Seurat kouluttavat jäseniään muun muassa Veneilijä- ja Venepäällikkökursseilla. Sisällöiltään nämä vastaavat suurelta osin saaristolaivurikurssia ja rannikkolaivurikurssia. Koulutuksissamme opetellaan ja annetaan näytöt myös käytännön veneilyosaamisesta. Näistä on hyötyä muun muassa kansainvälistä huviveneenkuljettajankirjaa ja vuokraveneen kuljettajankirjaa haettaessa.
Kursseille otetaan usein myös seurojen ulkopuolisia veneilijöitä, ja kouluttajat voivat tarvittaessa arvioida osaamisesi tason ohjatakseen sinut sopivaan koulutukseen. Jos olet kiinnostunut kehittämään veneilyosaamistasi, tutustu lähialueesi veneseuran koulutustarjontaan. Löydä lähin seurasi täältä.
SPV kouluttaa muun muassa seurojen veneilykouluttajat, katsastajat, junioriohjaajat ja kilpailutoimijat. SPV:n auktorisoimat veneilykouluttajat toimivat seurojensa kouluttajina samoin kuin katsastajat katsastajina.
Sähköinen oppimisympäristömme SPV Campus on hyvä paikka oppia ja opettaa. Tarjolla myös kaikille avoimia maksuttomia koulutuksia. Tutustu tästä!
Veneilijäkurssi antaa valmiudet hallittuun ja itsenäiseen harjoitteluun ja kokemuksen kartuttamiseen suojaisilla vesialueilla hyvissä olosuhteissa.
Kurssilla perehdymme navigointiin, veneen turvallisuuteen, säähän ja meriteiden sääntöihin. Kurssilla opitaan veneen käsittelyä niin laitureissa kuin väylilläkin. Lisäksi kurssi sisältää perusteet veneen järjestelmistä. Veneilijäkurssi sopii erinomaisesti niin moottori- kuin purjeveneilijöille. Teoriaosuus on käytännönläheinen. Vesillä harjoittelussa korostuu maiseman ja kartan yhteensovittamisen osaaminen.
Jos haluat tukea koulutuksen järjestämiseen sinun seurassasi, ota rohkeasti yhteyttä SPV:n koulutusvastaaviin,
Veneilijäkurssin suorittaneella on oikeus käyttää Veneilijän pätevyysviiriä.
Venepäällikkökurssin suorittaminen oikeuttaa hakemaan Kansainvälistä huviveneenkuljettajankirjaa.
Kurssille osallistumisen edellytyksenä on suoritettu veneilijäkurssi sekä vähintään kahden vuoden veneilykokemus tai muutoin hankitut vastaavat tiedot ja taidot.
Venepäällikkökurssi sisältää ulkomerellä ja kansainvälisillä vesillä tarvittavan teoria- ja sääntötuntemuksen, esimerkiksi vuorovesialueilla navigoinnin. Kurssiin kuuluu myös käytännön harjoittelu. Kurssilla korostetaan erityisesti venepäällikön vastuiden ymmärtämistä. Kurssi sopii niin moottori- kuin purjeveneilijöillekin.
Venepäällikkökurssin suorittaneella on oikeus käyttää siitä kertovaa pätevyysviiriä.
CEVNI-kurssin ja -tutkinnon tavoitteena on omaksua Euroopan sisävesisäännöstö, joka on edellytyksenä oikeudelle veneillä sisävesillä niissä Euroopan maissa, joiden sisävesisääntö perustuu CEVNIin.
Kurssi on Traficomin hyväksymä. CEVNI-todistus myönnetään hyväksytysti läpäistystä kokeesta ja se oikeuttaa sisävesipätevyyttä osoittavaan ”I” (Intèrieure) -merkintään Kansainvälisessä huviveneenkuljettajankirjassa.
Alla olevat SPV:n järjestämät koulutukset on tarkoitettu jäsenseurojen jäsenille.
