16.10.2022

Purjelautailijoiden MM-kilpailut käynistyvät Ranskassa

iQFoilin maailmanmestaruudesta kilpaillaan maanantaista alkaen Ranskan Brestissä. Sailing Team Finlandin purjehtijoista mukana ovat Tuuli Petäjä-SirénAleksandra BlinnikkaJakob Eklund ja Filip Store, sekä nuoret huiput -ryhmästä Siri Kaskeala ja Sofia Hämäläinen. Kisat päättyvät lauantaina 22. lokakuuta.

– Tuntuu että koko meidän tiimimme on parantanut tosi paljon treenikauden aikana. Kisavalmisteluissa on samalla huomannut, että muutkin ovat treenanneet. Taso on siis kova, joten on hauska nähdä mikä on todellinen meininki, Aleksandra Blinnikka sanoo.

Maajoukkueen purjelautailijat ovat treenanneet kesällä aktiivisesti myös Suomessa. Elokuussa järjestettiin iQFoilin SM-kisat Helsingissä. Kultamitalit menivät Tuuli Petäjä-Sirénille ja Jakob Eklundille.

– Työtä ja tunteja on tullut tosi paljon EM-kisojen jälkeen. Se on ollut RSX:stä pois oppimista, ja iQFoilille tutuksi tulemista. Olen edelleen erittäin ylpeä SM-kullasta, ja kesän kisoissa näkyi huomattavia kehitysaskeleita. Nyt pääsee hyvällä fiiliksellä jatkamaan kisaamista, Tuuli Petäjä-Sirén toteaa.

Tuuliennusteessa on edelleen epävarmuuksia. Suurten saderintamien liikkeillä on merkittävä vaikutus tuuliolosuhteisiin, ja täten myös yksittäisten purjehtijoiden suorituskykyyn. 

IQFoileissa kantosiipi vähentää laudan uppouman vaikutusta, joten painonhallinnalla on huomattavasti entistä Olympialuokkaa pienempi merkitys. Heikossa tuulessa kevyet purjehtijat pääsevät helpommin ilmaan, mutta keskimäärin kilpailijat ovat aiempaa fyysisempiä.

– Olen saanut nostettua painoa ja minulla on muutenkin hyvä treenikausi takana. Odotukset riippuvat paljon kelistä. Jos osuu kohdilleen voimme olla vaikka kuinka korkealla. Vauhtia löytyy, joten kärkikolmannes on hyvä tavoite, Jakob Eklund kommentoi.

Kuuden päivän mittainen MM-regatta päättyy lauantaina 22. lokakuuta käytäviin finaaleihin.

Tulosseuranta ja lisätiedot.

Päivittäiset livelähetykset (Youtube)