09.07.2018

Nord Stream Race 2018 päättyi venäläisjuhliin – Suomelta hieno taistelu

Venäjän Lord of the Sail on tämän vuoden Nord Stream Race -kilpailun voittaja. Itämeren suurin avomeripurjehduskilpailu sujui venäläiskomennossa pitkälti läpi kilpailun. Suomi sijoittui neljänneksi.

Lord of the Sail Venäjältä juhli Nord Stream Racen päätösetapin voittoa, kun laivue matkasi Helsingistä Pietariin. Samalla venäläiset ottivat, muuten äärimmäisen tasaisessa kilpailussa, selvän kokonaiskilpailuvoiton. Lord of the Sail edusti Venäjää myös viime vuonna, mutta jäi tuolloin neljänneksi. Tänä vuonna he voittivat kokonaiskilpailun lisäksi myös avomeripurjehduksen ja sisävesipurjehduksen erilliset rankingit, joten vuoden parhaasta seurasta ei jäänyt epäselvyyttä.

Saksan Norddeutscher Regatta Verein aloitti tämän vuoden Nord Stream Racen hurjasti. He voittivat kilpailujn aluksi kaikki sisävesilähdöt Saksan Kielissä, mutta pian tämän jälkeen Lord of the Sail otti hallinnan tapahtumista.

Venäläisten kippari Sergei Musikhin kertoo, että kilpailu oli äärimmäisen haastava ja rankka, mutta lopputulokseen hän luonnollisesti on enemmän kuin tyytyväinen.

– Nämä kaksi viikkoa sisälsivät toinen toistaan suurempia haasteita ja vaikeuksia. Ryhmämme kasvoi ja kehittyi niiden kautta entisestään. Emme kilpailleet pelkästään itsellemme vaan myös maallemme ja lipullemme. Onnea koko joukkueellemme, Musikhin sanoo.

Tasaista venäläisten takana

Saksa sijoittui kokonaiskilpailun toiseksi. Norddeutscher Regatta Vereinin kilpailun kohokohta oli ehdottomasti toinen etappi. Hurjissa olosuhteissa purjehdittu siirtymä Öölannista Tukholmaan päättyi saksalaisten voittoon.

Tanskan Nord Stream Race päättyi vuosi sitten keskeytykseen viimeisellä etapilla ja pääsy Pietariin jäi haaveeksi. Tällä kertaa Kris Houmannin kipparoima Fredrikshavn Sejlklub paransi suoritustasoaan loppua kohden. Tanska nousi lopulta viimeisellä etapilla Suomen ohi kolmanneksi.

– Kilpailumme oli hyvä. Olimme jokaisella etapilla kärjen vauhdissa mukana, mutta Venäjä ansaitsi ehdottomasti voittonsa. Oikein paljon onnea heille, kertoo Houmann.

Suomen upeasti läpi kisan taistellut Åländska Segelsällskapet sijoittui neljänneksi. Toinen etappi päättyi keskeytykseen, mutta sisuuntunut ahvenanmaalaisryhmä kokosi rivinsä ja palasi kärkitaisteluun.

Ruotsin Kungliga Segelsällskapet jäi viidenneksi. He saivat loistavan startin viimeiselle etapille Helsingistä Pietariin, mutta jäivät lopulta etapin viimeiseksi.

Armoton ja mahtava kilpailu

Nord Stream Race on Itämerellä purjehdittavista kilpailuista tunnetuin ja vaativin. Se osoitti armottoman luonteensa myös tänä vuonna. Purjehtijat tekivät mahtavaa työtä vaikeissakin olosuhteissa. Tuhat merimailia käsittänyt matka päättyi kilpailun järjestävän Pietarin purjehdusseuran tiloihin, jossa purjehtijat pääsivät viimein hengähtämään ja rentoutumaan.

Nord Stream Race -kilpailuun pääsevät osallistumaan Saksan, Ruotsin, Suomen, Tanskan ja Venäjän kansallisten Purjehdusliigojen voittajat. Kilpailu purjehditaan suomalaisvalmisteisilla ClubSwan 50 -luksusveneillä.

Pietarin purjehdusseuran kommodori Vladimir Liubomirov oli perustamassa Nord Stream Race -kisaa vuonna 2012. Hän pitää nykyistä formaattia toimivana.

– Alussa kilpailu purjehdittiin yhtäjaksoisesti Saksasta Pietariin. Nykymallin mukaiset etapit ja pysähdykset ovat mielestäni hyvä ratkaisu niin purjehtijoille kuin kilpailua seuraavalle väestölle eri maissa, sanoo Liubomirov.

Nord Stream Race 2018 alkoi Saksan Kielistä 24. kesäkuuta ja päättyi Pietariin. Se oli pituudeltaan peräti tuhat merimalia ja reitti mukaili Nord Stream -kaasuputkistoa. Pysähdyspaikkoja olivat Kööpenhamina, Tukholma ja Helsinki. Kilpailu päättyi Pietariin.

Nord Sream Race -avomerikilpailun tavoitteen voi määritellä kisan virallisella tunnuslauseella, ”Yhdistetään Itämeren alue urheilun kautta”.

Liitteenä julkaisuvapaat kuvat. Kuvaajatiedot mainittava. Kuvaaja, NSR/Alexey Sheremetev 

Lopputulokset

  1. Lord of the Sail (Venäjä)
  2. Norddeutscher Regatta Verein (Saksa)
  3. Fredrikshavn Sejlklub (Tanska)
  4. Åländska Segelsällskapet (Suomi)
  5. Kungliga Segelsällskapet (Ruotsi)

Hyödyllisiä linkkejä

Nord Stream Race
Nord Stream Race (facebook)
Suomen Purjehdusliiga
Purjehdusliiga (facebook)

Kuvat: NSR/Alexey Sheremetev