20.07.2023

Ronja Grönblom valmiina olympiavuoteen

Iloinen ja energinen, 23-vuotias Ronja Grönblom on syntynyt Tammisaaressa, mutta asunut Helsingissä koko ikänsä. Lapsuudessa ja nuoruudessa harrastuksia on ollut enemmänkin. Kokemusta on karttunut telinevoimistelusta, baletista ja laskettelusta, jota Grönblom mielellään harrastaa edelleen aina kun aikataulut ja olosuhteet sen sallivat. 

Kova purjehtijaperhe

Grönblom-nimi on purjehduspiireissä hyvin tunnettu. Ronjaa on lajipolulla tukenut aikamoinen purjehtijaperhe: isä, Richard, tunnetaan parhaiten olympiaedustuksistaan Finn-jollalla (Montreal 1976) sekä Star-luokassa (Atlanta 1996). Myös Ronjan isoisä, Sven Grönblom, edusti Suomea 8mR-luokassa Berliinin 1936 kesäkisojen olympiaregatassa, joka purjehdittiin Kielin vesillä. Äiti, Pia, tunnetaan aktiivisena junioritoiminnan voimahahmona Helsingfors Segelsällskapin organisaatiossa sekä myös aktiivisena purjehtijana. Syyskuussa Pia Grönblom lähtee Galiana WithSecure -veneen tiimin jäsenenä purjehtimaan maailman ympäri Ocean Globe Racessa. Ronjan veli, Alexander, on hänkin erittäin menestynyt ja monipuolinen jollaluokkien ja ratapurjehduksen konkari ja kestomenestyjä.

Peloton Ronja

Purjehduksen Ronja Grönblom aloitti HSS:n jollakoulussa 6-vuotiaana, ja äiti Pia kertoo, että pelko tai epäröinti ei koskaan hidastanut pienen purjehtijanalun toimintaa: ”Ronja istui veneeseen ja lähti vesille, epäröimättä hetkeäkään. Ensikokemuksesta lähtien hän ei olisi oikeastaan mitään muuta halunnut tehdäkään. Jos ammattipurjehtijan uralle olisi ollut Suomessa olosuhteet, niin sellainen Ronjasta olisi tullut.” Pelkoa ei nykyisen FX-kipparin otteissa ole nähty myöhemminkään – vauhti ja tiukat tilanteet saavat Grönblomin syttymään parhaimpaansa. ”Täysillä vedetään aina, kun radalle päästään”, tiivistää Grönblom itse kilpapurjehtijan filosofiansa.

Kauppatieteiden kandidaattina olympialaisiin?

Koulunkäyntikin on hoitunut aktiivisen elämäntyylin rinnalla, ja olympiavuoteen 2024 Grönblom tavoittelee myös valmistumista kauppatieteen kandiksi Hankenilta. Tavoitteellinen tekeminen, aikataulujen huolellinen suunnittelu ja korkealle asetetut tavoitteet tuottavat tulosta niin maissa kuin vesilläkin. Uran tähänastinen kohokohta Grönblomin muistoissa on Aucklandin MM-regatta 2019, kun kaksikko Grönblom-Hokka taisteli maapaikasta Tokion olympialaisiin. Toinen huippuhetki osui Omaniin 2021, kun 49erFX-luokan MM:stä irtosi hieno 4. sija. Nyt katse on kuitenkin Pariisissa, ja Grönblomin parivaljakko Veera Hokka kuvailee kippariaan näin: ”Ronjan kanssa on todella mahtavaa purjehtia monestakin syystä. Hän on erittäin positiivinen ihminen, meillä on aina hyvä fiilis, sattuipa sitten lähes mitä vaan. Ronja on supertaitava ajamaan venettä, nopea ja terävä taktinen päätöksentekijä sekä määrätietoinen urheilija ja aikaansaaja.” Kun keskustelu siirtyy työnjakoon, löytyy sekin vastaus nopeasti: ”Ronja päättää mihin suuntaan purjehditaan ja minä pidän huolen siitä, että vene on koko ajan täydessä vauhdissa.”

Ronja Grönblom kiittelee myös lajiliiton antamaa tukea: ”Meillä on erittäin osaava taustatiimi, johon voimme luottaa sataprosenttisesti. Valmennuspäällikkö Vili Kaijansinkko on huolehtinut tehokkaasta yhteistyöstä ja kommunikoinnista SPV:n ja Urhean välillä”, kiittelee FX-kippari Grönblom.

Iloisuus ja huumori menestyksen raaka-aineina

Kysyessäni Grönblomilta, mistä venekunnan tarttuva iloisuus ja huumori kumpuavat, vastaus tulee viipymättä: ”Ei ilman niitä pärjää tässä maailmassa, se on välttämätön ase. Muuten koko maailma kohta syö masennuslääkkeitä.”  

No entä se draivi, joka ei tunnu hiipuvan edes kovempien takaiskujen myötä? ”Rakkaus lajiin ja mindsetti, jonka me Veeran kanssa jaamme – periksi ei anneta koskaan.” 

Teksti: Eero Lehtinen

Kuvat: Pepe Korteniemi, Johan Ekblom

Ronja Grönblom

  • Luokka: 49er FX, kippari
  • Seura: Helsingfors Segelsällskap
  • Kotipaikka: Helsinki
  • Syntynyt: 2000
  • Aikaisemmat luokat: Opti, Zoom, ILCA, 29er
  • Aloitti purjehduksen: 6-vuotiaana
  • Valmentaja: Tomasz Januszewski
  • Ensimmäinen valmentaja: Matilda Ajanko
  • Ronjan ja Veeran yhteistyökumppanit: Marinekauppa, HSS, Nosht