Veneilykouluttaja voi järjestää veneilijöiden pätevyystodistuksiin johtavia koulutuksia ja kirjoittaa niistä annettavia todistuksia. Ole yhteydessä seurasi koulutuspäällikköön tai hallitukseen ja ilmoittaudu SPV:n veneilykouluttajakurssille!
Veneilykouluttajaksi voi hakeutua, kun omaa riittävät taidot, esimerkiksi Kansainvälisen huviveneenkuljettajankirjan. Kurssille voi tulla myös, jos on muutoin vastaavat tiedot hankittuna, jolloin puuttuvan lupakirjan voi hakea esimerkiksi kurssin aikana.
Seurasi maksaa kouluttajakurssin. Kouluttajan pätevyys pysyy voimassa neljä vuotta kerrallaan. Edellytämme kouluttajilta, että he pitävät seurassaan tai yhteistyössä muiden seurojen kanssa kursseja tai muuta koulutusta.
Vuoden 2024 kouluttajakurssit järjestetään seuraavasti:
10.2. Helsinki (Vene 24 Båt -messuilla)
Saimaan alueen koulutuksen sijainti ja ajankohta ilmoitetaan myöhemmin.
Kouluttajan pätevyytesi voit uusia kurssilla tai sovittaessa itseopiskeluna. Tarkista kurssien tilanne Sporttihausta tai ole yhteydessä Tero Savolaiseen.
Purjehduskouluttajaksi voi kouluttautua, kun Veneilykouluttajan pätevyys on hankittuna. Purjehduskouluttajalla on oikeus myöntää Kansainväliseen huviveneenkuljettajankirjaan S-kelpoisuus (S=purjealus). Talvella 2022-2023 järjestetään yksi koulutustilaisuus, jonka ajankohta ilmoitetaan tässä sekä tapahtumakalenterissamme, kun ajankohta on vahvistunut.
Suomen Purjehdus ja Veneily järjestää junioriohjaajakursseja niin jollapurjehduksen kuin myös veneilytaitojen opettamiseen.
Lasten ja nuorten sivuilta löydät tarkemmat kuvaukset sekä kurssiajankohdat järjestettävistä kursseista.
Purjehduskilpailuissa tarvitaan useita toimihenkilöitä. Kilpailusääntölautakunta myöntää kilpailutoimihenkilöpätevyydet: kilpailunjärjestäjä, kilpailupäällikkö, aluetuomari, kansallinen tuomari ja kansallinen erotuomari.
Pätevyyshakemuksia käsitellään kaksi kertaa vuodessa. Pätevyysvaatimuksista voit lukea lisää tästä.
Pätevyyshakemukset löydät materiaalipankista. Toimita hakemuksesi liiton toimistoon 30.4. tai 31.10. mennessä. Lue lisää koulutuksista ja katso tapahtumat täältä.
Manage2sail-koulutus 6-7.2.2024
42-Tuomarointi 11-12.5.2024 Helsinki
Löydät sekä Kilpailutoimihenkilö- että Tuomariluettelon tästä: SPV Kilpapurjehduksen tuomarit ja toimihenkilöt 3/24
Aluetuomarikurssi antaa valmiuden toimia avoimien purjehduskilpailujen tuomariston jäsenenä ja paikallisella tasolla puheenjohtajana. Edellyttää kilpapurjehdussääntöjen määritelmien ja pääsääntöjen tuntemusta. Kurssilla käsitellään ISAF:n kansainvälisiä kilpapurjehdussääntöjä, protestilautakunnan työskentelyä, protestien käsittelyä ja päätöksen tekemistä. Kurssin lopussa järjestetään kirjallinen koe.
Vuoden 2024 kurssit järjestetään seuraavasti:
9-10.3. Helsinki
Lue lisää koulutuksista ja katso tapahtumat täältä.
Lue lisää koulutuksista ja katso tapahtumat täältä.
