02.12.2021

Nauticin lukuvinkit vievät nojatuolimatkalle aaltoihin ja niiden alle

Kokosimme merelliset vinkit kaikille vesillä liikkumisen ystäville – lahjapakettiin tai omaksi iloksi!

Meren aarteet nyt myös ruotsiksi – Havets skattkammare

WWF:n Vuoden luontokirja -palkinnon voittaja 2017 on nyt saatavilla myös ruotsiksi nimellä Havets Skattkammare.

Meren aarteet on ensimmäinen kattava tietoteos Suomen vedenalaisesta meriluonnosta. Upeasti kuvitettu teos vie lukijan Suomenlahden kalliorannoille, Saaristomeren syvänteisiin ja Pohjanlahden lohkareikkoihin ja hiekkapohjille.

Upeasti kuvitettu teos pohjautuu yli kymmenen vuotta kestäneeseen kartoitustyöhön, jossa on saatu valtavasti uutta tietoa merenalaisesta luonnosta.

Havets skattkammare – En upptäcktsresa i Finlands marina undervattensnatur

Havet och skärgården är en del av det finländska och svenska nationallandskapet, men hur ser det här landskapet ut under ytan? Den krokiga kustlinjen ger rum för många olika bottenformationer, livsmiljöer och vattenvarelser. Den som vågar gå på djupet med Östersjöns biodiversitet upptäcker snabbt en helt ny värld.

Havet och skärgården är en del av det finländska och svenska nationallandskapet, men hur ser det här landskapet ut under ytan? Den krokiga kustlinjen ger rum för många olika bottenformationer, livsmiljöer och vattenvarelser. Den som vågar gå på djupet med Östersjöns biodiversitet upptäcker snabbt en helt ny värld.

Havets skattkammare är den första heltäckande skildringen av Finlands marina undervattensnatur. Boken tar sina läsare på en resa från Finska vikens klippstränder, ner i Skärgårdshavets djup och över Bottenvikens sandbottnar. Vilka växter, djur och alger lever här på havets botten? Hur formades Östersjön och hur har dess invånare anpassat sig till den unika miljön?

Boken är rikt illustrerad och bygger på ett decennium av kartläggning som producerat väldiga mängder ny kunskap om Östersjöns undervattensnatur. Här får du träffa de varelser som håller till i våra vajande vattendjungler, färgsprakande algskogar och tysta lerlabyrinter. I de här miljöerna lever både sällsynta havsunder och små vidunder. Många av arterna i boken är helt nya för vetenskapen. Bokens finska version Meren aarteet har fått WWF:s pris för årets naturbok i Finland.

Tekijät: Markku Viitasalo, Kirsi Kostamo, Eeva-Liisa Hallanaro, Wilma Viljanmaa, Suvi Kiviluoto, Jan Ekebom & Penina Blankett
Sivumäärä: 544
Kustantaja: Gaudeamus

Laivakoira Latte – s/y Sareman purjehdus pohjoisnavan ympäri

Tositarinaan perustuva matkakirja vie lukijan seikkailulle napapiirin pohjoispuolelle. Kapun, Puosun ja laivakoira Latten koti on teräspursi Sarema, jolla he purjehtivat ensin Luoteisväylän ja sitten Koillisväylän läpi – näin pohjoisnapa tulee kierrettyä.

Kuvat ja piirretyt kartat kuljettavat Lattea ja s/y Saremaa läpi jäisen merireitin. Teksti tarjoaa tietoa purjehduksen arkipäivästä, olosuhteista, Arktiksen historiasta ja luonnosta.

Latte kohtaa mursuja, myskihärkiä ja merikarhuja. Yksinäinen maitovalas tekee Sareman miehistöön lähtemättömän vaikutuksen. Jääkarhu puolestaan säikäyttää, mutta Latte haukkuu pedon pakosalle. Latte on tiettävästi ainoa koira, joka on kiertänyt pohjoisnavan purjehtien.

Teos on suunnattu yli 10-vuotiaille, mutta sopii kaikenikäisille purjehduksesta matkakertomuksista ja pohjoisesta luonnosta kiinnostuneille.

