12.08.2023

Nooa Laukkasen päättäväinen nousu kohti huippua

Helsinkiläinen Nooa Laukkanen, 23, on monen muun maajoukkuetoverinsa tavoin harrastanut paljon ja monipuolisesti. Ohjelmassa ovat olleet partio, jalkapallo, tennis ja jopa telinevoimistelu. Koripallo säilyi kilpalajina SM-tasolla aina B-juniorivaiheeseen saakka, ja saksofonin soittoa aikaansaava Nooa harrastaa edelleen. Purjehdukseen hänet on purjehtijaperheessä siedätetty vauvaikäisestä asti. ”Vain veneet ovat matkalla vaihtuneet”, naureskelee Nooa. 

Purjehdus yhdistää koko perhettä

Nooa Laukkasen perheessä ohjelmaa riittää, mutta purjehdus on kaikille yhteinen intohimo ja ilon aihe. Matkaveneitä on ollut monenlaisia, nykyään Laukkaset löytää Suomen saaristosta henkeäsalpaavan kauniin, 101-vuotiaan Saaristoristeilijä ”Ursulan” kannelta.  Nooan äiti, Laura Paasio, kiittelee perheen kolmen lapsen suhdetta purjehdukseen ja toisiinsa: ”Nooan nuorempi veli, Noel, purjehtii ILCA 7 -luokkaa B-maajoukkueessa, ja nuorin sisaruksista, Silja-Sophie, kiertää jo lupaavasti kansainvälisiä arvokilpailuja 29er-luokassa. Sisarusten jaettu rakkaus lajiin on tiivistänyt heitä yhteen entisestään.”

Kova ja omistautunut harjoittelija

ILCA 7 on tunnetusti kovaa fysiikkaa ja kivunsietoa vaativa luokka. Nooalle tämäkään ei ole ollut ongelma ehkä pikemminkin päinvastoin. Vanhemmat ovat seuranneet esikoisensa harjoittelua läheltä ja kuvailevat sitä näin: ”Nooa on aina pitänyt kovasta ja monipuolisesta fysiikkaharjoittelusta. Fysiikan pitää olla rautaisessa kunnossa kestämään vielä kisojen viimeisten päivien lähdöt. Nooan mitat ja fyysiset ominaisuudet sopivat erinomaisesti kovaan luokkaan ja viime vuosina hän on kiinnittänyt paljon huomiota myös palautumisrytmiin, ravintoon ja lepoon, jotta kehitystä voi tapahtua.”

Kansainvälisessä huippuvalmennuksessa

Pelkkä lahjakkuus ja purjehdustaidot eivät enää juniorivuosien jälkeen riitä huipulle. Nooa Laukkasen ulospäinsuuntautunut luonne ja vahvat sosiaaliset taidot ovat olleet suurena apuna kansainvälisen valmennusyhteistyön rakentamisessa. Näytöt vesillä ja toiminta lajin verkostoissa ovat tuottaneet erinomaisia kontakteja kovimpien kilpakumppaneiden ja arvostettujen valmentajien keskuudessa. Nooa on Andreas Geritzerin valmennuksen jälkeen harjoitellut Englannissa maineikkaan Nick Thompsonin alaisuudessa ja juniorivuosinaan hän treenasi paljon Hollannin nuorten maajoukkueen kanssa, vaativana pidetyn Steven Le Fevren johdolla. Le Fevre tunnisti nuoren Nooa Laukkasen potentiaalin: ”Nooa on energinen ja innokas urheilija, jolla on ikäisekseen poikkeuksellinen kyky arvioida ja analysoida omaa toimintaansa. Hän ajattelee itsenäisesti, ja vaikka hän purjehtii yhden hengen jollaa, on hänellä erinomaiset ryhmätyötaidot ja tapa toimia valmentajien sekä muiden urheilijoiden kanssa. Kaikkein tärkein ominaisuus tulevaisuuden kannalta on Nooan usko prosessiin, jonka kautta tähdätään tulevaisuuteen asetettuihin tavoitteisiin. Hänen kanssaan on ilo tehdä töitä.” 

Arvot edellä

Laukkanen on jo nuorena ymmärtänyt tukiverkostonsa roolin ja merkityksen. Hän on osannut rakentaa ja hyödyntää verkostoaan myös yritysmaailman puolella, vanhemmat ja tuttavat ovat olleet tässä apuna, mutta Nooa on itse ottanut vastuun yhteydenotoista ja sopimusneuvotteluista. Hän on myös ymmärtänyt arvojen merkityksen yhteistyön pohjana – vastuullisuusteema on yhdistänyt hänet uskotavalla tavalla monien yhteistyökumppaneiden omaan arvopohjaan, ja Nooa on hoitanut tyylikkäästi oman roolinsa yritysten lähettiläänä.  Lajin parista Nooa on saanut myös paljon apua ja tukea – kolminkertainen olympiaedustaja ja moninkertainen Vuoden purjehtija, Tuula Tenkanen, on myös tukenut Nooan matkaa huipulle. Majoituspaikkoja, pastatankkauksia, kokemusten jakoa ja henkistä sparrailua vaikeilla hetkillä on aina ollut tarjolla, kun apua on tarvittu. Tenkanen arvostaa Nooan asennetta ja tapaa toimia: ”Nooa on innokas ja määrätietoinen, hän osaa aina nähdä asioiden positiiviset puolet. Hän on myös erinomainen verkostoituja kansainvälisessä lajikentässä.”

Läpimurto lähivuosina?

Nooa Laukkanen on noussut määrätietoisesti maajoukkueeseen ja yhdeksi Kaarle Tapperin vakavasti otettavista haastajista. Matka kohti terävintä huippua on edelleen kesken, mutta etenee suunnitellussa aikataulussa. Pariisi 2024 tulee nopeasti, mutta seuraavat olympiadit ovat Nooan lopullisen läpimurron etsikkoaikaa. Vuoden 2018 nuorten EM-hopeamitalisti ja vuoden junioripurjehtija on asettanut itselleen kovat tavoitteet: 2024 edustuspaikka Pariisiin/Marseilleen, ja mitali vuoden 2028 olympiaregatasta.

ILCA 7 -luokassa on lajin kannalta erinomainen tilanne, kun luokan kokeneinta purjehtijaa on haastamassa joukko vahvoja haastajia. Valmennuspäällikkö Vili Kaijansinkko näkee Nooa Laukkasen mahdollisuudet vahvoina: ”Nooa osaa erinomaisesti hyödyntää taustatiimiään, valmentajia ja muita asiantuntijoita. Hän uskaltaa hakea voittavia ratkaisuja myös niin sanotun laatikon ulkopuolelta. Luonteeltaan hän on erittäin kova kilpailija eikä hän todellakaan säästele itseään harjoituksissakaan. Nooa on tyylikäs nuori mies, jonka voi heittää tilanteeseen kuin tilanteeseen tietäen, että homma hoituu aina.”

Teksti: Eero Lehtinen

Kuvat: Johan Ekblom

Nooa Laukkanen

  • Luokka: ILCA 7
  • Seura: Brändö Seglare
  • Syntynyt: 2000
  • Aikaisemmat luokat: Opti, ILCA 4, ILCA 6
  • Aloitti purjehduksen: 7-vuotiaana
  • Valmentaja: Nick Thompson
  • Ensimmäinen valmentaja: Leonardo Santos
  • Nooan yhteistyökumppanit: KPMG, Versowood, Alandia, Satatuote, Lumir, Katko, Wirmax