20.05.2021

Veneilysaimaa johdattaa ikimuistoisiin järvimaisemiin

Veneily Saimaalla on leppoisaa puuhaa. Paikkoja on paljon ja jokaiselle löytyy jotakin. Veneilysaimaan hakupalvelut helpottavat etsintää ja tarjoavat tiedot niin satamista, palveluista kuin ympäristöstäkin. Runsaat kuvat auttavat suunnittelemaan veneilylomaa.

Veneilysaimaa – Saimaan satamakirja voitti Vuoden veneilyteko -palkinnon 2020.

Tässä muutamia täsmävinkkejä kesälomaan Saimaalla. Kannattaa pistäytyä Etelä-Saimaalla vaikkapa Ilkonsaaressa ja Savonlinnassa Pihlajavedellä vaikkapa Tynkkylän lomassa tai Linnansaaren kansallispuistossa. Kallaveden palvelut uudistuvat koko ajan ja Kuopiossa laadukas vierailupaikka on Kuopion Saana.

Ilkonsaari lumoaa Lappeenranta-Puumala-reitillä

Tsasounien ja kappelien saari suurten selkien keskellä. Vehreä saari, jossa etelä ja pohjoispuolella upeat hiekkarannat grillipaikkoineen. Ensimmäinen ”keidas” matkalla Lappeenrannasta Puumalaan. Sopii erinomaisesti päivän retkille ja uintiin. Paikka kuuluu Geopark kohteisiin. Paikka on täynnä mielenkiintoista nähtävää.

TYYPPI: Retkisatama
ALUE: Lappeenranta-Puumala
SATAMANUMERO: 4119
KOORDINAATIT: 61°12’34.9″N 28°17’48.7″E
MERIKARTTA: L204
LÄHESTYMISKARTTA: Traficom 193863/00.04.01.10/2020
LUE LISÄÄ: https://veneilysaimaa.com/satama/ilkonsaari-etelainen/

Vuorilahti kiehtoo Savonlinnan eteläpuolella

Vuorilahden Tynkkylän Loma on eräs Saimaan helmistä, jossa veneilijä voi rentoutua ja nauttia Suomen kesästä upeassa ympäristössä. Älä ohita Tynkkylää, jos liikut Savonlinnan eteläpuolella. Perinteinen suomalainen maalaismaisema yhdistettynä upealla tavalla veneilyyn.

TYYPPI: Palvelusatama, Retkisatama
ALUE: Puumala-Savonlinna
SATAMANUMERO: 4568
KOORDINAATIT: 61°36’52.6″N 29°13’39.6″E
MERIKARTTA: L220
LÄHESTYMISKARTTA: Traficom 193863/00.04.01.10/2020
LUE LISÄÄ: https://veneilysaimaa.com/satama/tynkkylan-loma/

Kansallispuiston tenhoa Linnansaaressa

Linnansaaren kansallispuiston ytimessä Linnansaaressa on kaunis lahti, jonne johtaa kapea salmi. Näihin maisemiin matkustetaan myös ympäri maailmaa ja maksetaan huikeita summia, että pääsee muutamaksi päiväksi kokemaan Linnansaaren kansallispuiston ainutlaatuista tunnelmaa.

TYYPPI: Palvelusatama, Retkisatama
ALUE: Savonlinna-Kuopio Varkauden reitti
SATAMANUMERO:4757, 4756
KOORDINAATIT: 62°06’03.8″N 28°31’02.5″E
MERIKARTTA: M227
LÄHESTYMISKARTTA: Traficom 193863/00.04.01.10/2020
LUE LISÄÄ: https://veneilysaimaa.com/satama/sammakkoniemi-linnansaaren-kansallispuisto/

Kuopio kutsuu veneilijän Saanaan

Saana on rakennettu Kallaveden rannalle, Saaristokadun sillan taakse, omana toiminnallisena kokonaisuutenaan mutta kuitenkin ympäristöön, jossa toimii paljon kaupungin yrityksiä, jotka tarjoavat alueella myös tekemistä. Saana ei ole aivan keskustassa mutta vain noin 2,5 kilometrin päässä.

TYYPPI: Palvelusatama, Vierassatama
ALUE: Savonlinna-Kuopio Heinäveden reitti, Savonlinna-Kuopio Varkauden reitti
KOORDINAATIT: 62°52’23.5″N 27°39’28.6″E
MERIKARTTA: M234
LÄHESTYMISKARTTA: Traficom 193863/00.04.01.10/2020
LUE LISÄÄ: https://veneilysaimaa.com/satama/saana-kuopio/

Veneilysaimaan tarina 

Veneilysaimaa-harrastus syntyi vuonna 1999 kun edellisen veneeni vaihto ajoittui tuohon vuoteen. Myin vanhan veneeni venemessuilla ja sain uuden vasta elokuussa. Käytännössä minulla ei tuona kesänä ollut venettä ollenkaan ja näin ollen oli hyvin aikaa perehtyä vanhoihin valokuviin sekä materiaaleihin aiemmilta Saimaan retkiltä. Koska olin jo vuonna 1996 siirtänyt tekemäni tekstipohjaisen Saimaa-sivun internetiin, minulla oli hyvä pohja lähteä laajentamaan sivustoa. 

Korona-virus tarjosi vuonna 2020 mahdollisuuden lähteä uudistamaan Veneilysaimaata. Korona sulki ihmiset koteihin ja aikaa oli jälleen 20 vuotta aloituksen jälkeen käytettävissä runsaasti. Koronarajoitusten vuoksi oli keksittävä tekemistä kotona talvella 2020 ja oli jälleen aika avata arkistot samaan tapaan kuin kesällä 1999. Arkistojen perusteella syntyi nopea päätös uudistaa Veneilysaimaan sisältö täysin, panostaa digitalisaatioon sekä mobiilikäyttöön nykyaikaisilla teknologioilla. 

Sisällön osalta Veneilysaimaassa on aina pyritty menemään laatu edellä. Pidän tärkeänä sitä, että minulla on ollut mahdollisuus käydä kaikissa satamissa vuosikymmenien aikana henkilökohtaisesti paikan päällä ja kirjata asioita muistiin sekä ottaa kuvia. Veneilysaimaassa ei ole yhtään satamaa tai artikkelia, jossa en itse olisi joskus vieraillut. Tästä olen halunnut pitää kiinni. Henkilökohtaisilla havainnoilla löytyy joka satamasta jotain ainutlaatuista ja niistä kokemuksista olen halunnut kertoa myös muille. Uuden Veneilysaimaan kautta toivon saavani kävijöiltä palautetta satamista, jotta tiedot pysyvät ajan tasalla ja muut vierailijat saavat tietoa monesta näkökulmasta.

Tervetuloa Saimaalle!

Antti Kaipainen

Teksti ja kuvat: Veneilysaimaa.com