15.04.2024

OGR: Spirit of Helsinki saapui maaliin – Kokonaiskisan lopputulosta odotetaan jännityksellä

Ocean Globe Race -kilpailun viimeisestä etapista on kehkeytymässä tiukka jännitysnäytelmä. Jussi Paavosepän kipparoima Spirit of Helsinki saapui maaliin myöhään sunnuntai-iltana kolmantena, Pen Duick VI:n ja L’Esprit d’Equipen jälkeen. Spirit of Helsinki nousi etapin lopulla kisan kärkeen, kun otetaan huomioon IRC-tasoitus. Kuitenkin kilpailun ratkeamista on odotettava vielä useampi päivä, sillä toisena purjehtivalla Maideneilla on vielä pari sataa merimailia matkaa maaliin. Triana, joka johti aikaisemmin kilpailua reilusti, on valunut etapin aikana toistaiseksi Spirit of Helsingin ja Maidenen taakse.

Trianan maaliintuloon voi kuitenkin kulua vielä viikko, ja tuloksiin vaikuttaa myös mahdolliset aikasakot ja hyvitykset. Jännitystä riittää, sillä arvion mukaan kärkikolmikon laskettuja aikoja tulee erottamaan vain muutama tunti, ja viikossa ehtii vielä tapahtua paljon. Tapio Lehtisen kipparoimaa Galianaa With Secure on purjehtinut liki vierekkäin Trianan kanssa reilun viikon, ja he ovat viime päivinä hieman erkaantuneet toisistaan ohitettuaan Azorit.

Spirit of Helsinki on Nautorin vuonna 1984 rakentama Swan 651, jonka laivaston arkkitehti German Frers suunnitteli. Alus tunnettiin aiemmin nimellä Fazer Finland ja sijoittui Whitbread Round the World Racessa 1986 kolmanneksi. Galiana on myös suomalaisrakenteinen Swan. 55-jalkainen jooli on Sparkman & Stephensin suunnittelema, ja se rakennettiin Nautorilla vuonna 1970.

Ocean Globe Racea voi seurata virallisilla kilpailusivuilla, livetrackerillä sekä tuloksilla, jotka löytyy tästä. Facebookissa Purjevenefoorumista ja HSS:n sivuilta löytyy myös ajankohtaista seurantaa.

Artikkelikuva: Tim Bishop/PPL