16.09.2018

Suomi lähti suurella joukkueella GT15-luokan MM-kisoihin – Kalle Viipon kausi Formula 2 -luokassa päättyi Portugalissa

Etelänaapurimme Viron kaupunki Viljandi isännöi tämän vuoden GT15-rataveneluokan maailmanmestaruuskisoja. Viisi nuorta suomalaiskuljettajaa lähti arvokilpailumatkalle. Portugalin Ribadourossa ajettiin Formula 2 -luokan MM-osakilpailu. Kalle Viippo oli totutusti ainoana suomalaisena mukana.

Ratamoottoriveneilyn GT15-nuorisoluokassa jaettiin viikonloppuna MM-mitalit. Virossa käydyissä kilpailuissa oli mukana parikymmentä nuorta kuljettajaa kuudesta eri maasta. Suomalaisia kuljettajalupauksia matkassa oli viisi, Wilhelm Sundberg, Arttu Saari, Oliver Martin, Arthur Sundbäck ja Jonathan Nyman.

Lauantaina 15. syyskuuta ajettiin aika-ajot ja kaksi ensimmäistä kisalähtöä. Martin aloitti MM-kisat erittäin vahvasti. Hän ajoi aika-ajoissa komeasti viidenneksi ja paransi ensimmäisessä lähdössä sijoitustaan vielä pykälällä. Sundberg oli avauslähdön yhdeksäs ja Saari kymmenes.

Suomen kaikki viisi kuljettajaa ajoivat tasaisesti samankaltaisia sijoituksia jokaisessa lähdössä. Martin sijoittui MM-kisoissa lopulta parhaana suomalaisena kahdeksanneksi. Sundberg valtasi sijan yhdeksän ja Saari päätyi sijalle 13.

Arthur Sundbäck oli 16. ja Jonathan Nyman 18. Maailmanmestaruuteen kaahasi kotikisassaan Viron Stefan Arand, joka hallitsi kilpailua näytöstyyliin. Arand voitti kaikki kolme ensimmäistä lähtöä ja jätti viimeisen erän ajamatta, koska maksimipisteet olivat jo kasassa. Hopeamitali matkasi Ruotsiin Hilmer Wibergille ja Viron komean kokonaispanoksen täydensi Gleb Vasnev pronssillaan.

 

Viippo taisteli tiensä kilpailuun

Formula 2 -luokan MM-sarja jatkui Portugalin Ribadouron osakilpailulla. Suomen Kalle Viippo piti lauantaina 15. syyskuuta ajetuissa aika-ajoissa hyvää vauhtia. Hän oli lopulta ryhmänsä kuudes ja karsiutui ensimmäisenä kuljettajana kilpailusta. Viipon lähtö oli selvästi kovatasoisin ja hänen ajallaan olisi selvittänyt muista eristä tiensä kisaan helpohkosti.

Viippo hoiti homman kuitenkin sisukkaasti pienen mutkan kautta. Sunnuntain keräilylähtö oli forssalaiskuljettajan näytöstä. Viippo ajoi selvään lähtövoittoon ja varmisti itselleen 16. lähtöpaikan itse osakilpailuun.

Portugalin osakilpailu kuvasti kuitenkin Viipon koko kauden kuvaa. Kierroksella 20. veneen trimmi hajosi ja kilpailu jäi kesken. Tekniset murheet ovat seuranneet häntä läpi debyyttikauden. Viippo ilmoitti Portugalin osakilpailun jälkeen, että hän ei lähde kauden päätösosakilpailuun Sri Lankan Columboon joulukuun alussa.

– Siihen päättyi kausi. Ensi vuonna jatketaan. Kiitos mukana olleille ja meitä seuranneille, Viippo sanoo.