01.08.2021

Tapper hienosti Laserissa yhdeksäs, Kurtbay/Keskinen Nacrassa 13.

Tokion olympialaiset päättyivät suomalaisten osalta sunnuntaina, kun Tuula Tenkanen nousi Laser radialin mitalilähdön myötä viidenneksi, Kaarle Tapper kohensi sijoitustaan yhdeksänneksi, Nacra 17 -purjehtijat Sinem Kurtbay ja Akseli Keskinen sijoittuivat 13:nneksi ja Tuuli Petäjä-Sirén päätti jo aiemmin viimeisen RS:X-luokan olympiaregattansa 14:nteen sijaan.

Tapper oli Laser standardissa pitkään mitalitaistelussa mukana ja purjehti hienon regatan.

– Purjehdin lähes koko regatan läpi hyvin. Yksi katastrofi sinne tuli, ja sitten ne kaksi keltaista lippua tuomarilta vaikuttivat tuloksiin. Sijoitus ei ollut sitä, mitä lähdin hakemaan (mitali), mutta kyllä mitalilähtö on aina mitalilähtö. On se ihan ok, Tapper kertoo.

– Mitalilähdössä oli kiva keskituuli ja tosi teräviä aaltoja. Se lähti minulta hyvin liikkeelle ja olin kolmantena. Minulla ei ollut mitään menetettävää, joten lähdin yrittämään toisella vastatuuliosuudella ihan oikealta, jotta pääsisin ykkösenä ylämerkille. Se ei nyt ihan onnistunut, kahdeksantena maaliin tullut Tapper sanoo.

Laser standardin olympiakultaa voitti Australian Matt Wearn, -hopeaa Kroatian Tonci Stipanovic ja -pronssia Norjan Hermann Tomasgaard.

Kurtbay ja Keskinen eivät yltäneet tiistaiseen 10 parhaan mitalilähtöön.

– Kisat lähtivät meiltä vähän hitaasti käyntiin. Yritimme pikkuhiljaa parantaa purjehdustamme ja niin teimmekin, mutta se ei valitettavasti riittänyt nostamaan meitä kympin joukkoon, Keskinen kertoo.

– Meillä olisi ollut potentiaalia paljon parempaan ja olisimme halunneet sijoittua paremmin. Luulen, että se, ettemme ole päässeet purjehtimaan yhdessä kovin paljon, näkyi. Olimme teknisesti ihan hyviä, mutta synkkauksessa oli parannettavaa. Esimerkiksi siinä, miten saamme veneen kulkemaan vastatuuliosuudella kovempaa, Kurtbay jatkaa.

Kurtbay ja Keskinen jatkavat yhdessä kohti Pariisia 2024. Keskinen aloittaa opiskelun Aalto-yliopistossa syksyllä, ja Kurtbay aikoo osallistua Mothilla MM-kilpailuihin. Nacrasta saattaa tulla pieni tauko, mutta syksyn ohjelmasta löytyy kuitenkin merkintä Nacran MM-kisojen osalta.

Tulokset löytyvät World Sailingin Tokio 2020 -sivuilta.

Kuvat: Sailing Energy/World Sailing ja Iina Airio/SPV