12.09.2022

Suomen Purjehdusliiga 2022 etenee vauhdilla kohti finaalia!

Mikä seura on 2022 Suomen paras? Mitkä seurat edustavat Suomea tulevissa Sailing Champions kisoissa maailmalla? Mikä maa on paras yli 20 liigaa purjehtivan maan joukosta? Tästä mahtavasta liigasarjasta on nyt kyse!

Suomen Purjehdusliigassa purjehtii 22 suomalaista purjehdusseuraa pohjoisesta etelään. Mukana on 36 joukkuetta ja noin 145 purjehtijaa. Yli 50 toimihenkilöä tarvitaan, jotta kilpailusarjan tapahtumat voidaan toteuttaa.

Suomen Purjehdusliigaan osallistuvista seuroista Esbo Segelförening voitti kansainvälisen Sailing Champions liigan vuonna 2021 ja vuonna 2022 Åländska Segelföreningen saavutti hopeaa samoissa kisoissa. Tavoitteellinen harjoittelu on siivittänyt näitä seurajoukkueita voittoihin. Voi hyvin sanoa, että tämä hieno kilpailusarjamme Suomessa on vaihtoehtoinen polku kovaan purjehdukseen ja antaa konkreettisen tavoitteen purjehdussenttereiden toimintaan.

Suomen Purjehdusliiga aloitti Suomessa vuonna 2015 ja tänä kahdeksantena kautena Suomen liigaa isännöi Tampereen pursiseura Näsijärvellä, Turun Pursiseura Ruissalossa, Wasa Segelförening Vaasassa ja Åländska Segelföreningen Maarianhaminassa.

TAMPERE

Tampereella  Tampereen Pursiseuran kupeessa Markus Rönnbergin kipparoima Åländska Segelsällskapetin voitokas joukkue näytti kyntensä mutta antoi samalla hyvän vastuksen muille kanssakilpailijoille.

’’ Molempina päivinä rantatuulta oli vaihtelevasti 3 – 12 m/s, joten purjehdimme hyvin vaihtelevissa olosuhteissa. Meidän joukkueemme purjehdukset ovat menneet suunnitelmien mukaisesti ja voiton kautta etenemme finaaliin, kommentoi kippari hymyissä suin’’.

Tampereella purjehduskeli oli vaihteleva ja ilma väreili sateita ja ukkosta. Miehistöjen kiusaksi muodostuivat kuitenkin rajut tuulenpuuskat, jotka yllättivät välillä jopa huolestuttavasti. Ensimmäistä kertaa Suomen liigan historiassa tapahtui purjehtija-yli-laidan tilanne. Pelastaminen sujui kuitenkin ongelmitta ja kilpailua pystyttiin jatkamaan hyvässä hengessä. Tampereella purjehti erittäin kokeneita joukkueita mutta iloksemme huomasimme myös uudet tulokkaat Lahden Purjehdusseurasta. On hyvä muistaa, että aikoinaan Esbo Segelföreningin voitokas nuori joukkue aloitti liigauransa pahnan pohjalta mutta tiimihenki ja taidot karttuivat harjoituksen myötä. Lopulta vuonna 2021 tämä joukkue oli voittanut Suomen Purjehdusliigan ohella myös koko Sailing Champions liigan. Tampere yllätti meidät positiivisesti kilpailuareenana ja neljä parasta joukkuetta selviytyivät jatkoon finaaliin.

TURKU

Turun Pursiseuran edustalla purjehdittiin kokemuksen siivittämillä taidoilla. Voiton vei myös tällä kerralla Åländska segelsällskapetin joukkue kokeneen Björn Hansenin kipparoimana.

’’ Liiga on aina haastava ja vaatii keskittymistä. Kiitos erityisesti joukkueelleni johdonmukaisesta ja hyvästä työstä. Järjestelyt täällä Turussa oliva hienot ja viihdyimme täällä mainiosti.’’

Elo-syyskuun taitteessa liigan toisen osakilpailun vaikeudeksi muodostui kevyt ja välillä jopa olematon tuuli. Kilpailupäällikkö veti kuitenkin kisaa hienosti eteenpäin ja päivien kisatavoitteet saavutettiin. Kisaformaatissa jokainen seura kilpailee toisiaan vastaan vähintään 12  kertaa, joskus ehditään Vastatuuli-myötätuuli-kisaradat ovat lyhyet, joten virheisiin ei oikein ole varaa. Voittoon vie veneosaaminen, strategia, tiimityö ja johdonmukaisuus. Toisen päivän alussa kärjessä oli järjestäin ÅSS:n joukkue mutta heidän vanavedessään seuraavat kuusi joukkuetta taistelivat tiiviisti jäljellä olevista finaalipaikoista.

Erittäin iloinen yllätys oli NJK W naisten joukkueen pääsy finaaliin. Joukkueessa on Matchrace kilpailumuodon taitajia ja kippari Daniela Rännberg kertoi olosuhteiden olleen haastavat juuri muuttuvien tuuliolosuhteiden takia.

VAASA

Wasa Segelförening järjesti Suomen Purjehdusliigalle erinomaiset puitteet Vaasan sisäsataman sylissä. Kirpeässä syyssäässä purjehditussa kisassa Esbo Segelföreningin joukue kesti ennakkosuosikin paineet ja voitti kirkkaasti osakilpailun. Kippari Lucas Karlemo kertoi että kevyt ja shiftaava tuuli sopi heille erinomaisesti.

’’Kevyt tuuli osoittautui haastavaksi kaikille joukkueille,  myös meille,  mutta pyrimme aina purjehtimaan johdonmukaisesti, Karlemo kertoi. Emme varsinaisesti ole harjoiteelleet juuri näitä kilpailuja varten, mutta tunnemme toisemme todella hyvin monen vuoden ajalta ja pohjalla on eri kilpailuja,  joita olemme purjehtineet yhdessä aina keväästä lähtien.’’

Wasa Segelförening otti kaiken irti isännöimistään Purjehdusliigan osakilpailusta. Seura vei kisan kaupungin puolelle, pystytti purjehtijoille lounge-tilat rantaravintolan yhteyteen ja kutsui kaikki silakkamarkkinoiden kävijät tutustumaan purjehduksen saloihin juontamalla kisaa estradilta parin päivän ajan. Sapsailing.com:in tulokset olivat koko ajan seurattavissa suurelta tapahtumanäytöltä.

Vaasassa yksitoista joukkuetta kilpaili neljästä paikasta finaalissa. Valitettavasti EMK- joukkue ei kilpaillut Vaasassa vaan heidän tilallaan purjehti ns. WSF Wild card joukkue. Wild card -joukkue ei kuitenkaan voi voittaa mitään, mutta antaa kuitenkin hyvän vastuksen muille.

Vaasassa purjehdittiin yhteensä neljätoista kisaa. Voiton vei Esbo Segelförening eli joukkue, jonka miehistöstä kolme oli mukana voittamassa Sailing Champions Liigan vuonna 2021. Toiseksi sijoittui hienosti Mariehamns Seglarförening Ahvenanmaalta. Kolmas ja neljäs sija olivat pitkään useamman joukkueen tähtäimessä mutta lopulta kolmannelle sijalle purjehti Esbo segelföreningin nuorten joukkue ja neljäs sija meni isäntäseuran Wasa Segelföreningin piikkiin.

Onnea kaikille finalisteille!

Kun kolme osakilpailua on nyt purjehdittu on tästä hyvä siirtyä kivenkovan finaaliin, joka purjehditaan Maarianhaminassa 23.-25. syyskuuta. Tulokset voi katsoa ja kisoja on helppo seurata sapsailing.com -alustalta.