18.06.2018

Espoolaiskuljettaja Tuukka Lehtonen ajoi osakilpailuvoittoon Formula 4 -luokassa – Tekniikkaongelmat muiden suomalaisten riesana

Viikonloppuna oli tulessa useampi Suomen eturivin kilpaveneilijä useammassa eri luokassa. Formula 4 -luokassa Tuukka Lehtonen nostatti siniristilipun salkoon, muissa luokissa tekniset ongelmat haittasivat suomalaisten menestyshaaveita.

Formula 4 -luokka on viime vuosina ollut suomalaisittain erittäin menestyksekäs. Luokan hallitseva maailmanmestari on Juho-Matti Manninen, joka ei tänä vuonna lähtöviivalla enää ole. Hallitseva pronssimitalisti Kalle Viippo ajaa tällä kaudella Formula 2 -luokassa.

Menestysodotukset kasa nuoren espoolaiskuljettajan Tuukka Lehtosen harteille. MM-sarjan avausviikonloppu italian Barcisissa osoitti, että Lehtonen pystyy myös vastaamaan huutoon.

Lauantaina 16. kesäkuuta alkanut kausi pyörähti käyntiin Lehtosen nuottien mukaisesti. Hän ajoi ensin tyylikkäästi aika-ajoissa itselleen paalupaikan ja myöhemmin lauantai-iltana hallittuun osakilpailuvoittoon.

– Kaikki meni aika lailla kuten pitikin. Startti oli hyvä, brittikuljettaja Ben Jelf kävi ensimmäisellä poijulla aika lähellä. Sen jälkeen ei ollut kummempaa hätää, Lehtonen sanoo.

Sunnuntaina 17. kesäkuuta oli vuorossa MM-sarjan toinen osakilpailu samoilla vesillä. Aika-ajoissa Lehtonen sijoittui kolmanneksi ja tuli maaliin neljäntenä.

– Aika-ajoissa oli sellaiset säädöt, että tuuli aiheutti ongelmia yhdessä mutkassa kummallakin aikakierroksella. Kilpailu meni suunnilleen odotetun kaltaisesti. Ei ollut syytä ottaa riskejä voiton jälkeen, vaan halusin ottaa kaikki ne pisteet mitä oli saatavilla, kertoo Lehtonen.

Espoolaiskuljettaja on Italian kahden osakilpailun jälkeen nyt MM-sarjassa toisena. Sarjaa johtaa Ruotsin Morgan Jernfast, joka sijoittui kummassakin kisassa toiseksi. Lehtonen avasi kautensa vahvasti, mutta ei edelleenkään ota tilanteesta turhia paineita.

– Ei tässä kannata ottaa mitään paineita. Nyt näki, että vauhti riittää kärkitaistoon. Testit jatkuvat ja lähdetään kohti seuraavaa kilpailua, sanoo Lehtonen.

Formula 4 -luokan MM-sarjassa on nyt pieni tauko. Seuraava F4-luokan kilpailu on 13. – 15. heinäkuuta Latviassa. Tuolloin ratkaistaan Euroopan mestaruus. Lehtonen on luonnollisesti mukana.

Teknisten murheiden murtamat

Formula 2 -luokan MM-sarja jatkui viikonloppuna Tanskan Aalborgissa. Suomen Kalle Viippo tavoitteli menestystä epäonnisen avauskilpailunsa jälkeen. Sähkövika kuitenkin puuttui peliin. Viippo ei päässyt lauantain aika-ajoissa ajamaan ainuttakaan nopeaa kierrosta, kunnes tekniikka petti lopullisesti.

Sunnuntaina 17. kesäkuuta karsiutuneista kuljettajista kuudelle nopeimmalle oli keräilyerän kautta mahdollisuus lunastaa itselleen kisapaikka. Viippo kertoi, että vika oli paikannettu ja korjattu sekä kaikki vaikutti toimivan vielä harjoituksissa, mutta vika palasi juuri ennen keräilyerää. Täten Kalle Viippo Racing -tallin osakilpailu jäi lopullisesti kesken.

Lopulta Aalborgin osakilpailu peruttiin vaikeiden sääolojen johdosta. Pisteitä ei jaettu, joten Viippo ei myöskään menettänyt mitään.

Formula 2 -luokan MM-sarja jatkuu 4. – 5. elokuuta Norjassa. Viippo lähtee ongelmista huolimatta toiveikkaana valmistautumaan seuraavaan osakilpailuun.

– Sama vika haittasi kumpanakin päivänä. Nyt tehdään kaikki uusiksi ja vaihdetaan uudet osat veneeseen. Koitetaan Norjaan mennessä varmistaa, että mitään vastaavaa ei enää pääse käymään, Viippo sanoo.

Formula 350 -luokan MM-kilpailut ajettiin F4-kisan tapaan Italian Barcisissa. Suomen Ilkka Rytkönen lähti mitalijahtiin mestaruus mielessä. Tekniikka petti myös Rytkösen kilpurissa. Aika-ajoissa moottorivika vei tehoja ja Rytkönen jäi kymmenenneksi. Ensimmäisessä kilpailulähdössä lauantaina 16. kesäkuuta suomalainen oli kiinni neljännessä sijassa, kunnes kiertokanki tuli veneen kyljestä ulos.

Sunnuntain kolmeen jäljellä olevaan lähtöön vuoden 2016 MM-hopeamitalisti vaihtoi edellisvuoden moottorin. Päivän ensimmäinen lähtö toi lupauksia herättävän neljännen sijan. Kolmas lähtö päättyi jälleen keskeytykseen ja vei viimeistään mahdollisuudet kärkisijoihin.

Lopputuloksissa Ilkka Rytkönen löytyi sijalta yhdeksän. Maailmanmestaruuden voitti Italian Claudio Fanzini.

Kuvat: Sandra Roms, Henry Grahn.