Tekijät: Auli Irjala, Pive Toivonen
Sivumäärä: 86
Kustantaja: Litorale

Tahdolla maailman ympäri

Seikkailukertomus toteutuneesta unelmasta, purjehduksesta maailman ympäri. Ari Huusela, 58, kiersi purjeveneellä yksin ja pysähtymättä maapallon. Hän oli ensimmäinen hurjaan Vendée Globe-kilpailuun osallistunut pohjoismaalainen.

Ennen kuin Huusela pääsi Stark-veneellään lähtöviivalle, hänen piti edetä ammattikoulupohjalta Finnairin lentokapteeniksi, purjehtia yksin Atlantin yli pienellä purrella ja luottaa väärään ihmiseen.

Kohtalo teki kaikkensa estääkseen Ari Huuselaa pääsemästä kilpailuun, mutta lopulta hän toteutti unelmansa ja teki mahdottoman mahdolliseksi.

Kirja on saatavilla myös e-kirjana ja äänikirjana.

Tekijät: Reijo Ruokanen
Kustantaja: Otava

 

Arktinen ruletti – romaani Luoteisväylän löytämisestä

”Syyskuun 20. päivän aamuna tuuli kääntyi ensin pohjoiseen ja illalla uudelleen länteen. Vaikka pääsimme irti ahtojäistä, emme vielä pystyneet käyttämään purjeita, joten kytkimme laivan ja kohtalomme jälleen uuteen jäälauttaan.”

Luoteisväylän löytäjän komentaja Robert McCluren purjehdus oli kunnianhimoisen ja riskejä pelkäämättömän upseerin johtama löytöretki. McClure halusi, että retki muistetaan hänen oman näkemyksensä mukaan ja vaati, että kaikki päiväkirjat jätettiin Investigator-alukseen, kun se hylättiin. Tämän kirjan tapahtumat perustuvat laivan lääkärin ja tulkin lähes autenttisiin päiväkirjoihin ja muihin säilyneisiin muistelmiin.

Arktinen ruletti on puolidokumentaarinen seikkailu, joka alkaa Lontoosta tammikuussa 1850 ja päättyy neljä vuotta myöhemmin Kanadan pohjoisrannikon hyisille vesille. Romaani on myös hyytävä kertomus kunnianhimosta, peräänantamattomuudesta, konflikteista, tuimista arktisista talvista, vastoinkäymisistä ja selviytymisestä, merestä ja luonnosta Arktiksessa.

Kirjailija Matti Lainema on kauppatieteilijä, joka on kirjoittanut lukuisia kirjoja yrityksen johtamisesta ja yrityksen hallituksen roolista, mutta myös Alaskan retkistään. Historia on kiinnostanut häntä aina, siitä kertovat viisi yrityshistoriaa sekä kirja Ultima Thule, pohjoiset löytöretket, jonka hän kirjoitti Juha Nurmisen kanssa.

John Nurmisen Säätiö tarjoaa SPV:n jäsenille kirjoja jäsenetuhintaan. Saat säätiön kirjoista 20 prosentin alennuksen käyttämällä koodia nautic20

Tekijä: Matti Lainema
Sivumäärä: n. 200
Kustantaja: John Nurmisen säätiöNautiluksesta Arandaan

”Nautiluksesta Arandaan – suomalaisen merentutkimuksen tarina” kuvaa kiehtovaa merentutkimusta ja sen vaiheita yli sadan vuoden ajalta monipuolisesti ja ihmisläheisesti. Kiinnostavat tarinat, sattumukset ja valokuvat elävöittävät merentutkimuksen suurta tarinaa.

Kirja kertoo, miten meren tutkimus ja tutkimusta tekevät organisaatiot ovat muuttuneet Ruotsin vallan aikaisesta valistuneisuuden ajasta läpi autonomian ajan, Suomen itsenäistymisen, sotien ja jälleenrakentamisen ajan EU-jäsenyyteen.

Harva tietää, että suomalainen merentutkimus on ollut kautta aikojen hyvin kansainvälistä. Tiesitkö esimerkiksi, että Suomi liittyi Suomena Kansainväliseen merentutkimusneuvostoon jo ennen itsenäistymistään? Entä tiesitkö miten ja kenen toimesta merentutkimus Suomessa käynnistyi, tai miten tutkimustoiminnan sisältö ja menetelmät ovat kehittyneet?

