21.07.2018

Suomeen riemastuttavasti kaksi mitalia Offshore-avomerimoottoriveneiden EM-kisoista

Ruotsissa ajettiin perjantaina ja lauantaina useamman eri avomeriluokan Euroopan mestaruuksista. Suomalaiset ylsivät palkintokorokkeelle kahdessa eri luokassa.

Ruotsin länsirannikolla, noin 130 kilometrin päässä Göteborgista sijaitseva Smögen isännöi tämän vuoden Offshore-kilpaveneiden EM-kisoja. Ensimmäinen kilpailulähtö ajettiin perjantaina 20. heinäkuuta ja toinen lauantaina 21. heinäkuuta.

Offshore-moottoriveneluokan kilpailut ajetaan avomerellä. Smögenissä jaettiin luokkien 3A, 3B, 3C ja 3X EM-tittelit. Suomalaisista mukana olivat 3C-luokassa kaiken voittanut espoolaiskuljettaja Marcus Johnsson kartturinsa Jussi Myllymäen kanssa. Kaksikko lähti kilpailuun myös hallitsevana Euroopan mestarina voitettuaan Norjassa viime vuonna luokan EM-kultaa.

3A-luokassa Suomen värejä kantoivat Ilkka Vapaavuori ja Late Päivölä. Smögenin EM-kilpailut olivat heille ensimmäiset arvokisat.

 

Menestyksekäs viikonloppu

Johnsson ja Myllymäki aloittivat 3C-luokan kilpailun totutun vahvasti. Hallitsevat mestarit voittivat perjantain ensimmäisen kilpailulähdön. Toiseksi lähdössä sijoittuivat Norjan Erik Sundblad Johansen ja Robert Aunvik. Norjan vahvan kokonaispanoksen täydensi kolmanneksi ehtinyt parivaljakko Jan Trygve Braaten ja Andre Knutsen.

Lauantain lähdössä suomalaiskaksikko jäi kolmanneksi. Lähdön voitti Johansen ja Aunvik. Norjalaisparin yhteispisteet riittivät ohittamaan Johnssonin ja Myllymäen kokonaistilanteessa ja mestaruus matkasi tällä kertaa Norjaan. Suomelle kuitenkin 3C-luokasta jälleen mitali, kun Johnsson ja Myllymäki saivat jo valmiiksi täyteen palkintokaappiinsa jälleen yhden arvometallin.

3A-luokassa arvokisojen ensikertalaiset Vapaavuori ja Päivölä suoriutuivat omasta urakastaan myös upeasti. Kaksikko ylsi perjantain avauskisassa kolmanneksi ja lauantaina peräti toiseksi. Lopputuloksena oli upeasti kolmas sija ja mitali heti ensimmäisestä arvokisastartista. Vapaavuori on tyytyväinen Smögenin lopputulokseen.

– Hopeakin oli otettavissa, jos perjantaina olisi kulkenut paremmin. Lähtöasetelmiin nähden kisat menivät erittäin hyvin ja vauhti oli nousujohteista, Vapaavuori sanoo.

Luokan Euroopan mestaruuden voitti ruotsalaispari Anton Modin ja Susanne Jansson. Myös hopea jäi kotiyleisön mieliksi Ruotsiin, kun Thomas Billman ja Jonatan Rindar ehtivät kokonaistilanteessa suomalaisten edelle. Vapaavuoren ja Päivölän ero hopeasijaan oli niukin mahdollinen. Heillä oli samat yhteispisteet kuin ruotsalaisilla, mutta lajissa painotetaan avauslähdön merkitystä. Billman ja Rindar sijoittuivat perjantaina suomalaisia paremmin ja näin ollen tasapisteissä myös kokonaistilanteessa edelle.

Vapaavuoren ja Päivölän kausi jatkuu kotimaisemissa.

– Kausi jatkuu seuraavaksi Kotkan Ruotsinsalmen ajoissa tulevana viikonloppuna. Tutkimme myös mahdollisuuksiamme lähteä Pohjoismaiden mestaruuskisoihin Ruotsin Nynäsiin elokuun puolivälissä, kertoo Vapaavuori.

Johnssonin ja Myllymäen ajaman 3C-luokan MM-kilpailut ajetaan jo kuun vaihteessa Ruotsin Öregrundissa. Tuolloin espoolaiskaksikko pääsee jahtaamaan jälleen uutta mitalia ja luonnollisesti yhtenä suosikeista.