11.09.2017

Suomeen EM-hopeaa F4-veneissä

Saksan Rendsburgissa kisattiin viikonloppuna Formula 4 -luokan Euroopan mestaruuskilpailut. Voittoon ajoi Ranskan Rudy Revert. Hallitseva maailmanmestari sekä Euroopan mestari Juho-Matti Manninen tuli hopealle ja Iso-Britannian Ben Jelf pronssille.

Muista suomalaisista Kalle Viippo sijoittui lopputuloksissa neljänneksi ja Lauri Landen yhdeksänneksi. Tuukka Lehtonen ajoi kolarin ensimmäisessä kilpailulähdössä, eikä hän veneen vaurioiduttua pystynyt jatkamaan kisaviikonloppua.

Liettuassa viime kuussa toisen perättäisen maailmanmestaruutensa varmistanut Manninen yllättyi ranskalaiskuljettajan vauhdista.

– Kisa oli erittäin tapahtumarikas. Ei pystytty oikein vastaamaan Revertin vauhtiin, Manninen sanoo.

Toinen ja neljäs kilpailulähtö uusittiin kokonaan ja kisoissa sattui useita kolareita ja osumia. Manninen kuvailee koko kisaviikonloppua aikamoiseksi arpapeliksi.

– Koko viikonloppu oli kyllä sellaista touhua, että piti oikein miettiä, ajetaanko täällä kilpaa vai mitä tehdään, kertoo Manninen.

Viimeiseen starttiin lähdettiin suomalaisittain erinomaisista asetelmista. Manninen oli jo varmistanut itselleen vähintään hopean. Suomi lähti viimeiseen lähtöön kokonaiskilpailun kaksoisvoitto mielessä. Niin, että Viippo voittaisi erän ja Manninen seuraisi hänen kannassaan maaliin.

Neljännen erän uusintastartista muodostui kuitenkin aikamoinen tuskien taival suomalaisittain. Revert kaasutteli kärjessä kohti mestaruutta, Manninen jätti erän kesken, Landen ajoi poijuun, ja Viippo joutui keskeyttämään.

– Olin neljäntenä uusintastartissa ja sitten potkurin hitsaukset hajosivat. Se jäi omalta osaltani sitten siihen, Viippo sanoo.

Viikonloppu oli Viipolle vaikea ja hän pitää venettään yllättävänkin hyväkuntoisena kaikkien kolhujen jälkeen.

– Ei mennyt tänä viikonloppuna oikein mikään nappiin. Omalta osaltani meni ihan hyvin, mutta pari erää oli kyllä kaukana kilvanajosta. Se oli pikemminkin romurallia, kertoo Viippo.

Kolmanneksi sijoittunut Jelf on erittäin tyytyväinen kolmanteen sijaansa. Hän kertoo, että heillä oli pieniä ongelmia läpi viikonlopun, joten pronssimitali tuntuu hyvältä.

– Kisa oli erittäin vaikea. Erittäin haastava kaikille kuljettajille, mutta samalla mielenkiintoista ja tasaista ajoa, sanoo Jelf

Hän kertoo, että kausi on ollut opettavainen.

– Vauhti ei alkukaudesta riittänyt juuri ollenkaan, mutta olemme kauden edetessä nousseet kohti kärkeä, Jelf sanoo.

Suomen Juho-Matti Manninen pokkasi tältä vuodelta maailmanmestaruuden sekä Euroopan mestaruushopeaa. Kausi oli siis jälleen kerran suurmenestys, mutta kenties viimeinen.

– Tämä oli viimeinen kilpailu itselleni, ellei talven aikana mieli muutu, sanoo Manninen

Kalle Viippo nappasi tililleen tältä kaudelta MM-pronssin, mutta edessä odottanevat uudet haasteet.

– Tämä oli viimeinen kilpailu minulle, ainakin tässä luokassa, kertoo Viippo.

Formula 4 -kausi on nyt virallisesti ohi. Suomi sai tänä vuonna luokasta kolme arvokisamitalia.