
Yläkoululeirit saatiin päätökseen – kehitystä ja uusia oivalluksia purjehtijoille
Kauden 2024–2025 Purjehduksen Yläkoululeirit (YKL) saatiin onnistuneesti päätökseen. Tänä vuonna leiritystä kehitettiin lisäämällä ohjelmaan yksi uusi leiri, mikä vahvisti kokonaisuuden yhtenäisyyttä ja mahdollisti aiempaa syvemmän paneutumisen eri aihealueisiin. Harjoittelun seurantaan kiinnitettiin erityistä huomiota, ja purjehtijoille tarjottiin entistä yksilöllisempää ohjausta harjoituspäiväkirjojen avulla.
– Treeneissä vallitsi erinomainen tekemisen meininki ja purjehtijat puristivat hyvin itsestään ulos ja kilpailivat keskenään, kertoo yläkoululeirityksen valmentaja Leo Tykkyläinen.
Kauden onnistumisia
Kuluneella kaudella kehitystä nähtiin erityisesti 9. luokan purjehtijoiden osalta. Heidän harjoitettavuutensa on parantunut vuosi vuodelta, ja valintavaiheen harjoittelua varten he ovat entistä valmiimpia. Nuorempien purjehtijoiden (7.–8. lk) keskuudessa harjoituspäiväkirjojen käyttö yleistyi, ja osa otti niiden täyttämisen osaksi arkeaan. Lisäksi harjoituksissa löydettiin uusia, mielekkäitä tapoja liikkua, ja monilla purjehtijoilla kovat harjoitukset auttoivat siirtymään epämukavuusalueelle ja ottamaan seuraavia kehitysaskeleita.
– Oli hienoa nähdä, kuinka purjehtijat oppivat viemään itsensä epämukavuusalueelle ja löytämään uuden vaihteen harjoittelussa. Lisäksi esimerkiksi unen ja ravinnon merkitys on noussut vahvasti esiin keskusteluissa, mikä auttaa heitä kokonaisvaltaisesti kehittymään urheilijoina, summaa valmentaja Suvi-Tuuli Wickström.
Kehityskohteet ja tulevaisuuden painopisteet
Yleisellä tasolla itsenäisen harjoittelun suunnitelmallisuutta ja seurantaa on kehitettävä, sillä monilla junioreilla kuormittavia harjoitteluviikkoja on vielä liian vähän. Monella myös riittävä viikottainen liikunnan määrä ei täyty.
Leirien aikana korostettiin superkompensaation, levon sekä ravinnon merkitystä kehittymiselle. Näiden teemojen ympärille rakennetaan myös tulevaa valmennusta, jotta purjehtijoiden omatoimisuus ja kokonaisvaltainen kehittyminen vahvistuvat entisestään.
Yläkoululeirityksen tavoitteena on tukea paitsi urheilijaa myös hänen ympärillään olevaa tukiverkostoa – kehitystyötä tehdään yhteistyössä kodin, koulun ja seuran kanssa. Leiritysjärjestelmän painopisteinä ovat elämäntaidot, koulunkäynti ja urheilullinen kehittyminen. Leiritys sisältää sekä lajileirin vesillä että kuivaleirit Kisakalliossa.
Lue tästä lisää Yläkoululeiritysksen 2025-2026 ilmoittautumisesta.
Lisätietoa:
Tapio Nirkko | Nuorten- ja reilun kilpailun ohjelmat
tapio.nirkko@spv.fi, 044 029 3293