20.05.2021

Suloinen Savonlinna on saaristokaupunki

Kaikki suomalaiset tuntevat Olavinlinnan ja Oopperajuhlat. Mutta mitä kaikkea muuta Savonlinnan seutu tarjoaa veneilevälle vierailijalle?

– Savonlinnahan on saaristokaupunki. Meillä on tosi hienoja saaria ja satamia, joissa vierailla, kertoo Savonlinnan Seudun Matkailu Oy:n toimitusjohtaja Jaana Komi.

Kun suuntaa keulan kohti Savonlinnaa ympäröiviin kohteisiin, on niiden kirjo ja määrä melkoinen: nähtävyyksiä, tapahtumia, luontokohteita ja kesäisten pikkupaikkojen idylliä.

Monille tuttuja kohteita ovat Kerimäki kirkkoineen, Sulkava Suursoutuineen, Linnasaaren kansallispuisto norppineen ja Heinävesi risteilyreitteineen. Myös Punkaharjulla on paljon hienoja kohteita ja kompaktit palvelut. Saimaan Taideluola Retrettiin ja sen ympäristöön on myös tulossa monipuolista näyttelytoimintaa ensi kesälle.

– Savonlinnaa kun pitää keskuspaikkana, niin nämä kaikki ja moni muu kohde ovat hyvin saavutettavissa. Veneellä pääsee lähes kaikkialle ja palvelut ovat kunnossa, Komi toteaa.

– Viime kesä oli haastava, kun Oopperajuhlat peruttiin. Vaikka moni oopperan ystävä ja ulkomainen turisti jäivät pois, meillä kävi lopulta enemmän matkailijoita kuin aiemmin. Onneksi pienemmät toimijat aktivoituivat. Viime kesä osoittikin, että myös pienemmille tapahtumille on kysyntää, Komi iloitsee.

Pienempiä tapahtumia olivat esimerkiksi Saunahyppely sekä Sup- ja Sapas-festivaalit.

Perutut Oopperajuhlat mahdollistivat sen, että linnaan oli vapaampi pääsy. Kävijämäärässä tehtiin viime kesänä ennätys lähes 50 000 vierailijan voimin.

Pandemiatilanteeseen ja kesän yleisötapahtumiin liittyvien epävarmuuksien vuoksi kesän oopperaesitykset valitettavasti perutaan myös tältä vuodelta. Karita Mattilan orkesterigaalojen tilalla järjestetään kaksi uutta resitaalikonserttia, joissa hän esiintyy pianistin kanssa Kerimäen kirkossa.

– Asiakkaamme ovat olleet tavattoman kärsivällisiä ja ymmärtäneet haastavan tilanteen, se lämmittää kovasti. Toivon myös, että mahdollisimman moni siirtäisi lippuvarauksensa vuoteen 2022. Oopperajuhlien tulevaisuuden kannalta sillä on iso taloudellinen merkitys, kertoo festivaalijohtaja Jan Strandholm.

Onneksi Savonlinnan seudun lukuisista nähtävyyksistä ja kauniista luonnonmaisemista on mahdollista nauttia, vaikka yleisötapahtumien osalta luvassa on tavallista hiljaisempi kesä.

Savonlinnan kaupungin vierasvenesatamat:

  • Casinon vierasvenesatama torin ja Savonlinnasalin välissä
  • Törninpyörän vierasvenesatama Olavinlinnan läheisyydessä
  • Haislahden vierasvenesatama Citymarketia vastapäätä
  • Savonrannan vierasvenesatama Savonrannan keskustassa

Kuva: Matti Kolho