03.12.2021

Suomalaistulokkaat antoivat myrskyvaroituksen kilpaveneilyn F1-sarjassa

Kauden 2021 kilpaveneilyn F1-kausi ajettiin päätökseen viime viikonloppuna Portugalin Figueira da Fozissa. Koronapandemian vuoksi kolmeen osakilpailuun jäänyt sarja antoi suomalaisittain herkulliset asetelmat ensi kauteen. Suomalaistulokkaat Alec Weckström ja Kalle Viippo osoittivat olevansa F1-tason kuljettajia ja potentiaalisia menestyjiä tulevina vuosina.

Gillman Racingiä edustava Alec Weckström paransi otteitaan koko viikonlopun ja sijoittui viimeisessä osakilpailuissa komeasti toiseksi ja MM-sarjan kokonaistuloksissa viidenneksi. Sijoitukset ovat melkoinen saavutus. Kyseessä oli vasta Weckströmin kolmas startti F1-sarjassa. Weckström ajoi viime vuonna F4-sarjaa ja nousi täksi vuodeksi kilpailemaan kuninkuusluokkaan.

Toinen suomalaistulokas, Team Swedenissä ajava Kalle Viippo ajoi myös hyvin koko viikonlopun nousten kuudenneksi molemmissa kilpailuissa ja MM-sarjan kokonaistuloksissa sijalle yhdeksän. Maailmanmestaruuteen ajoi Viipon tallikaveri, ruotsalainen konkari Jonas Andersson, joka voitti viikonlopun molemmat kilpailut.

Vuoden tulokkaaksi valittu Weckström ei ollut yllättynyt, että vauhtia löytyy myös F1-luokassa.

– Olen ajanut jo pienenä poikana kilpaa kansainvälisellä tasolla ja on tuttua hommaa ajaa kovia kuskeja vastaan. Mutta kisavauhtimme yllätti. Tiesin, että yksittäisten kierrosten tasolla pystyisimme haastamaan, mutta yllätyin, kuinka hyvin pärjäsimme myös kilpailussa.

Ensi kauden kalenteri on vielä rakenteilla, mutta varmastikin ajamaan päästään enemmän kuin tänä vuonna. Millaiset odotukset ja tavoitteet sinulla on ensi kauteen?

– Korkealla! Katsotaan mihin rahkeet riittävät. Moottoriurheilussa tekniset murheet ja kolarit saattavat yllättää, mutta kun korkealle tähtää niin eiköhän siitä ihan hyvä tule, Weckström sanoo.

Jonas Andersson oli aika vakuuttava Portugalissa. Vastassa on muitakin kovia ja mestaruuksia voittaneita kuljettajia. Miten nämä herrat lyödään?

– Kuten muussakin urheilussa, lahjoja täytyy olla. Myös taustajoukot, perhe sekä moottoriurheilussa erityisesti kontaktien täytyy olla kunnossa. Loppujen lopuksi menestystä voi tulla, kun kaikki mitä tehdään, tehdään sen eteen, että ollaan joku päivä maailmanmestareita. Ja tehdään töitä enemmän kuin kukaan muu, Weckström linjaa.

Sami Seliö vauhdissa

F1-luokan kaksinkertainen maailmanmestari Sami Seliö ajoi vakuuttavasti, mutta oli Portugalissa epäonninen ja jäi MM-pisteissä sijalle seitsemän. Kauden avausosakilpailun kolmas sija osoitti, että vauhti on tallella. Seliön tallikaveri Filip Roms ajoi kauden kokonaistuloksissa sijalle 18.

Kuvat: Chris Davies, Vitrtorio Ubertone