18.05.2022

Sinem Kurtbay ja Akseli Keskinen nosteessa

Lennokkaan alkukauden jälkeen Sinem Kurtbay ja Akseli Keskinen valmistautuvat treenileirillään hyvillä mielin kauden päätavoitteisiin. Nautic tutustui Nacra 17 -purjehtijoihin kymmenen kysymyksen avulla.

 

Miten kauden alku on sujunut?

Akseli: Kausi on lähtenyt tosi hyvin käyntiin. Kaksi kilpailua ja kaksi palkintopallisijaa. Opittavaa on kuitenkin vielä loputtomasti.

Sinem: Todella hienosti. Niin hyvin kuin olisi voinut toivoa.

 

Mikä on purjehdustaustasi?   

Sinem: Optari, 29er, 49er FX, Moth… Ja kaikkea muuta sen lisäksi

Akseli: Aloitin 8–9-vuotiaana optarilla Tuusulanjärven purjehtijoissa. Siitä siirryin 13-vuotiaana 29er’iin, josta sitten myöhemmin 49er-luokkaan. Ja lopulta 2019 keväällä nykyiseen Nacra 17 -luokkaan. Näiden luokkien lisäksi olen kilpaillut myös muun muassa lightningilla, J 80 -luokassa,  folkkarilla ja louhella.

 

Mieleenpainuvin kisamatka?

Akseli: Ei ole varsinaista lempparia. Mutta parhaat paikat ovat olleet Gardajärvi Italiassa ja Auckland Uudessa-Seelannissa.

Sinem: Aika monta kisaa on jäänyt mieleen. Rion esikisat tuli heti mieleen mutta Tokion Olympiamatka varmaan mieleenpainuvin.

 

Mikä on haastavinta Nacra 17 -luokassa ja miten se eroaa aikaisemmista luokista?

Sinem: Nacrassa on säädettävä peräsinjärjestelmä, joten voimme asettaa peräsimet haluamaamme mukaan riippuen siitä, olemmeko vastatuulessa vai myötätuulessa. Pystymme siis foilaamaan myös vastatuuleen, jolloin nopeus kasvaa 10-13 solmusta 13-16 solmun venevauhtiin. Purjehdimme siis keskimäärin suuremmilla nopeuksilla, mikä muuttaa kilpailua ja strategiaa. On paljon muuttujia, jotka vaativat huomiota. Luulen että suurin haaste tässä vaiheessa on hallita venettä hyvin, jotta voidaan keskittyä veneen ulkopuolisiin tapahtumiin.

Akseli: Haastavinta on kova vauhti ja tilanteiden ennakoiminen tarpeeksi aikaisin.

 

Sinem Kurtbay ja Akseli Keskinen purjehtivat hienosti Palman Maailmancupissa toiselle sijalle Nacra 17 -luokassa.

 

Suotuisimmat purjehdusolosuhteet?

Akseli: On aina kivaa jos ei tarvitse palella 5mm märkäpuvussa. Kivointa on uuden oppiminen ja just nyt kaikissa keleissä on uutta opittavaa. Jos pitää yksi valita niin 15 solmua ja aallokkoista.

Sinem: Ei ole. Pidän kaikista, mutta taidamme pitää enemmän korkeammista venevauhdeista.

 

Mitä löytyy kuivapussistasi?

Sinem: Lämpimiä vaatteita. Minulla on aina joko kylmä tai tulossa kylmä.

Akseli: Vettä, urheilujuomaa, patukoita ja banaania.

 

Onko sinulla jokin rutiini/taikausko kisoissa?

Akseli: Kisa-aamuina sykkeitä nostattava treeni. Nopeita vetoja kovalla intensiteetillä.

Sinem: Akselilla ja minulla on selvät rutiinit ennen jokaista treeni- ja kilpailupäivää. Joten suuria muutoksia ei tapahdu kilpailuiden suhteen. Ei taikauskoja.

 

Parasta purjehdusparissasi?

Sinem: Hän on kone, kiltti ja keskittynyt kone. Mikään ei pysäytä Akselia. Mutta mielestäni parasta hänessä on se, kuinka hyvin hän tasapainottaa minua.

Akseli: Työnteon moraali, täsmällisyys.

 

Sinem ja Akseli purjehtivat myös huhtikuun lopulla vauhdikkaasti palkintokorokkeelle, Hyères’in olympialuokille suunnatussa regatassa.

 

Terveisiä junioripurjehtijoille?

Akseli: Muistakaa nauttia purjehduksesta. Purjehtikaa ja kilpailkaa mahdollisimman monessa eri luokassa. Näin syntyy monipuolisuutta. Kilpailuissa oppii aina jotain uutta luokasta riippumatta.

Sinem: Panosta tunteihin vesillä, opi ymmärtämään miten kaikki veneen osa-alueet liittyvät toisiinsa, ja nauti purjehduksesta!

 

Mitkä ovat seuraavat kisat?

Sinem ja Akseli: Kieler Woche kesäkuussa ja EM kisat Århusissa heinäkuun alussa. Sen jälkeen on MM kisat syyskuussa.

 

 

Teksti: Johan Ekblom

Kuvat: Johan Ekblom, Jukka Saarikorpi, Sailing Energy / FFVOILE