10.03.2021

Olympiakomitea valitsi Tuula Tenkasen Tokioon

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikkö on valinnut viisi uutta urheilijaa Tokion olympiajoukkueeseen.  Olympiakomitean hallitus vahvisti valinnat 9. maaliskuuta., ja paikan olympiajoukkueeseen saivat Ida Hulkko (uinti), Ella Junnila (yleisurheilu, korkeushyppy), Kristian Pulli (yleisurheilu, pituushyppy), Henri Ruoste (ratsastus) ja Tuula Tenkanen (purjehdus, Laser radial).

– Meillä oli Laser radialissa maansisäinen karsinta jo vuosi sitten, mutta valintakokoukset siirtyivät koronan vuoksi. Vuoden aikana ei tilanteeseen tullut muutoksia. Tuula Tenkanen ja Monika Mikkola ovat harjoitelleet kesästä lähtien tiiviisti yhdessä, ja Laser radialissa tilanteemme on vahva niin Tokiota kuin Pariisia ajatellen, maajoukkuevalmentaja Joakim Wilenius sanoo.

– Oli mukava tulla valituksi. Ensi siikolla palaan Lanzarotelle treenaamaan, ja sen jälkeen on toivottavasti huhtikuussa kisat (paikka ja aika vielä auki). Toukokuussa pääsemme toivon mukaan jo Japaniin harjoittelemaan. Siellä on suunnitelmissa treenata myös kesä- ja heinäkuussa, Tenkanen kommentoi.

Suomen Tokio-joukkueeseen on nyt valittu 12 urheilijaa, kun ensimmäisessä valinnassa joulukuussa 2019 joukkueeseen nimettiin Lotta Henttala, Matti Mattsson, Satu Mäkelä-Nummela, Veli-Matti ”Aku” Partanen, Tuuli Petäjä-Sirén, Topi Raitanen ja Kaarle Tapper.

– Suomella on nyt purjehdusedustajat kolmessa luokassa, ja maaliskuun 21.-26. päivä kamppailemme maapaikoista Nacra 17- ja 49er FX -luokissa. Myös Finnjollissa on vielä mahdollisuus olympiapaikkaan, Wilenius jatkaa.

Tuula Tenkanen edusti Suomea myös Pekingin ja Rion olympialaisissa. Tenkanen sijoittui Riossa hienosti viidenneksi. Kuva: Olympiakomitea/Jere Hietala

Mika Lehtimäki: Suomen joukkueen odotettu koko noin 50 urheilijaa

Huippu-urheiluyksikkö noudattaa olympiavalinnoissa joustavan valinnan periaatetta, jonka perusteella urheilijoita valitaan olympiajoukkueeseen sitä mukaa kun vaadittavat kriteerit täyttyvät. Tokion kesäolympialaiset kilpaillaan 23.7.-8.8.2021.

Huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki kertoo, että olympiajoukkueen toisessa valinnassa keskityttiin niihin urheilijoihin, joilla on jo tässä vaiheessa hankittuna olympiapaikka Tokioon, ja joiden ei enää tarvitse kilpailla edustuspaikoista muiden suomalaisurheilijoiden kanssa.

– Olympiakarsinnoissa on edessä todella tiivis kevät ja toisaalta urheilijoiden arki ja valmistautuminen kisoihin on poikkeusoloissa haastavaa. Valitsimme nyt joukkueeseen viisi hienoa urheilijaa, joilla kaikilla on onnistuessaan vahva menestyspotentiaali Tokiossa. Tällä aikaisella valinnalla haluamme tukea näiden urheilijoiden mahdollisuutta keskittyä maksimaalisesti omaan tekemiseensä ja itsensä kehittämiseen kohti olympialaisia, Lehtimäki sanoo.

Lehtimäki kertoo olevansa erittäin tyytyväinen suomalaisurheilijoiden otteisiin alkuvuonna.

– Nuorten yleisurheilijoiden esiinmarssi EM-halleissa oli vahva näyttö siitä sukupolvesta, joka meillä on kasvamassa. Myös muissa lajeissa on hyviä merkkejä ilmassa. Odotan, että Suomen olympiajoukkueen koko Tokiossa on noin 50 urheilijaa.

– Olemme tehneet lajien ja urheilijoiden kanssa todella paljon töitä ollaksemme valmiita sitten, kun koronapandemia hellittää ja kansainvälinen kilpailutoiminta on lähempänä normaalia. Nyt näyttää siltä, että olemme oikeassa suunnassa kohti Tokiota, Lehtimäki sanoo.

Lähde: Olympiakomitean tiedote täydennettynä Wileniuksen kommenteilla.

Urheilijakorttikuvat: Suomen Olympiakomitea/Jesse Väänänen