21.04.2021

Sinem Kurtbay ja Akseli Keskinen valittiin Nacra 17 -edustajiksi Tokioon

Suomen Olympiakomitean hallitus vahvisti Huippu-urheiluyksikön tekemän valinnan Tokion kesäolympialaisten purjehduksen Nacra 17-luokkaan. Suomen edustajiksi valittiin Sinem Kurtbay ja Akseli Keskinen.

Nacra 17 -luokkaan oli tarjolla kolme valintakelpoista urheilijaa: Sinem Kurtbay, Akseli Keskinen ja Janne Järvinen. Kyseisessä luokassa näyttöjä ovat antaneet venekunta Kurtbay / Keskinen ja venekunta Kurtbay / Järvinen.

– Parien urheilulliset näytöt ovat keskenään hyvin tasavahvoja, joten valintapäätöksessä on käytetty kriteereissä mainittua Huippu-urheiluyksikön arviointia ja harkintaa. Harkinnassa on painotettu valintakriteerien kohdan 2 mukaista Akseli Keskisen uran nousujohteista kehitysvaihetta, sekä sitä, että pari Kurtbay / Keskinen on ollut paria Kurtbay / Järvinen parempi silloin, kun on kilpailtu koko maailman tasolla kuten maailmacupin osakilpailuissa, mm. tulevan olympianäyttämön Enoshiman vesillä, taustoittaa Huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki.

Valintakeskusteluissa mukana ollut Janne Järvinen on äskettäin tuomittu Helsingin käräjäoikeudessa ehdottomaan vankeusrangaistukseen kahdesta törkeästä rahanpesusta ja avunannosta törkeään huumausainerikokseen. Käräjäoikeiden tuomio ei ole lainvoimainen, joten juridisesta näkökulmasta katsottuna esteitä Järvisen valinnalle ei olisi ollut.

Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori kertoo, että hallitus kävi asiasta vakavan keskustelun.

– Syytteet, joista Järvinen on käräjäoikeudessa tuomittu, ovat erittäin vakavia ja jyrkässä ristiriidassa Olympiakomitean arvojen ja urheiluyhteisön eettisten linjausten kanssa, vaikka ne eivät suoraan urheiluun liitykään. On selvää, että Olympiakomitean hallitus olisi joutunut vakavasti pohtimaan voiko Järvistä valita kisoihin, vaikka hän olisi ollut ainoa vaihtoehto. Nyt asia ratkesi puhtaasti urheilullisin kriteerein, mutta jatkoa varten meidän on arvioitava keinovalikoimamme ajantasaisuutta tämän tyyppisten tilanteiden varalta.

Suomen joukkueeseen Tokion kesäolympialaisiin on nyt valittu 14 urheilijaa.

Lähde: Suomen Olympiakomitean tiedote