19.09.2018

Tuukka Lehtonen lähtee Formula 4 -luokan päätöskisoihin MM-sarjan johdossa

Formula 4 -rataveneluokan maailmanmestaruus ratkaistaan tulevana viikonloppuna Ranskan Mâconissa. Suomalaiskuljettaja Tuukka Lehtonen lähtee viikonlopun kahteen viimeiseen osakilpailuun MM-sarjan kärjessä.

Ranskan Bourgognen hallintoalueella sijaitseva Mâcon isännöi Formula 4 -luokan MM-sarjan kahta viimeistä osakilpailua 22. syyskuuta ja 23. syyskuuta.

Suomalaisittain sarjan päätös on kutkuttavan jännittävä. Espoolaiskuljettaja Tuukka Lehtonen johtaa sarjaa seitsemän pisteen erolla Ruotsin Morgan Jernfastiin. Lehtonen on tyytyväinen kauteensa ja uskoo pystyvänsä säilyttämään vahvan vireensä myös Ranskassa.

– Luottavainen olen niin kalustoon kuin itseeni. Mâconista lähdetään hakemaan kaikki mitä on otettavissa. Tilanne sarjassa on hyvä, mutta kaksi kisaa on vielä ajettava maaliin ja mahdollisimman hyvillä sijoituksilla. Kausi on ollut meille hyvä tähän asti, kertoo Lehtonen.

Hän pitää Jernfastia luonnollisesti pahimpana kilpakumppanina maailmanmestaruustaistelussa, mutta ei laske muita kärkikuljettajia vielä ulos. Ero kolmantena olevaan latvialaiseen Nikita Ljics:iin on vain 14 pistettä ja Ison-Britannian Ben Jelf hengittää vain kaksi pistettä tämän takana. Laskuista ei sovi jättää myöskään kotimaansa vesille pääsevää Rudy Revertiä, joka on kerännyt kauden aikana vain pisteen vähemmän kuin Jelf.

– Todennäköisesti minulle silti riittäisi tulla Jernfastin perässä maaliin kummassakin kisassa. En usko, että tässä välissä mitään suurempia kehitysaskeleita kukaan on ottanut. Sarjassa on kuusi kuljettajaa todella tasaväkisiä ja melkein kuka tahansa siitä porukasta voi voittaa, Lehtonen sanoo.

Vastaava ajattelu ei kuitenkaan ole kuulunut Lehtosen ajatusmalliin koko kauden aikana. Hän ei halua kantaa turhia paineita tietynlaisista sijoituksista vaan Lehtonen lähtee voittamaan jokaista starttia.

Valmistautuminen Ranskan osakilpailuihin on Lehtosen mukaan sujunut mainiosti. Hän varmisti Suomen mestaruuden Lahden SM-sarjan osakilpailussa, mutta sarjan kokonaistilanne mahdollisti muun muassa kaluston ja säätöjen testaamisen kisatilanteessa Mâconia silmällä pitäen.

Ranskan kilpanäyttämö ei ole Lehtoselle ennestään tuttu, mutta hän uskoo lähes kaikkien kuljettajien lähtevän sen suhteen samalta viivalta.

– Mâcon ei ole ennestään miltään osin tuttu. Itselläni ei ole radasta, vedestä tai muustakaan minkäänlaista ennakkokäsitystä. Uskoisin sen olevan uusi tuttavuus myös muille. Ainakaan oman urani aikana en muista siellä ajettaneen, sanoo Lehtonen.

MM-sarja on ollut äärimmäisen tasaväkinen läpi kauden. Sarjan kärkikuljettajiin lukeutuva Jelf keskeytti kauden avausosakilpailun ja täysin pisteetön kilpailu tekee kärkipään sijoitusten tavoittelusta hankalaa. Lehtonen pitää silti ilmapiiriä MM-sarjan kärkikuljettajien välillä hyvänä, vaikka taistelu radalla on tuimaa ja tasaista.

– Henki sarjan kärkikuljettajien kesken on koko kauden ollut hyvä. Ei kukaan ole toistensa pillissä kiinni. Radalla kukaan ei anna tuumaakaan periksi, mutta kisan jälkeen tilanne normalisoituu. Kisoissa on ihan hyvä olla, vaikka kukin edustaa omaa maataan ja tavoittelee parhaita mahdollisia sijoituksia, Lehtonen kertoo.

Mâconin ensimmäisen osakilpailun aika-ajot alkavat lauantaina 22. syyskuuta kello 15.00 Suomen aikaa. Viikonlopun ensimmäinen osakilpailu starttaa noin kolme tuntia myöhemmin. MM-sarja ajetaan päätökseen sunnuntaina 23. syyskuuta, kun kauden viimeinen osakilpailu pyörähtää käyntiin kello 17.15.

 

Kuva Pirjo Lehtonen