18.02.2022

Suomi ja Norja yhteistyössä kohti Pariisin olympialaisia

Suomen Purjehdus ja Veneily ja Norjan purjehtijaliitto (Norges Seilforbund) ovat solmineet Pariisi 2024 -olympiadille yhteistyön, joka tähtää tietotaitoa ja resursseja yhdistämällä menestykseen tulevissa arvokilpailuissa. Yhteistyö vahvistaa urheilijoita niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin, tukee huippu-urheilukulttuuria molemmissa maissa sekä kasvattaa valmentajilen ja muiden taustajoukkojen osaamista (esimerkiksi datanvaihto-, meteorologia- ja logistiikkayhteistyön avulla).

Yhteinen treenialue Marseille’ssa, valmennusyhteistyö ja kustannustenjako ovat Suomen ja Norjan Pariisi-hankkeen kulmakiviä.

– Yhteistyö Norjan kanssa parantaa meidän menestymisen mahdollisuuksiamme. Sailing Team Finlandin tavoitteena on mahdollistaa urheilijoillemme ammattimainen ja kilpailukykyinen valmennusympäristö sekä laadukas arki ja huippu-urheilijan elämäntapa. Yhteistyö auttaa meitä kehittää edellä mainittuja osa-alueita sekä tuo toimintaamme kustannustehokkuutta. Lisäksi sparraamme toisiamme avoimesti, ja olenkin erittäin innoissani mahdollisuudesta päästä oppimaan, mitä menestyvä huippu-urheilukulttuuri tarkoittaa ja sisältää Norjassa. Myös ihmiskemiat ovat tärkeä osa kokonaisuutta. Vastaparinani toimii raudanluja ammattilainen Eirik Verås Larsen, joka on voittanut olympialaisissa melonnan kultaa kahdesti, hopeaa ja pronssia. Yhteistyö Eirikin kanssa on käynnistynyt erittäin luontevasti, SPV:n valmennuspäällikkö Vili Kaijansinkko sanoo.

Valmennusyhteistyötä Suomi ja Norja tekevät tällä hetkellä ILCA 6-, ILCA 7- ja 49er-luokissa.

– 49er-veneessä on tärkeää saada trimmit kuntoon, eli selkokielellä veneen pitää olla nopea kaikissa keleissä. Meiltä on puuttunut sparrauskumppani pitkään, joten FIN-NOR-yhteistyön kautta saamme vakituisen treenikumppanin. Puskemme toisiamme eteenpäin. Olemme tunteneet toisemme norjalaisten kanssa (Berthet/Nilsen) 29er-ajoista lähtien ja olemme kisailleet vastakkain. Meiltä löytyy kunnioitusta molempiin suuntiin. Yhteistyö tuo myös kustannuksia alaspäin, mikä on hyöty molemmille. Maailmalla muutkin maat ovat todistaneet tällaisen sparrauksen toimivaksi, ja nyt on meidän vuoromme nostaa suomalaiset ja norjalaiset 49er-purjehtijat takaisin maailman kärkeen, 49er-purjehtija Edvard Bremer kertoo.

Norjan purjehtijaliiton julkaiseman uutisen yhteistyöstä löydät täältä.

Kuva: Sailing Energy/Oman Sail