25.05.2018

Tapio Lehtinen hurjaan haasteeseen – purjehtii yksin maailman ympäri

Tapio Lehtinen, 60, starttaa 1. heinäkuuta 2018 Golden Globe Raceen, jossa maapallon ympäri purjehditaan yksin, pysähtymättä ja ilman ulkopuolista apua.
Ja jos siinä ei vielä ole riittävästi haastetta, niin kilpailu käydään ilman moderneja navigointilaitteita ja 50 vuotta sitten suunnitelluilla, alle 36-jalkaisilla veneillä. Tämä tarkoittaa noin 10 kuukauden yhtäjaksoista seikkailua yksin merellä, kelissä kun kelissä ja sekstantilla navigoiden.
Reilu vuosi sitten syntynyt idea lähti pian toteutukseen, kun Tapio Lehtinen oli saanut vinkkiä kilpailusta.
”Ajattelin, että tämä on mahdollisuus toteuttaa elinikäinen haaveeni, joka syntyi jo alle 10-vuotiaana, kun ahmin silloisten yksinpurjehdussankarien kirjoja”, Tapio Lehtinen kertoo.
Hän on purjehtinut maailman ympäri kerran aiemminkin. Kilpailu oli 1981-1982 Whitbread Round the World Race, ja Lehtinen oli 23-vuotias Skopbank of Finlandin vahtipäällikkö. 37 vuodessa on ehtinyt tapahtua paljon, mutta yksi on pysynyt.
”Rakastan purjehtimista. Tykkäsin aikanaan niin paljon merillä olemisesta, että lähden mielelläni uudestaan. Tuolloin purjehdin osana miehistöä, ja vene oli turvallinen kuin panssarivaunu. Nyt olen yksin, ja paljon pienemmässä paatissa”, Lehtinen vertaa.
Lehtisen vaimo Vivi Fleming-Lehtinen totesi heti historian siipien havinaa täynnä olevasta kilpailusta ilmoitusluontoisesti kuullessaan, että tuohan on kuin sinulle tehty. Taustatukea on siis riittänyt alusta lähtien.
Myös Lehtisen tytär, lääkäri Silja Frost ja laivanrakentajana työskentelevä poika Lauri lähtivät heti projektiin mukaan. Silja muistetaan Lontoon olympialaisten 2012 pronssimitalistina Match race -luokasta (Silja Kanervan ja Mikaela Wulffin kanssa), ja Lauri Lehtinen sijoittui samoissa suomalaispurjehduksen menestyskisoissa 49er-luokassa Kalle Baskin kanssa seitsemänneksi.
”Tämä on kyllä yhtä talkootyötä, jota tehdään suurella sydämellä”, Silja Frost sanoo.
Tapio Lehtinen on valinnut veneekseen sääntöjen mukaisesti 1965 rakennetun S&S Gaia 36 -veneen. Vene haettiin viime kesänä Roomasta Euroopan ympäri purjehtien ja on talven aikana perusteellisesti kunnostettu Kokkolassa Nordic Refit Centerissä. Asteriaksi kastettua venettä viimeistellään paraikaa Helsingissä, josta se lähtee ensi viikolla laivan mukana kohti ensin Englantia ja sitten Ranskaa. Golden Globe Race starttaa Ranskan Les Sables d’Olonne’sta 1. heinäkuuta 2018.

Mikä on Golden Globe Race?

Kilpailu on 1968 purjehditun legendaarisen, historian ensimmäisen yksinpurjehduskilpailu Golden Globe Race:n 50-vuotisjuhlakilpailu, jossa purjehditaan retrosäännöillä, pienillä veneillä ja 1960-luvun purjehdustekniikalla, eli aivan kuten silloin 50 vuotta sitten. Kaikki tavarat veneessä noudattavat samaa sääntöä, eli esimerkiksi musiikkia kuunnellaan C-kaseteilta. Koska maissa ei käydä kertaakaan, on koko matkan eväät ja kamppeet saatava alusta mukaan. Vedentekokonekaan ei ole sääntöjen puitteissa sallittu, joten juomavesi otetaan suurelta osalta mukaan, ja loppu kerätään sadevedestä matkan varrella.
Alkuperäisen kilpailun jälkeen 50 vuoden aikana on toki purjehdittu maapalloa ympäri jos minkälaisilla veneillä ja joukkueilla, mutta koskaan kukaan ei ole sen jälkeen purjehtinut yksin pysähtymättä ja sekstantilla navigoiden. Alkuperäisen kilpailun voittaja ja ainoa silloisista yhdeksästä osallistujasta maaliin tullut, Sir Robin Knox-Johnston, on siis ainoa, joka kyseisen reitin on koskaan päässyt maaliin.
Tämän vuoden heinäkuun 1. päivänä starttaavaan kilpailun voittaja tulee näin ollen olemaan historian toinen koskaan kyseisessä haasteessa onnistunut purjehtija. Kilpailuun on lähdössä 18 osanottajaa 13 eri maasta, yksi 28-vuotias nainen muiden joukossa. Ikähaitari on alle 30-vuotiaista yli 70-vuotiaisiin.
Lisätietoa kilpailusta ja osallistujista: www.goldengloberace.com
Tapion matkaa voi seurata hänen Facebook-sivuillaan: https://www.facebook.com/tapiolehtinensailing/