03.09.2018

Tuukka Lehtonen nappasi MM-sarjan kärkipaikan takaisin

Ison-Britannian Rother Valley isännöi 1. – 2. syyskuuta Formula 4 -luokan MM-osakilpailua ja GT30-rataveneluokan MM-kisoja. Tuukka Lehtonen hallitsi tapahtumia F4-luokassa. GT30-luokassa nähtiin suomalainen debytantti.

Tuukka Lehtonen siirtyi Rother Valleyn kahden MM-osakilpailun jälkeen takaisin kokonaiskilpailun johtoon. Hän ajoi lauantain aika-ajojen kahdessa ensimmäisessä osiossa koko joukon kovinta vauhtia, mutta jäi viimeisessä osiossa neljänneksi. Itse kilpailussa Lehtonen nosti itsensä hienosti palkintokorokkeelle ja tuli maaliin kolmantena. MM-sarjan johdossa viikonloppuun startannut Ruotsin Morgan Jernfast jäi kuudenneksi.

Sunnuntai sujui täysin Lehtosen komennossa. Espoolaiskuljettaja ajoi ensin paalupaikan aika-ajoissa ja piti sijoituksensa kilpailussa.

– Kaikki meni oikeastaan niin hyvin kuin mahdollista. Lauantaina oli potkurin kanssa pieniä ongelmia, mutta se saatiin muutettua sellaiseksi, että sunnuntaina kaikki meni täydellisesti, Lehtonen sanoo.

Formula 4 -luokka on viime vuosina ollut suomalaisittain menestyksekäs. Luokan hallitseva maailmanmestari on Juho-Matti Manninen ja viime kaudella MM-sarjassa kolmanneksi ylsi Kalle Viippo. Lehtonen on täyttänyt sarjan ainoana suomalaisena kovat odotukset täydellisesti. Ranskan Maconissa ajettaviin päätösosakilpailuihin Lehtonen lähtee seitsemän pisteen johtoasemassa Ruotsin Morgan Jernfastiin.

– MM-sarjassa tilanne on nyt hyvä ja pisteissä on kohtuullinen johtoasema. Vähintään yhtä hyvää viikonloppua lähdetään tavoittelemaan kuin tämä. Mestaruus on ollut koko ajan tavoitteena, mutta mitään ei voi sanoa ennen kuin on ajettu, kertoo Lehtonen.

 

GT30-luokassa suomalainen MM-debyytti

Kimi Eskelinen starttasi Rother Valleyssa ensimmäisiin MM-kisoihinsa. Luokan ainoa suomalaisedustaja aloitti viikonlopun vahvasti. Eskelinen piti harjoituksissa hyvää vauhtia ja 16-vuotias kuljettaja ajoi lauantain aika-ajoissa komeasti kuudenneksi. Ensimmäinen kilpailulähtö päättyi kuitenkin keskeytykseen.

Eskelisen lisäksi kolme kuljettajaa kaatoi veneensä viikonlopun aikana. Olosuhteet olivat haastavat ja radalla tuuli varsin paljon. Eskelinen pääsi tallinsa ripeän toiminnan avittamana starttaamaan lauantain toiseen lähtöön. Hän ajoi lopulta kolme viimeistä lähtöä maaliin asti ja sijoittui kokonaispisteissä yhdeksänneksi.

– Oli hyvä, että sain ajettua kaadon jälkeen ehjät kisaerät, Eskelinen sanoo.

Täysin tyytyväinen hän ei viikonloppuunsa ollut, mutta Eskelinen toteaa saaneensa arvokasta kokemusta. Helsinkiläinen MM-kisadebytantti on ajanut kilpaa vasta muutaman vuoden.

– Yhdeksäs sija on ihan hyvä, mutta vähän jäi harmittamaan, kun olisi ollut mahdollisuudet vähän korkeammille sijoituksille. Mukava reissu ja oli hienoa saada edustaa Suomea, kertoo Eskelinen.

 

Kuvat: Sandra Roms