15.08.2023

Valtteri Uusitalo – Purjehdus, monipuolisuus ja olympiatavoitteet

Lauttasaarelaisen Valtteri Uusitalon polku maajoukkueeseen on kulkenut perinteistä reittiä optimistista Laseriin ja nykyiseen ILCA 7 -luokkaan. Purjehduksen aloitusikä (11) osoittaa jälleen kerran, että erittäin vaativana ja moniulotteisena lajina purjehduksessa varhainen aloittamisikä ei ole mikään menestyksen tae tai ehdoton edellytys.


Martti Uusitalo muistelee poikansa purjehdusuran poikkeuksellisia alkuaikoja: ” Valtteri aloitti purjehduksen varsin myöhään. 12-vuotiaana takana oli vasta yksi optimistikesä ja muutama ranking-regatta. Valtteri halusi kiihkeästi kehittyä ja päästä luokan huippujen joukkoon tuolloiseen Vili Kaijansinkon treeniryhmään. Ensimmäisen vuoden tulokset eivät riittäneet kilparyhmään, joten ainoa vaihtoehto oli tulla näyttämään kyntensä ryhmän treeneihin. Saavuimme Valtterin kanssa harjoituspaikalle hyvissä ajoin ja sanoin hänelle, että nyt tuolla vesillä on vastassa nippu Suomen parhaita optaripurjehtijoita. Jos pärjäät niille, niin pääset varmasti mukaan ryhmään. Valtteri avasi suunsa vastatakseen, mutta sanojen sijaan suusta tulikin oksennus – sen verran oli jännitystä ilmassa! Mutta siitä alkoi nopea kehitys, ja seuraavana kesänä Valtteri voitti jo optareiden SM-kultaa!”


Kuten monet muutkin huiput, myös Valtteri Uusitalo on harrastanut kovalla tasolla muitakin lajeja: alppihiihto ja yleisurheilu ovat antaneet erinomaisen pohjan mm. fyysisten ominaisuuksien, koordinaation ja nopean tilannereagoinnin osalta. Samaan aikaan myös kilpailijan hermoja ja asennetta on kehitetty laadukkaissa ja vaativissa olosuhteissa.


Uusitalo on Pariisin olympialaisten aikaan vasta 23-vuotias, joten siinä mielessä hänen parhaat purjehtijan vuotensa saattavat siintää vielä kauempana tulevaisuudessa. Kovana harjoittelijana ja kunnianhimoisena kilpailijana Uusitalo on kuitenkin ilmoittautunut kisaan 2024 olympiaedustajan paikasta tosi mielellä.


Uusitalon purjehtijan ura alkoi Espoossa, ja hänen ensimmäinen lajivalmentajansa oli EMK:n aktiivinen junioritoiminnan vetäjä, Kari Hokka. Mitään tiettyä hetkeä tai tapahtumaa ei Uusitalo osaa purjehtijan uraltaan nostaa muiden yläpuolelle, mutta kuulemma ”palkintokorokkeella on aina kiva olla”. Tavoitteen asettelussaan nuori ja urheilullinen Uusitalo on järkähtämätön: ”Paikka olympialaisiin ja olympiamitali.”


Valmennuspäällikkö Vili Kaijansinkko kuvaa nuorta Uusitaloa tyytyväisenä: ”Kilpailijana hän on ehdoton, kaikki on aina pelissä. Työmoraali on huippuluokkaa, Valtteri elää tällä hetkellä täysin urheilun ehdoilla. Yhtäkään kiveä ei jätetä kääntämättä menestyksen eteen, kilpailuvietti on poikkeuksellisen kova. Valtterista löytyy myös analyyttinen puoli, hän on erittäin joviaali keskustelija ja pohdiskelija. Nuoremmille urheilijoille Valtteri on loistava esikuva, ja joukkueen sisällä hän on erittäin pidetty ja arvostettu jäsen.”

Teksti: Eero Lehtinen

Kuvat: Johan Ekblom

Valtteri Uusitalo

  • Luokka: ILCA 7
  • Seura: Helsingfors Segelklubb
  • Syntynyt: 2000
  • Aikaisemmat luokat: Opti, E-jolla
  • Aloitti purjehduksen: 11-vuotiaana
  • Valmentaja: Charlie Strong
  • Ensimmäinen valmentaja: Kari Hokka
  • Valtterin yhteistyökumppani: Mandatum