17.05.2018

PAX NAVIS julistaa saaristomeren veneilyrauhan

PAX NAVIS 2018 –tapahtuma kutsuu veneilijöitä ja veneettömiä Ruissalon telakalle Saaristomeren suojelun ja vastuullisen vesillä liikkumisen nimissä.

Saaristomeren portille, Turun Ruissaloon, syntyy toukokuussa uusi, koko perheellekin sopiva tapahtuma, johon pääsee veneellä, mutta myös maitse. Tapahtuma järjestetään torstaina 24.5.2018 klo 17–20, paikkana mielenkiintoinen, monipuolisesti ja vauhdilla kehittyvä Ruissalon Telakka. Se on, läheisestä sijainnistaan huolimatta, vieras monelle turkulaisellekin. Telakan laiturilta syntyykin uusi kuvakulma kaupunkiin.

PAX NAVIS –tapahtuma on luonteeltaan merihenkinen, rento ja informatiivinen, lapsille ja aikuisille sopiva kohde. Ohjelmaan sisältyy mm. toiminnan, veneiden ja laivojen esittelyitä sekä elävää musiikkia. Tapahtuman nimi, PAX NAVIS, on latinaa ja viittaa rauhaan ja veneilyyn. Tapahtuman ytimessä on klo 18:00 veneilyrauhan julistus ja siunaus, jonka lukee Turun Mikaelinseurakunnan kirkkoherra Jouni Lehikoinen.

Tapahtuman vastaavat järjestäjät ovat Saaristomeren suojelurahasto, Turun Mikaelin seurakunta ja Ruissalon Telakka. Tapahtuman idean on kehittänyt yksityishenkilö, joka oli aktiivinen myös osapuolten keskinäisen yhteistyön synnyttämisessä. Turun kaupunki on mukana, mm. tukemalla tapahtuman tiedottamista – onhan Saaristomerellä vahva rooli kaupungin strategiassa. PAX NAVIS on osa Turun kaupungin Jokisataman avajaiset tapahtumaa, 24–27.5. Muita kumppaneita ovat Viking Line, Pidä Saaristo Siistinä ry, Jazz City Turku, Kajahdus Oy, Forum Marinum, Partiopurjehtijat, Naantalin ja Turun meripelastusyhdistys, SPR:n Varsinais-Suomen piiri, Suomen Purjehdus ja Veneily, Saaristomeren kansallispuisto, Sirokoru ja Itämerihaaste.

Kaikkia yhdistävä tekijä on huoli Saaristomeren tilasta. Toinen asiakokonaisuus liittyy vastuulliseen veneilyyn ja turvallisuuteen. Julistus ja siunaus keskittyvät näihin ja ne kestävät muutaman minuutin. Tapahtuman tavoitteena on synnyttää perinne veneilijöiden ”kokoontumisajoon”, johon pääsee myös ilman venettä.

Janne Porkka toimii tapahtuman juontajana. Forum Marinum järjestää opastuskierroksia Sigynillä. Partiopurjehtijoiden veneet ja Turun Meripelastusyhdistyksen p/v ABSO on yleisön tutustuttavissa. Naantalin ja Turun meripelastusyhdistys sekä  SPR:n Varsinais-Suomen piiri esittelee meripelastustyötä. Saaristomeren kansallispuisto kertoo eri mahdollisuuksista päästä saaristoon myös ilman venettä. Pidä Saaristo Siistinä ry:n edustaja kertoo vastuullisesta veneilystä ja heidän työstään merten roskaantumista vastaan. Musiikkiesityksestä vastaa Jazz City Turku. Lista kumppanuuksista ja ohjelma päivitetään koko ajan ja löytyvät sivulta www.paxnavis.fi.

PAX NAVIS –tapahtuman tarkoituksena ei ole taloudellisen tuloksen tekeminen. Sisäänpääsy ja laituripaikka ovat ilmaisia, mutta tilaa on rajoitetusti, joten kannattaa tulla ajoissa. Pääosin tapahtuma perustuu talkoisiin, mutta yleisön ja tapahtuman turvallisuuteen vaikuttavat ja eräät tekniset palvelut on ostettu normaalisti. Jos tapahtuma tuottaa enemmän kuin kulut, ylijäämä lahjoitetaan  Saaristomeren suojeluun.