27.04.2024

Suomi kilpailee Pariisin olympialaisissa viidessä purjehdusluokassa

Purjehduksen viimeiset olympiakarsinnat päättyivät Ranskassa. Suomi hankki karsintakisoista kaksi maapaikkaa lisää. Jakob Eklund lunasti maapaikan miesten iQFoilissa. Ronja Grönblom ja Veera Hokka varmistivat naisten 49er FX -luokan maapaikan.

– Vaikka mitalilähdöstä jäikin hieman katkeransuloiset tunnelmat, olemme todella tyytyväisiä maapaikkaan. Meidän tavoitteemme oli selvä, ja olemme tietenkin todella iloisia, että onnistuimme siinä, Ronja Grönblom sanoo.

Last Chance -karsinnat tarjoavat suuria ilon hetkiä, mutta kääntöpuolella valtaosa kisoihin startanneista purjehtijoista jää ilman olympiapaikkaa.

– Maapaikan hankkiminen tuntuu tosi hyvältä. Nämä päivät olivat enemmän henkisesti tiukkoja ja kovia kuin fyysisesti haastavia, Jakob Eklund toteaa.

Jakob Eklund ja valmentaja Peer Moberg. Sailing Energy/Semaine Olympique Française

Karsintojen muut suomalaiset eivät jääneet kauas maapaikoista. Lähimmäksi tuli Formula Kite -luokkaan siirtynyt Noora Ruskola, jonka sijoitus vaikutti lupaavalta koko kisaviikon. Semifinaalisijoitus tiputti kuitenkin Ruskolan yhden sijan maapaikalta.

– Vedin tosi hyvin ja olin maapaikassa kiinni koko viikon viimeiseen lähtöön asti. Tiesimme että semifinaalikonsepti on raju, ja minulla oli yksi tehtävä ja siihen en pystynyt. Protestitilanteelle ei mahda mitään ja se on hyväksyttävä. Meillä oli tosi hyvä tiimi täällä ja olen tosi kiitollinen kaikille, jotka saivat minut tähän pisteeseen, Noora Ruskola kertoo.

Oskari Muhonen ja Edvard Bremer purjehtivat karsinnoissa nousujohteisesti. 49er-tiimille kertyi kuitenkin liikaa pisteitä kisan alussa, eikä kiri aivan riittänyt nostaakseen tiimiä mitalilähtöihin ja taisteluun viimeisistä paikoista. Aleksandra Blinnikka purjehti myös viikon mittaan iskuetäisyydellä maapaikkaan. Kamppailu paikoista oli kova, ja Aleksandran lopullinen sijoitus on 14.

33. kesäolympialaiset kilpaillaan Ranskassa 26. heinäkuuta – 11. elokuuta 2024, purjehduskilpailut käydään Marseillessa. Suomen on vielä virallisesti vastaanotettava uudet maapaikat ja tehtävä niihin viralliset urheilijavalinnat. Suomen Olympiakomitea nimesi talven urheilijavalinnoissa Nacra 17 -luokan edustajiksi Sinem Kurtbayn ja Akseli Keskisen, ILCA 7 -luokan edustajaksi Kaarle Tapperin ja ILCA 6 -luokkaan Monika Mikkolan.

iQFoil- ja 49er FX -luokissa ei ole maan sisäistä kilpailua, joten Jakob Eklund, Ronja Grönblom ja Veera Hokka voivat aloittaa valmistautumisen ensimmäisiin olympialaisiinsa. Jakob Eklundista on tulossa ensimmäinen suomalainen mies, joka kilpailee olympialaisten purjelautailussa.

Last Chance -karsintojen tulokset: https://sof.regatta.ffvoile.fr/en/default/races/race-resultsall

Sailing Team Finlandin kilpailukalenteri 2024:

20.-27.4. Last Chance, Ranskan olympiaviikko, Hyères (olympiakarsinta)

7.-12.5. 49er-, 49erFX- EM ja Nacra 17 MM, Montpellier, Ranska

11.-19.5. Formula Kite MM, Hyères, Ranska

28.7.-8.8. Pariisin 2024 kesäolympialaiset, Marseille, Ranska

Artikkelikuva: Sailing Energy/Semaine Olympique Française