KANSALLISEN EROTUOMARIN PÄTEVYYSVAATIMUKSET
Vuoden 2024 kurssit järjestetään seuraavasti:
16-17.3 Helsinki
Lue lisää koulutuksista ja katso tapahtumat täältä.
1. Hakija on SPV:n jäsenseuran jäsen ja seuransa suosittelema (merkitään uuteen hakemukseen).
2. Hakija on hyväksytysti suorittanut SPV:n purjehduksen kilpailunjärjestäjäkurssin neljän viime vuoden aikana. Uusinnassa riittää SPV:n sääntöseminaari.
3. Hakija on neljän viime vuoden aikana toiminut SPV:n kilpailukalenteriin merkityissä purjehduskilpailuissa kilpailulautakunnan jäsenenä vähintään
– neljässä kilpailussa, joista ainakin kahdessa purjehduskilpailunjärjestäjäkurssin jälkeen, tai
– kuudessa kilpailussa.
Nämä tehtävät suoritetaan vesillä ja ainakin yksi niistä lähtöaluksella.
Voit käydä kilpailunjärjestäjäkurssin verkkokurssina SPV:n Campuksessa.
Vuoden 2024 lähiopetuskurssit järjestetään seuraavasti:
17.2. Helsinki
13-14.4. Hanko (på svenska)
Lue lisää koulutuksista ja katso tapahtumat täältä.
Vuoden 2024 kurssit järjestetään seuraavasti:
16-17.3. Helsinki
Lue lisää koulutuksista ja katso tapahtumat täältä.
Seminaari on tarkoitettu kilpapurjehtijoille, kilpailujärjestäjille ja kilpapurjehdustuomareille. Seminaarissa käsitellään voimassa olevia kilpapurjehdussääntöjä. Osallistuminen seminaariin on toimintakokemuksen ohella edellytys tuomari-, järjestäjä ja kilpailupäällikkölisenssien uusimiselle.
Vuoden 2024 seminaari järjestetään seuraavasti:
20-21.1. Tampere
Manage2sail-koulutus 6-7.2.2024
Sääntöseminaari ja purjehduspäivä 23.3. Oulu
42-Tuomarointi 11-12.5.2024 Helsinki
Lue lisää koulutuksista ja katso tapahtumat täältä.
Kurssia suositellaan kilpailupäälliköille, tuomareille ja tuloslaskennan suorittajille. Kurssi antaa valmiuden tasoituskilpailujen erikoismääräysten huomioimiseen. Kurssilla käsitellään mm. ORC- ja LYS-sääntöjä ja -määräyksiä, muita erityissääntöjä ja tuloslaskennan perusteita.
Lue lisää koulutuksista ja katso tapahtumat täältä.
Katsastaja kuuluu seuran luottamushenkilöihin ja toimii tärkeässä yhdystehtävässä veneenomistajien ja seuran johdon välillä. Katsastaja on veneilijöiden opastaja ja neuvoja veneen varustamisessa ja varusteiden käytössä. Hän on myös samalla asiantuntija veneen rakennetta ja merikelpoisuutta koskevissa kysymyksissä. Erityisen suuri merkitys katsastajilla on turvallisuusmyönteisten asenteiden ja ajattelun välittämisessä.
Peruskurssit on tarkoitettu seurojen uusille katsastajille, joilla ei ole ennestään katsastajalupaa. Kaksipäiväisen kurssin hinta on 170 euroa sisältäen opetuksen, materiaalin ja ruokailut kurssin ajan. Majoituksesta ja matkoista vastaa jokainen kurssilainen tarvittaessa itse.
Katsastajien täydennyskurssit on suunnattu seurojen katsastajille, kun peruskurssista on kulunut kahdeksan vuotta. Täydennyskurssi on yksipäiväinen ja sen hinta on 120 euroa sisältäen opetuksen, materiaalin ja ruokailun. Muista kuluista jokainen vastaa itse.
Katso katsastuskoulutukset ja lue lisää katsastuksesta täältä.