13.06.2022

Veera Hokka ja Ronja Grönblom saivat Vuoden nuori helsinkiläinen urheilija -palkinnon

Veera Hokka ja Ronja Grönblom palkittiin Helsinki-päivänä vuoden nuorina helsinkiläisinä urheilijoina 2022. Grönblom ja Hokka purjehtivat Omanin MM-regatassa neljänneksi, ja kävivät tiukkaa kamppailua paikoista Tokion olympialaisiin.

– Tämä oli tosi mahtava yllätys! Olemme tosi kiitollisia tunnustuksesta ja seuraava tähtäin on nyt asetettava vuoden urheilijaan, tiimi kommentoi palkintoaan

Ronja ja Veera vastaanottivat palkinnot Kaupungintalolla 12. kesäkuuta.
Saling Team Finland -tiimipäivä pidettiin 13.6. pääkumppani HPP:n seminaaritiloissa, jossa HPP:n partneri Pekka Raatikainen ja SPV:n valmennuspäällikkö Vili Kaijansinkko kukittavat 2022 vuoden nuori helsinkiläisurheilijat Ronja Grönblomin ja Veera Hokan.

Kysyimme vuoden 2022 nuorilta helsinkiläisiltä urheilijoilta kymmenen kysymystä.

Miten kauden alku on sujunut?

Ronja: Kausi lähti alkuvuodesta tosi kivasti käyntiin, saatiin hyvä treeniploki ja muutama kisa vedettyä Lanzarotella ja Mallorcalla. Sekä Mallorcan että Hyeresin maailmancupit jäivät valitettavasti kuitenkin meidän osalta väliin sairastumisen vuoksi. Kauden arvokisat kuitenkin vielä edessä, ja niitä odotan innolla!

Veera: Kauden alku sujui hyvin, alotettiin kausi Lanzarotella leireilemällä super hyvissä olosuhteissa. Varsinaisen kisakauden aloitus jäi meiltä kuitenkin vähän vajaaksi Koronaan sairastumisen vuoksi, mutta ollaan nyt päästy takasin veneeseen ja treenailemaan seuraavia kisoja varten.

Mikä on purjehdustaustasi?   

Ronja: Olen purjehtinut lähes koko elämäni. Aloitin optarilla HSS:llä jo 6-vuotiaana, ja sen jälkeen olen purjehtinut Zoomia, Laseria, 29eria ja nyt 49erFXää.

Veera: Pienenä olen veneillyt paljon köliveneillä ympäri Suomea ja noin 10-vuotiaana aloitin purjehduksen optarilla. Optarin jälkeen olen purjehtinut Zoomilla ja 29erilla ennen FX:ää.

Mieleenpainuvin kisamatka?

Ronja: Auckland 49erFX MM 2019. Tykästyin kaupunkiin ja kisattiin ensimmäistä kertaa kultafliitissä ja maapaikka Tokion Olympialaisiin jäi vain muutaman pisteen päähän.

Veera: Vuoden 2019 MM-kisat oli meidän projektin eka päätavoite ja kisamatka Aucklandiin oli kyllä kaikista mieleenpainuvin. Uusi-Seelanti ja Auckland oli tosi ihana paikka purjehtia ja saatiin kisoissa vedettyä oma paras suoritus ja kisattiin jopa Tokion olympiapaikasta!

Mikä on haastavinta 49er FX -luokassa ja miten se eroaa aikaisemmista luokista?

Ronja: Suurin muutos oli siirto 29erista 49erFXään, missä urheilijat purjehtivat lähes työkseen, joka tekee sen, että kilpailu huipulla on paljon kovempaa ja ammattimaisempaa kuin aiemmissa luokissa.

Veera: Aikaisempaan verrattuna nykyisessä veneluokassa treenaaminen ja kisaaminen on paljon ammattimaisempaa, enemmän aikaa vievää ja menestyminen vaatii todella kovaa sitoutumista. Matkustamista tulee todella paljon, jotta päästään treenaamaan maailman huippujen kanssa ja oikeanlaisissa olosuhteissa. 

Suotuisimmat purjehdusolosuhteet?

Ronja: 6-7 m/s, aurinkoa, pieni aallokko = champagne conditions!

Veera: Klassiset champagne olosuhteet, eli keskikova tuuli ja aurinkoa! Myös vauhdikkaat kovan kelin päivät on lemppareita!

Mitä löytyy kuivapussistasi?

Ronja: Ruokaa jossain muodossa löytyy aina, vaihto märkkärit varsinkin jos kelit on vaihtelevat.

Veera: Tarpeeks ruokaa, eli geelejä, patukoita ja juomista + aurinkorasva

Onko sinulla jokin rutiini/taikausko kisoissa?

Ronja: Hyvä ruoka, vene kunnossa ja Netflix, sillä pääsee jo aika pitkälle.

Veera: Ennen isompia isoja kisoja pidetään yhdessä aina pieni spa-rutiini, että saa pienen rentoutumishetken ennen kun alkaa kisarutistus. Paljon muitakin rutiineja kisavalmisteluihin liittyen, ehkä yleisesti vaan et tekee kaiken huolella.

Parasta purjehdusparissasi?

Ronja: Veera on äärimmäisen vahva, nopea ja taitava purjehtija, jonka kanssa on ilo jakaa tätä projektia! Hänellä on positiivinen asenne ja on erittäin ahkera, ja tiiminä meillä synkkaa hyvin, sekä veneessä että sen ulkopuolellakin.

Veera: Ronja on tosi positiivinen ja määrätietoinen sekä tietty älyttömän taitava mimmi pinnassa. Meillä synkkaa yhdessä tosi hyvin,joten projektia on myös super hauska tehdä Ronjan kanssa.

Terveisiä junioripurjehtijoille?

Ronja: Purjehdus on erittäin laaja harrastus, josta löytyy paljon eri luokkia. Kehottaisin kaikkia rohkeasti kokeilemaan purjehdusta kaikissa sen muodoissa. Se on elämänpituinen harrastus, ja optari on vasta sen alku.

Veera: Ronja vei vastauksellaan sanat mun suusta. Lisäisin vain, että pitäkää hauskaa purjehduksen parissa!

Mitkä ovat seuraavat kisat?

Ronja ja Veera: Juhannusviikolla purjehditaan Kieler Woche- kisat, josta jatketaan melkein suoraan EM-kisoihin Aarhusissa. Loppukesällä on luvassa MM-kisat Kanadassa.

Teksti ja kuvat: Johan Ekblom