24.06.2019

Yksinpurjehtija Tapio Lehtinen saapuu takaisin Helsinkiin torstaina

Helsinkiläinen yksinpurjehtija Tapio Lehtinen suoritti maailman haastavimman purjehduskilpailun Golden Globe Racen 322 päivän purjehtimisella. Haasteista huolimatta sisukas suomalaiskapteeni oli lopulta yksi viidestä maaliin selvinneestä purjehtijasta, saapuen kilpailun lähtö- ja päätesatamaan Ranskan Les Sables d’Olonneen 19. toukokuuta. Lehtinen on nyt purjehtimassa takaisin kotiinsa Helsinkiin. Hänen odotetaan saapuvan Kauppatorin edustalle torstaina 27.6. ja tekevän kaupungintalolle perinteisen lipputervehdyksen noin kello 15.30.

Saapuessaan Harmajan majakan kautta Helsingin kauppatorille tekee Lehtinen Asteria-veneellään perinteisen lipputervehdyksen Helsingin kaupungintalolle, jonka jälkeen yleisöllä on mahdollisuus tavata hänet Lyypekin laiturissa noin kello 15.45-17.45. Sen jälkeen NJK:n Valkosaaressa järjestetään yleisölle avoin vastaanottojuhla. Valkosaaressa on luvassa myös maailman ympäri kestäneiden tuliaisten hyväntekeväisyyshuutokauppa kello 18.00 alkaen. Saareen kulkee yhteysalus Olympia-terminaalin vierestä.

Tapio Lehtisen uskomaton seikkailu
Tapio Lehtinen on purjehdushistorian kuudes ihminen, joka on kiertänyt maapallon yksin, pysähtymättä, ilman varuste- ja muonatäydennyksiä tai muita moderneja apuvälineitä. Vuoden 2018-2019 kilpailu oli kunnianosoitus alkuperäiselle, 50 vuotta täyttäneelle The Golden Globe Race -kilpailulle, jonka suoritti loppuun ainoastaan yksi purjehtija, uroteostaan aateloitu Sir Robin Knox-Johnson. Haastetta klassikkokilpailuun lisäsi erityisesti se, että purjehtijoiden käytettävissä oli korkeintaan vuoden 1968 teknologiaa. Tapio Lehtisen kisassa käyttämänsä purjevene Asteria on vuodelta 1965. Kilpailua voittamaan lähtenyt Lehtinen joutui taipumaan viidenneksi Asterian pohjaan pesiytyneen kotiloyhdyskunnan takia. Väärän pohjamaalin vuoksi veneen pohjaan kiinnittyneet hanhenkaulakotilot hidastivat Lehtisen vauhtia noin kolmella kuukaudella.

– Olen unelmoinut yksinpurjehduksesta maailman ympäri pienestä pitäen ja ensimmäinen Golden Globe Race sekä sen suorittanut Sir Robin Knox-Johnson ovat olleet esikuviani 60-luvun lopulta saakka. Kun kisalle tuli uusinta, ei ollut epäilystäkään siitä, ettenkö lähtisi matkaan. Vaikka itse kisa meni Asterian pohjamaalivirheen vuoksi mönkään, olen iloinen, että purjehdin onnistuneesti maaliin kaikkien vastoinkäymisten jälkeen. Muutaman kerran piti miettiä jatkamista, mutta uskon, että suomalainen sisu piti uskoni maaliin pääsystä voimassa, Tapio Lehtinen kertoo.

Lehtisen ja 17 muun purjehtijan maailmanympärysmatka alkoi 1. heinäkuuta 2018 Ranskan Les Sables-d’Olonnesta, johon hän palasi takaisin 19. toukokuuta 2019. Ranskalaiskaupunki antoi Lehtiselle sankarin vastaanoton. Häntä oli merellä vastassa kymmeniä venekuntia ja Tapion vastaanotti kaupungin pormestari Yannick Moreau yhdessä yli tuhannen kaupunkilaisen kanssa.

– Koska saavuin maaliin reilu kolme kuukautta myöhässä, luulin joutuvani ilmoittautumaan kaikessa hiljaisuudessa sataman bensa-asemalla. Yllätys olikin melkoinen, kun kaupungin rannoille oli kerääntynyt toista tuhatta ihmistä. Helsinkiin saavun näillä näkymin aikataulussa. Olisi hienoa nähdä muutama purjehduskaveri sielläkin, vaikka kesälomapurjehdukset ovatkin jo alkaneet, Lehtinen pohtii.

Tiedotelähde: Wolfcom, kuva: Christophe Favreau/PPL/GGR

Lisätietoa huutokaupasta >