24.06.2024

Septit.net kerää tyhjennysasemat kartalle

Tilastot kertovat – Suomessa veneillään pitkälle syksyyn 

Septit.net on vapaaehtoisvoimin rakennettu verkkopalvelu, jonka tavoitteena on helpottaa veneiden septisäiliöiden tyhjennystä. Karttapalvelusta löytyy 316 tyhjennysaseman sijaintitiedot. Veneilijät voivat raportoida käyttämänsä tyhjennysaseman kunnon ja siten auttaa muita veneilijöitä löytämään helposti lähimmän toimivan aseman. Tälle kaudelle uutta on, että keltaisella merkittyjen imutyhjennysasemien vikaraportit lähetetään suoraan asemien ylläpitäjille. Tekemällä vikaraportin Septit.netiin saat siis kerrottua septiaseman ongelmasta paitsi veneilijöille, osan kohdalla myös asemien ylläpitäjille.

Veneilytoimittajat ry valitsi Septit.netin vuoden 2022 veneilyteoksi. 

Saariston veneilijät raportoivat ahkerasti

Kesä 2023 oli Septit.netin toinen toimintakausi. Tilastojen perusteella veneilijät ovat löytäneet Septit.netin. Verkkopalvelun kävijämäärä kaksinkertaistui ja asemien toimintaraporttien määrä kasvoi 50 prosenttia veneilykaudesta 2022. 

Sisä-Suomesta raportteja tuli edelleen harvakseltaan, vaikka Septit.net kattaa myös Saimaan, Päijänteen ja Oulujärven veneilyalueet. Suomen eteläisin imutyhjennysasema on Örössä ja pohjoisin Torniossa. 

Kaudella 2023 asemien kuntoraportteja keräsivät eniten Saaristomeren ja etelärannikon runkoväylän varrella olevat asemat. Eniten raportteja keräsivät vilkasliikenteisten reittien varrella olevat Barösund ja Korpoström. Jaetulta kolmannelta sijalta löytyivät Gullkrona ja Elisaari sekä Helsingissä keskeisellä paikalla sijaitseva Katajanokka. 

Tilastoja yksittäisten asemien raporttien katselusta on kerätty elokuusta 2022 alkaen. Kauden 2023 katsotuimpien asemien TOP-3 oli Käärmesaari Espoossa, Lähteelä Porkkalassa ja Svinöskata Espoossa. 

Molemmissa tilastoissa erottuvat Saaristomeren suositut veneilyalueet ja pääkaupunkiseudun isot kotisatamat. Septitankki tyhjennetään usein viikon loman puolivälissä ja palatessa kotisatamaan. Etelässä asuu paljon ihmisiä ja siten myös veneilijöitä. 

Tilastoissa yllättävää on ehkä se, että monen matkaveneilijän kausi jatkuu pitkälle syksyyn. Septit.netin käytön perusteella elokuussa veneillään jopa puolet heinäkuun määrästä, mutta tyhjennyspaikkoja katsastellaan vielä syys- ja lokakuussakin. 

Septit.net helpottaa aseman ylläpitäjien työtä 

Septit.net ja Espoon kaupunki pilotoivat veneilykaudella 2023 aseman ylläpitäjän palvelua, jossa septiasemien ylläpitäjät saavat vikailmoitukset suoraan sähköpostiin. Ylläpitäjät voivat halutessaan raportoida veneilijöille korjaustoimenpiteiden etenemisestä. Tällaiset asemat erottuvat karttapohjalla “kultaisella” imutyhjennysaseman logolla ja asemiin kiinnitetyillä suurikokoisilla tarroilla. 

Kokemukset palvelusta olivat myönteisiä, ja Espoo jatkaa yhteistyötä Septit.netin kanssa. Alkavalla kaudella ylläpitäjän palvelu on tarjolla kaikille septiasemien ylläpitäjille pientä korvausta vastaan. 

Automatiikka auttaa tyhjentämään ajoissa

Useat taajamien septiasemat on liitetty suoraan kunnallistekniikkaan, mutta erityisesti saaristossa on paljon asemia, joissa veneiden septijäte kerätään aseman isompaan säiliöön. Tällöin merkittävä syy säiliön “vikaantumiseen” on yksinkertaisesti säiliön täyttyminen. 

Monissa säiliöissä on jonkinlainen täyttymisestä ilmoittava automatiikka, mutta helpottaakseen sekä veneilijöiden että ylläpitäjien työtä Septit.net pilotoi Espoon kaupungin kanssa säiliön etäluentaa. Tämän ansiosta säiliön täyttöaste voidaan näyttää suoraan veneilijöille. Älykäs automatiikka auttaa ylläpitäjiä tilaamaan tyhjennyksen ajoissa – tai automaattisesti. 

  • Lisätietoa: Matti Lattu, Sivuduuni Global Oy, matti@sivuduuni.biz, (040) 952 5529