16.08.2018

Suomen Purjehdusliiga huipentuu Helsingin Lauttasaaren päätösosakilpailuun

Helsingin Lauttasaaressa purjehditaan 18.–19. elokuuta kotimaisen Purjehdusliigakauden kolmas ja viimeinen osakilpailu. Hallitseva mestari Åländska Segelsällskapet lähtee kisaan keulapaikalta.

Suomen Purjehdusliigakauden loppu häämöttää. Tasainen ja kovatasoinen liiga huipentuu Helsingin Lauttasaaressa tulevana viikonloppuna. Kauden avausosakilpailun Maarianhaminassa voitti Wasa Segelförening, WSF. Åländska Segelsällskapet, ÅSS, jäi kotikisassaan toiseksi, mutta otti pienimuotoisen revanssin voittamalla toisen osakilpailun WSF:n kotivesillä Vaasassa.

ÅSS lähtee päätösviikonlopulle johtoasemasta. Toisena kokonaistilanteessa on WSF ja kolmantena Ahvenanmaan toinen menestysseura Mariehamns Seglarförening, MSF.

Brändö Seglare, BS, majailee kahden osakilpailun jälkeen neljännellä sijalla. Se sijoittui niin Maarianhaminassa kuin Vaasassa neljänneksi. Mattias Lindfors Brändö Seglaresta on tyytyväinen helsinkiläisseuran tasaisuuteen.

– Meidän liigakausi on ollut hiukan viime vuotta tasaisempi, mutta palkintokorokkeelle pitäisi päästä. Hyvin ollaan kuitenkin purjehdittu. Samalla porukalla olemme päässeet purjehtimaan ja sitä kautta kehitytty, sanoo Lindfors.

BS oli edustamassa Suomen värejä MSF:n kanssa Sailing Champions Leaguen toisessa semifinaalissa Pietarissa 3.–6. elokuuta. Lindfors kehuu tasokkaan kilpailun järjestelyitä ensiluokkaisiksi ja kokemuksena hän piti tapahtumaa hienona. Olosuhteet ja kisapaikka vaikeuttivat helsinkiläisten kilpailua.

– Omalla kohdallamme Pietarissa huomasi, että emme ole päässeet kotimaassa purjehtimaan kovassa tuulessa. Se kostautui tällä kertaa aika pahasti, Lindfors kertoo.

Brändö Seglaren loppusijoitus Pietarissa oli lopulta 17. MSF päätyi kymmenennelle sijalle. Pienistä vaikeuksista huolimatta Lindforsilla on pelkästään hyvää sanottavaa vastaavista kansainvälisistä kilpailuista.

– Motivaatio on totta kai korkealla kotoisessa liigassa pärjäämiseen muutenkin, mutta kyllähän mahdollisuus päästä hyvillä sijoituksilla ulkomaille kilpailemaan kansainvälisiä kilpailuja tuo selvän lisämausteen. Erittäin hyvä juttu, että tällainen eurooppalainen tasokas liiga on Suomen Purjehdusliigan lisäksi, kertoo Lindfors.

Hän kertoo semifinaalin tason olleen kova, mutta Lindfors ei kokenut sitä sellaiseksi, mihin suomalaiset eivät kykenisi. Hän sanoo suomalaisten olevan hyvin lähellä Euroopan absoluuttista huipputasoa. Lindforsin mukaan saksalaisista ja venäläisistä purjehtijoista kuitenkin huomaa, että he ovat purjehtineet kyseisellä veneellä enemmän.

Brändö Seglare aikoo jatkaa nousujohteista trendiään ja panostustaan kotoiseen liigaan. Seura hankki uuden J70-veneen ja se on saatu jo vesille. Lindforsin mukaan seuran tarkoituksena on aktivoida junioreita ja saada uusia nuoria purjehtijoita liigapurjehduksen pariin. Lindfors toivoo myös kiristyvää seuran sisäistä kilpailua. Helsingin päätöskilpailuun BS lähtee Lindforsin mukaan tavoittelemaan palkintokorokesijaa. Hän uskoo hyvänä viikonloppuna heidän taistelevan jopa voitosta.

Helsingin päätösosakilpailuun osallistuu yhteensä 18 joukkuetta. Tampereen Pursiseura, TaPS, on mukana villillä kortilla tutustumassa liigaan. Seura ei vielä tällä kaudella ole aiemmin ollut mukana.

Lauttasaaren osakilpailu järjestetään Uiva venenäyttelyn yhteydessä. Liigaosakilpailun tapahtumia pääsee seuraamaan muun muassa Freja-rekan suurelta näytöltä. Purjehdusliiga on tänä vuonna ensimmäistä kertaa historiansa aikana virallinen SM-tason sarja. Lauttasaaressa jaetaan siis tulevana viikonloppuna viralliset SM-mitalit ja kruunataan liigapurjehduksen ensimmäinen Suomen mestari.

Tuttuun tapaan liigan kokonaistilanteen neljä parasta saavat myös osallistumisoikeuden ensi vuoden Sailing Champions League -kilpailuun. Voittaja saa käyttöönsä ClubSwan 50 -luksusveneen ja mahdollisuuden osallistua Nord Stream Race 2019 -avomeripurjehdukseen.

Sarjan kokonaistilanne: https://finnishleague2018.sapsailing.com/gwt/Home.html#/series/:seriesId=4ba33dd0-95e4-4ee6-9463-a505d73b527f

 

Tiivistä kisaseurantaa Purjehdusliigan Facebookissa: https://www.facebook.com/purjehdusliiga/ #purjehdusliiga

Kilpailua voi seurata helposti myös SAPin purjehdusanalytiikan kautta osoitteessa sapsailing.com.

Purjehdusliigan kotisivut: spv.fi/purjehdusliiga/
Liiga kansainvälisesti: Sailing Champions League, sailing-championsleague.com/

Liigan mahdollistavat Nord Stream, Gazprom ja SAP sekä Viking Line, Freja, Roltrade ja Henri Lloyd.

Liitteenä julkaisuvapaita kuvia. Kuvaajatieto mainittava: Pepe Korteniemi

Lisätietoa antaa: Gedi Lindahl, Suomen Purjehdusliigan projektipäällikkö: 050 523 1852, gedi.lindahl@spv.fi

 

Suomen Purjehdusliiga on seurojen välinen kolmesta kaksipäiväisestä osakilpailusta koostuva kilpailusarja. Tänä vuonna kisataan vauhdikkailla neljän hengen J70-veneillä. Kisat ovat lyhyitä Fleet-race -tyyppisiä vauhdikkaita kisoja, joiden kesto on sääolosuhteista riippuen noin 10-15 minuuttia. Suomen Purjehdus ja Veneily ry järjestää liigan yhdessä Åländska Segelsällskapetin ja Nyländska Jaktklubbenin kanssa. Rannan läheisyys, lyhyet kilpailut, nopeat vaihdot ja tuomarointi vesillä tekevät seuroja yhdistävästä purjehdustapahtumasta mielenkiintoisen niin purjehtijoille kuin katsojillekin. Lisätietoa: spv.fi/purjehdusliiga/