04.08.2023

Sinem Kurtbay haastaa purjehduksen rajoja Nacra 17 -luokassa

Sinem Kurtbay, 32, syntyi Savonlinnassa ja kotiosoitteita on kertynyt sen jälkeen pitkä lista. Omien sanojensa mukaan hän on kotoisin ei mistään ja kaikkialta. Kansainvälinen perhetausta on tarjonnut Sinemille tilaisuuden hankkia sekä elämän- että purjehduskokemusta eri maissa ja kulttuureissa. Viime vuosista Sinem on viettänyt merkittävän osan Lanzaroten saarella, joka tarjoaa toimivat olosuhteet harjoitteluun, treenikumppaneita sekä miellyttävän elinympäristön.

Vesille aina kun mahdollista

”Pieni ja pippurinen” lienee osuva ja sallittu kuvaus Sinem Kurtbaysta. Sinem on esimerkki huippulahjakkuudesta ja siihen poikkeuksellisella tavalla yhdistyneestä intohimosta lajia kohtaan. Jo pienenä optimistityttönä Sinem vain yksinkertaisesti halusi aina purjehtimaan ja oli myös valmis näkemään vaivaa sen eteen, että pääsi vesille. Rannoilla ihmeteltiin päättäväistä nappisilmää, joka purjehti mieluiten paljain jaloin ja lainaili varusteita, jos ne olivat unohtuneet kotiin tai tilaisuus päästä merelle aukesi odottamatta. Sinemiä ei ole koskaan tarvinnut lahjoa tai kiristää vesille lähdön osalta.

Paljon treeniä Turkissa

Sinemin äiti, Saila Kurtbay, muistelee tyttärensä polkua aloittelijasta huipulle: ”Istanbulin pursiseuran (IYK) valmennuspuitteilla oli suuri merkitys Sinemin kehitykseen itsenäiseksi purjehtijaksi. Purjehtijat tekivät seuralla kaiken itse alusta alkaen valmentajan johdolla. Treenejä oli viisi päivää viikossa ympäri vuoden. Talvella treenit pidettiin iltaisin koulun jälkeen sekä viikonloppuisin. Ensimmäiset vuodet Sinem laski tuloksia lopusta päin eli kuinka monta venettä hän sai jätettyä taakseen. Eräänä päivänä valmentaja kehotti häntä laskemaan tulokset alkupäästä laskien, ja pian alkoi mitaleja kertymään ensin junioriluokasta, sitten tyttöjen sarjassa ja lopulta kokonaissijoituksissakin.”

Vauhtiluokkien polkua olympiaedustajaksi

Sinem Kurtbay on kulkenut niin sanottua vauhtipolkua matkallaan olympialaisiin ja jopa tulevien kesäkisojen vahvaksi mitaliehdokkaaksi. Täysipainoisen ja vahvan optimistivaiheen jälkeen luokiksi ovat valikoituneet 29er, 49erFX ja lopulta täydellisesti Sinemin vauhdikkaalle luonteelle sopiva Nacra 17. Rion 2016 olympialaiset jäivät vielä haaveeksi, kun 49er FX -projekti Lontoon kisojen match race -pronssimitalisti Silja Kanervan kanssa ei kantanut edustuspaikkaan saakka. Nacrassa nousu huipulle on ollut määrätietoista ja edes Tokion kisoja edeltänyt hullunmylly tai viime hetken kokoonpanomuutos eivät ole suistaneet päättäväistä kipparia raiteiltaan. Uuteen olympiadiin lähdettiin määrätietoisesti ja omiin mahdollisuuksiin vahvasti luottaen. Normetin tulo venekunnan pääyhteistyökumppaniksi antoi merkittävästi enemmän työrauhaa. Yhteistyö vesillä Akseli Keskisen kanssa on niin ikään kantanut hedelmää, ja niinpä Jocke Wileniuksen valmennuksessa purjehtiva kaksikko on noussut tasaisen varmaksi menestyjäksi luokkansa kansainvälisissä regatoissa. Vaikka uusi yhteistyökumppanuus toi helpotusta ja työrauhaa, vaatii suorituskyvyn ylläpitäminen Nacra 17 -luokassa ahkeraa työntekoa ja tukea kaikilla osa-alueilla jatkossakin.

Oppimisen nälkä ja kilpailuvietti

Saila Kurtbay jatkaa: ”Sinemin intohimo purjehdukseen on ollut kantava voima kaikki nämä vuodet. Sinemin sosiaalinen luonne ja monikulttuurinen tausta ovat edesauttanut kansainvälisten treenipartnereiden ja valmentajien yhteensovittamisessa. Hän on aina ollut utelias ja intohimoinen oppimaan uutta sekä tutustumaan uusiin veneluokkiin. Sinem on myös aina unelmoinut suurista asioista purjehduksessa ja hänellä on vahva kilpailuvietti sekä voitontahto, olipa kyseessä lautapeli, mikä tahansa harrastus tai kilpaurheilu. Sinem purjehtii suurella sydämellä, hän on maailmankansalainen ja hänellä on ystäviä ympäri maailmaa. Hän ei ole koskaan pyytänyt tai halunnut mitään muuta kuin tukea purjehdukseen liittyvissä asioissa. Koti on turvasatama kisarupeamien välissä, jolloin perhe kokoontuu yhteen, ja silloin ei puhuta purjehduksesta.”

Kaikki pelissä

Valmennuspäällikkö Vili Kaijansinkko puolestaan kuvailee maajoukkuetähteään näin: ”Sinem on herkkä ja temperamenttinen persoona. Hän tietää mitä haluaa ja hän tietää myös mitä menestyksen eteen on tehtävä. Kaiken lisäksi hän on valmis tekemään kaikkensa oman menestyksensä eteen. Mitä nopeampi vene, sitä paremmin Sinem siinä viihtyy. Hän osaa ajaa venettä erinomaisesti samalla kun hän pyrkii koko ajan hakemaan rajoja sekä haastamaan niitä. Maissa Sinem on maailman kansalainen, hänellä on ystäviä kaikkialla ja hän on erittäin pidetty persoona yli maajoukkuerajojen.”

Teksti: Eero Lehtinen

Kuvat: Johan Ekblom

Sinem Kurtbay

  • Luokka: Nacra 17, kippari
  • Seura: Nyländska Jaktklubben
  • Syntynyt: 1991
  • Aikaisemmat luokat: Opti, 29er, 49er FX
  • Aloitti purjehduksen: 7-vuotiaana
  • Valmentaja: Joakim Wilenius
  • Ensimmäinen valmentaja: Necdet Gürsel
  • Sinemin ja Akselin yhteistyökumppani: Normet