20.05.2021

Saimaan kanavalla on tänä kesänä hiljaista

Alkavalle veneilykaudelle Rajavartiolaitos on tiedottanut, että huvialusten ja -veneiden siirto Saimaalta merelle ja päin vastoin Saimaan kanavan kautta on mahdollista toukokuun ajan. Siirto Suomeen tai Suomesta edellyttää ennakkoilmoitusta, joka tulee toimittaa hyvissä ajoin ja viimeistään kaksi arkipäivää ennen suunniteltua siirtoa. Kaudella 2020 siirtomahdollisuutta ei ollut, kun Saimaan kanava oli kokonaan suljettuna huviveneilyltä.

Kun kanava taas aikanaan aukeaa normaaliliikenteelle, on hyvä kerrata, mitä konkarit kertovat väylällä matkustamisesta. Perusveneilijän taidot riittävät ja vanhat kauhutarinat rajamuodollisuuksista on syytä unohtaa.

– Turvallista on ja helppoa. Sulutukset ovat hyvin veneilijäystävällisiä. Hommaa ei tehdä urakalla, kertoo kanavaa jo 20 vuotta ”ees sun taas” matkannut Jussi Peltola Lappeenrannan Pursiseurasta.

– Kokemuksenakin kanava on erityisesti ensimmäisellä kerralla hieno. Tosin nykyään, kun kaikki sulut ovat etäohjattuja, ei ole niin inhimillistä. Ennen vanhaan sulkumestarin kanssa tuli höpötettyä ummet ja lammet, Peltola muistelee.

Rajamuodollisuudetkin ovat nykyään varsin sujuvat.

–  Vanhat kauhutarinat voi jo unohtaa. Kanavalla on oikein turvallista mennä. Ikinä ei ole ollut huolta mistään. Tulli toimii asiallisesti ja nopeasti, kertoo Sakari Fromholtz, niin ikään Lappeenrannan Pursiseurasta.

– Mutta tarkkoja siellä toki ollaan. Se on sellaista kuin Schengen-alueen rajalla kuuluukin. Koko vene saatetaan käydä tarkasti läpi ja kuvata. Myös paperien pitää olla kunnossa. Kannattaa käydä Saimaan kanavatoimiston (Väylävirasto) sivuilta tulostamassa koko paperinivaska ja täyttää huolella, Fromholtz kehottaa.

Jussi Peltola muistuttaa myös kärsivällisyydestä.

– Ammattiliikenteelle pitää antaa tilaa. Tulli- ja rajamuodollisuuksissa saattaa toisinaan kestää. Aikatauluun on hyvä jättää pelivaraa.

Väyläviraston verkkosivuilta löydät kaikki tarvittavat lomakkeet Saimaan kanavalla veneilyyn sekä Saimaan kanavan veneliikenneohjeet: https://vayla.fi/vaylista/vesivaylat/kanavat/saimaan-kanava

Rajavartiolaitoksen tiedot huvialusten rajatarkastuksista Saimaan kanavalla: https://raja.fi/huvialusten-rajatarkastukset-saimaan-kanavallax

Kuva: RoboDroneS, Petri Tulkki