25.07.2021

Tapper toisena, Tenkanen neljäntenä ja Petäjä-Sirén 14:ntenä olympiavesillä

Olympiaregatta alkoi suomalaisittain erittäin pirteästi. Olosuhteet olivat vaihtelevat; aamupäivän maatuuli kääntyi iltapäivällä merituuleksi, ja suuria tuulenkääntymiä ja voimakkuuseroja nähtiin rata-alueilla vielä iltapäivän päätteeksikin.

Kaarle Tapper on yhden lähdön jälkeen Laser standardin kokonaistilanteessa upeasti toisena. Toinen lähtö keskeytettiin ja se purjehditaan todennäköisesti huomenna kahden aiemmin suunnitellun lisäksi.

– Otin vähän huonon startin ensimmäisessä lähdössä, mutta venevauhtini oli hyvää ja pääsin nousemaan hyvin. Toinen lähtö keskeytettiin harmittavasti ensimmäisen vastatuuliosuuden jälkeen. Olin kärkikympissä ja olisin mielelläni purjehtinut sen maaliin asti.

– Tavoitteeni on purjehtia mitali. Olen päässyt treenaamaan täällä vastaavissa olosuhteissa hyvin ja nähnyt, että pärjään kärkinimille.

Laser standardissa on maanantaina todennäköisesti ohjelmassa kolme lähtöä.

Tuula Tenkanen on Laser radialin kokonaistilanteessa mainiosti neljäntenä. Hän avasi olympialaiset sijoilla yhdeksän ja kuusi.

– Oli hauska purjehtia. Olin odottanut kauan, että pääsen tänne kisaamaan. Ensimmäisessä lähdössä tuuli maalta, ja oli isoja tuulenkääntymiä ja eroja tuulenvoimakkuuksien välillä. Oli tärkeää olla oikeassa paikassa. Loppulähdöstä oli tosi kevyt tuuli. Toiseen lähtöön tuuli kääntyi, ja tuuli mereltä sekä oli aallokkoa. Olosuhteet olivat tasaisemmat.

– Avotuuliosuuksilla vauhtini ei ollut niin hyvää kuin toivoin. En osannut olla riittävän rentona, mutta huomenna on uusi päivä ja uudet olosuhteet.

– Oloni on pitkästä päivästä huolimatta hyvä, ja sain myös lähtöjen välissä viilennettyä oloa hyvin jääveden ja kylmien pyyhkeiden avulla.

Laser radialien ohjelmassa on huomenna kaksi lähtöä.

Tuuli Petäjä-Sirén purjelautaili RS:X-luokassa sijat 11, 15 ja 18 ja on kokonaistilanteessa 14:ntenä.

– Päivä ei ollut tuloksellisesti ihan unelma, mutta siihen mahtui hyviäkin hetkiä. Olen vauhtini suhteen ihan hyvillä mielin ja tiedän, että pystyn kisaamaan kärkeä vastaan.

– Viimeistä lähtöä ei olisi mielestäni pitänyt purjehtia loppuun. Rata-alueella tuuli liian vähän ja tuli todella iso tuulenkääntymä. Muilla kisa keskeytettiin siinä vaiheessa, mutta meillä ei. Tsemppasin kuitenkin hyvin loppuun asti ja pystyin nousemaan pari sijaa.

Seuraa olympiapurjehdusta suorana trackerista SPV:n sivuilta.

Yle näyttää TV:ssä ja Areenassa olympiapurjehdusta päivittäin. Katso ohjelma täältä.

Tulokset löytyvät World Sailingin Tokio 2020 -sivuilta.

Kuvat: Sailing Energy / World Sailing