30.11.2021

Olympiapurjehdukselle 280 000 euron tehostamistuki

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön (HUY) vuoden 2022 suora taloudellinen tehostamistuki purjehdukselle on yhteensä 280 000 euroa. Yksilölajeista enemmän tukea sai vain yleisurheilu.

– Vaikka suomalaisen urheilun rahoitus on ollut luupin alla ja painetta leikkauksiin on nähty jo pidemmän aikaa, saimme jopa aavistuksen enemmän tukea kuin viime vuonna. Suomalaisen purjehduksen kansainväliseen kilpailukykyyn uskotaan vahvasti, ja sen osoittaa myös Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuorein tukipäätös, SPV:n valmennuspäällikkö Vili Kaijansinkko sanoo.

– Tulevaisuuden näkymämme on hyvä, ja menestymisen mahdollisuuksia on myös jo käynnissä olevalla olympiadilla. Teemme HUY:n kanssa tiivistä yhteistyötä. Tavoitteenamme on mahdollistaa urheilijoillemme ammattimainen ja kilpailukykyinen valmennusympäristö, laadukas arki ja huippu-urheilijan elämäntapa.

Tehostamistuesta 93 800 euroa on suunnattu urheilijoiden valmennuksen tehostamistukeen, 101 200 euroa olympialajin lajitukeen ja 85 000 euroa valmentajatukeen.

Tokion olympialaisissa yhdeksänneksi sijoittuneelle ILCA 7 -luokan (ennen Laser standard) Kaarle Tapperille myönnettiin Urheilijoiden valmennuksen tehostamistuesta Pariisi 2021 -erityistuki 25 000 euroa. Olympialajin yksilötukea saavat Nacra 17 -luokassa Sinem Kurtbay ja Akseli Keskinen (20 000 euroa), ILCA 6 -luokassa Monika Mikkola (10 000 euroa), 49er FX -luokassa Ronja Grönblom ja Veera Hokka (10 000 euroa), iQFoil-luokassa Tuuli Petäjä-Sirén (5 000 euroa), ILCA 7 -luokassa Nooa Laukkanen (5 000 euroa) ja ILCA 7 -luokassa Valtteri Uusitalo (5 000 euroa).

Lisäksi Monika Mikkola, Ronja Grönblom ja Veera Hokka saavat Olympic Solidarity Scholarship -tukea 6 500 euroa.

”Haluamme menestyä tulevaisuudessa paremmin”

Suomalaisen huippu-urheilun tuoreessa tilannekatsauksessa noteerattiin purjehtijoiden upea menestys Pariisi-olympiadin alkajaisiksi: ”purjehduksessa Ronja Grönblom ja Veera Hokka nappasivat juuri 49er FX -luokassa MM-kisojen neljännen ja Sinem Kurtbay ja Akseli Keskinen Nacra 17- luokassa viidennen sijan”.

Tokion kesäkisojen myötä päättyi myös olympiadi, jonka tavoitteena suomalaisessa huippu-urheilussa oli yhteensä kymmenen olympiamitalia PyeongChangista ja Tokiosta. Tavoitteesta jäätiin kahden mitalin päähän.

– Emme saavuttaneet tavoitettamme. Se on fakta. Haluamme ehdottomasti menestyä tulevaisuudessa Tokiota paremmin myös kesäolympialaisissa, ja sen tavoitteen eteen tehdään jatkuvasti toimenpiteitä, Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki kertoo.

Lähteet: Olympiakomitean tiedotteet ja SPV

Kuva: Sailing Energy/World Sailing