kehittämiseksi lajiesittelytilaisuuksia, koulukiertueita ja muita tapahtumia varten mahdollisuuden lainata If Veneilykoulun kalustoa. Lisätietoa lajiesittelyistä löydät täältä.
SPV:n kautta seurat voivat lainata välineitä omiin lajiesittely- tai messutapahtumiinsa.
SPV ei peri välineistä varsinaista vuokraa, mutta kuljetus- ja varastointikustannukset tarkistetaan tapauskohtaisesti. Lajiesittelytapahtumien tavoitteena on saada lisää harrastajia purjehduksen ja veneilyn pariin ja opettaa 7–14-vuotiaille lapsille ja nuorille veneilyn perustietoja ja -taitoja.
Ota yhteyttä SPV:n lasten ja nuorten toiminnan koordinaattoriin (laura.santala@spv.fi tai 040 821 2604), jos olet kiinnostunut lainamaan välineitä seuranne tapahtumiin. Muistathan varata materiaalit ajoissa – kysyntää on!
Seurasi mukaan Vesisankareihin?
Koululiikuntaliiton ja vesiliikuntaliittojen yhteinen Vesisankarit-ohjelma antaa hyvät mahdollisuudet markkinoida seuratoimintaa nuorille.
Seurat voivat olla mukana omalla alueellaan järjestettävissä Vesisankarit-tapahtumissa.
Tietoa Vesisankarit-tapahtumista ja tulevat tapahtumat löydät täältä.
Tähtiseura-ohjelma on Olympiakomitean, lajiliittojen ja aluejärjestöjen laatuohjelma, joka tukee ja kehittää suomalaisen urheilun seuratoimintaa. Modernista, ketterästä ja inhimillisestä toimintatavasta Olympiakomitea ja lajiliitto voivat myöntää seuralle Tähtimerkin. Vihreä Tähtimerkki luovutetaan lasten ja nuorten Tähtiseuralle.
Maksuttomassa Tähtiseura-verkkopalvelusta löytyvät tarvittavat työkalut seuratoiminnan kehittämiseen. Palvelu on avoin kaikille urheiluseuran kehittämisestä kiinnostuneille tahoille.
Lisätietoa Tähtiseura-ohjelmasta sekä verkkopalvelusta löydät osoitteesta https://tahtiseura.suomisport.fi/
Kategoriana nuorten veneluokka saattaa hieman vääristää, sillä todellisuudessa vain optimistijollassa on asetettu ikäraja purjehtijan kilpailuun osallistumiselle. Nuorten veneluokat ovat Suomen Purjehdus ja Veneilyn suosituksia veneluokkaa valitsevalle nuorelle. Suositusten taustalla on nuorelle purjehtijalle fyysisesti sopivat veneluokat sekä näiden luokkien aktiivinen toiminta ja harrastajamäärät. Suomessa optaria isompia luokkia purjehtivat niin nuoret kuin aikuiset. Pääsääntöisesti luokkavalintaan vaikuttavat iän sijasta purjehtijan koko, paino ja fyysiset ominaisuudet.
Yleisimmillä veneluokilla on omat yhdistyksensä, eli luokkaliitot, joiden pääasiallinen tarkoitus on oma veneluokan toiminnan kehittäminen ja etujen valvominen. Käytännössä luokkaliitot tarjoavat tietoa omasta veneluokasta, organisoivat pursiseurojen kanssa kilpailuja, kehittävät valmennusta ja järjestävät leirejä. Aloittava purjehtija saa luokkaliitosta ajankohtaista tietoa kyseisen veneluokan toiminnasta ja kilpailuista, sekä muista luokkaan liittyvästä asioista. Pääväylä tiedon jakamisessa ovat luokkaliittojen kotisivut. Luokkaliittoa koskevat päätökset tekevät toimiva hallitus, joka valitaan yhdistyksen sääntömääräisessä kokouksessa vuosittain.
Optimistijolla
Zoom8
E-jolla
Laser
+ purjelautaluokat
Kokoamme tälle sivulle seurojen käyttöön tarkoitettuja treenivinkkejä laji- ja oheisharjoitteluun.
Voit jakaa oman seurasi treenivinkit lähettämällä ne sähköpostilla osoitteeseen laura.santala@spv.fi. Lähettämällä seurasi treenivinkit hyväksyt samalla treenivinkkien jakamisen tällä sivulla.
EMK – seurojen yhteiset etätreenit
HSS – kotitreenit 5-6 vuotiaille
SPV:n vinkkejä seuroille
Junnusta huipulle -webinaari 12.5.2020
Seuravalmentaja-webinaari 16.4.2020
Junioripurjehtijan tietokilpailu (avoinna 16.4.-23.4.)
Seuravalmentaja-webinaari 1.4.2020
Haastaja- ja kadettipurjehtijoiden etätreeni-ideoita
Taitoa vesille, puuhaa rannalle – Kunskap till sjöss, kul på stranden
SPV lasten ja nuorten materiaalipankki
Sailing Team Finland YouTube
Treenaa kuin olympimitalisti -kotitreeni
Kehonhuoltoa kotioloissa, osa 1
Veneilijän laiturijumppa (sopii esimerkiksi vesitreenien loppuverryttelyksi)