02.05.2024

OGR: Spirit of Helsingin kotiintulojuhlat perjantaina Kauppatorilla

Spirit of Helsinki purjehti historiallisesti hopealle Ocean Globe Race -kilpailussa. Syksyllä käynnistynyt maailmanympäryskilpailu huipentui viimeiseen etappiin Uruguaysta Englantiin. Veneiden maaliintulo oli todellinen jännitysnäytelmä: kilpailua johtanut Translated 9 joutui keskeyttämään kilpailun harmillisten tapahtumien jälkeen, mikä avasi mahdollisuuden muille tiimeille tavoitella kokonaiskilpailun voittoa. Kärkiveneiden välillä oli parhaillaan vain muutamien tuntien ero, ja voiton vei lopulta naisistolla purjehtinut Maiden. Toiseksi sijoittui Jussi Paavosepän kipparoima Spirit of Helsinki ja kolmanneksi Triana. Eroa kärkikolmikon välillä oli tasoitusten jälkeen vain reilu vuorokausi, mikä on varsin pieni marginaali ottaen huomioon kilpailun keston. Purjehdus kesti keskimäärin 220 päivää ja purjehdittua matkaa kertyi karkeasti 28 000 merimailia tiimiä kohden. 

Toinen kisaan osallistunut suomalaistiimi, Tapio Lehtisen kipparoima Galiana With Secure, kohtasi viimeisellä etapilla haasteellisia olosuhteita Atlantilla ja ennen maaliintuloa Englannissa. Viimeisen etapin vaatimaton tulos ei kuitenkaan lannistanut maaliintulojuhlia, joihin oli saapunut runsaasti koti- ja tukijoukkoja vastaanottamaan purjehtijoitaan.

Veneiden epävirallinen viimeinen etappi Suomeen toteutetaan siirtomiehistöjen tukemana. Spirit of Helsinki pääsi starttaamaan kotia kohti jo ennen kuin kilpailun lopputulos oli selvillä. Spirit of Helsingin kotiintulojuhla järjestetään Kauppatorilla perjantaina 3. toukokuuta kello 15–19. Vastaanottokomitea saattaa Spirit of Helsingin Kustaanmiekan läpi, minkä jälkeen OGR-hopeamitalisteja pääsee tapaamaan ja juhlistamaan Lyypekinlaiturilla!

Tapahtuman lisätiedot Facebookissa.

Mistä Ocean Globe -kilpailussa on kyse?

Retrohenkeen kilpailtava OGR kunnioittaa vuonna 1973 ensi kertaa järjestetyn Whitbread Round the World Racen perinteitä ja 50-vuotisjuhlaa. Näin ollen noin kahdeksan kuukautta kestävällä seikkailulla on mukana vain ennen vuotta 1988 suunniteltuja veneitä vailla nykyajan mukavuuksia, kuten tietokoneita, GPS-paikantimia tai satelliittiyhteyksiä. Menestykseen viitoittavat sen sijaan sekstantti, tiimihenki ja purjehdustaidot.

Etapit 2023-2024:

  • 1. etappi: lähtö 10.9.2023 Southampton-Kapkaupunki
  • 2. etappi: 5.11.2023 Kapkaupunki-Auckland
  • 3. etappi: 14.1.2024 Auckland-Punta de Este
  • 4. etappi: 5.3.2024 Punta de Este-Southampton

Artikkelikuva: OGR2023/ Aida Valceanu