Merentutkimus on alusta alkaen ollut hyvin käytännöllistä. Se on tuottanut tarpeellista meritieteellistä tietoa yhteiskunnan tarpeisiin kalastuksesta merensuojeluun. Merenkulun mahdollistavat ja turvaavat palvelut, kuten veden- ja aallokonkorkeus- sekä jääpalvelut, ovat aina olleet merentutkimuksen keskiössä.

Kiehtova tarina seuraa läheisesti Merentutkimuslaitosta, joka oli Suomen keskeinen merta tutkiva laitos yli 90 vuoden ajan, ja joka kehittyi koko Itämeren alueen merkittäväksi toimijaksi. Tutkimus ei kuitenkaan pääty Eduskunnan päätökseen Merentutkimuslaitoksen lakkauttamisesta ja toiminnan hajauttamisesta, vaan merentutkimuksen tarina jatkuu.

Merentutkimus on nähtävä tärkeänä tieteen alana myös tulevaisuuden Suomessa.

John Nurmisen Säätiö tarjoaa SPV:n jäsenille kirjoja jäsenetuhintaan. Saat säätiön kirjoista 20 prosentin alennuksen käyttämällä koodia nautic20

Tekijät: Juha-Markku Leppänen, Eeva-Liisa Poutanen
Sivumäärä: 350
Kustantaja: John Nurmisen säätiö

Pulpettiveneily

Opaskirja kertoo tiiviisti ja selkeästi asiat, jotka aloittelevan pulpettiveneilijän täytyy tuntea ja osata. Näin hän miehistöineen voi tehdä miellyttäviä ja turvallisia veneretkiä. Myös kokeneempi veneilijä saa kirjasta hyviä vinkkejä harrastuksensa pidemmälle viemiseksi.

Kirja lähtee veneen varustamisesta ja retken suunnittelusta. Vesilläolosta opetetaan navigointi ja ajaminen, ankkurointi ja kiinnittyminen, ongelma- ja hätätilanteet sekä merimerkit ja tarvittavat solmut. Oma lukunsa on liikkumisesta kanavissa ja luonnossa.

Kirjassa on myös veneilijäkurssille sopiva osa veneen trailerin käytöstä ja veneen veteen laskusta.

Tekijä: Juha Pasanen
Sivumäärä: 113
Kustantaja: SPV
spv.fi/verkkokauppa

 

Veneilyn perusteet

Kirja opastaa turvalliseen moottoriveneilyn aloittamiseen. Veneen valinta, kiinnittymiset, veneen köydet ja vesillä tarvittavat solmut esitellään havainnollisesti. Kirja on veneilijäkurssin oppikirja.

Tekijä: Mika Piiroinen
Sivumäärä:
105
Kustantaja:
 SPV
spv.fi/verkkokauppa

 

Purjehduksen historiaa

Suomen urheiluhistoriallisen seuran vuosikirjassa 2021 nimeltä ”Kolikon kaksi puolta” on julkaistu Lauri J.S. Kairan mielenkiintoinen artikkeli olympiapurjehduksen historiasta otsikolla ”Olympiahurmosta, protesteja ja pettymyksiä – Kielin olympiaregatta 1936 ja purjehdusurheilun muuttuva kuva maailmansotien välisenä aikana”.

Artikkeli keskittyy Berliinin olympikisojen 1936 yhteydessä järjestettyyn Kielin olympiaregattaan. Samalla artikkelissa esitellään suomalaisen olympiapurjehduksen varhaishistoriaa. Kirjan tärkeänä lähteenä ja lähtökohtana on kilpapurjehtija Yngve Paciuksen omaelämäkerrallinen kirja Purjehdusmuistelmia (1963). Siinä hän kritisoi Kielin olympiaregatan järjestelyjä, joiden tasosta kertoivat muun muassa monet protestit.

Suomen urheiluhistoriallisen seuran vuosikirjan ovat toimittaneet Heikki Roiko-Jokela, Tapio Roiko-Jokela ja Hanna Jakosuo. 20 euron hintaista kirjaa voi tilata suoraan Heikki Roiko-Jokelalta (heikki.roiko-jokela@jyu.fi).