22.06.2023

Monika Mikkola | ”Kaikki paukut on Haagin MM-regatassa ja Marseillen olympiavesillä.”

Heinäkuussa 27 vuotta täyttävä Monika Mikkola on kotoisin Espoosta ja hän edustaa Esbo Segelföreningiä (ESF). Ylioppilaaksi urheilullinen nuori nainen lakitettiin Mäkelänrinteen urheilulukiossa. Mikkolan päättäväisyys ja sinnikkyys on aina näkynyt kaikessa tekemisessä harrastuksista opiskeluun.

Lapsuudessa rakkaimmat harrastukset olivat laskettelu ja viulunsoitto. Mutta eräänä päivänä hän ilmoitti vanhemmilleen voivansa aloittaa purjehduksen isoveljensä vanavedessä, jos saisi tietyn optimistijollan, joka juuri oli vapautumassa edellisen omistajan siirtyessä seuraavaan luokkaan. Toive toteutui, ja purjehduksesta tuli Monika Mikkolan suuri intohimo. Kova työnteko on johtanut myös koviin tuloksiin matkan varrella.

Opiskelu Exeterin yliopistossa johti kandidaatin tutkintoon urheilu- ja liikuntatieteiden psykologian opinto-ohjelmasta. Samaan aikaan tarjoutui erinomainen mahdollisuus päästä tekemään harjoitusyhteistyötä laadukkaan brittimaajoukkueen kanssa.

Monika Mikkolan juniorivuodet purjehtijana antoivat osviittaa tulevasta. Menestystä tuli jo optimistiluokassa, jossa Mikkola edusti Suomea MM-, EM- ja PM-regatoissa ja kuului ikäluokkansa kansalliseen kärkiporukkaan vuosien ajan. Siirtyminen Laseriin aloitti pitkän arvokisaonnistumisten ketjun – ILCA 4 -luokan PM-kulta & EM-hopea, ILCA 6-luokan EM- ja MM-voittoja sekä -mitaleja eri ikäluokissa vuodesta toiseen. Lopulta myös maailmancupin kärkisijoja ja naisten ILCA 6-luokan MM-regatan neljäs sija 2018 Århusissa. Mikkola valittiin lajiliiton vuoden junioripurjehtijaksi kahdesti (2013-2014), vuoden purjehtijan palkinnon hän vastaanotti vuonna 2018. On ymmärrettävää, ettei hän tässä vaiheessa osaa nimetä yhtä ehdotonta kohokohtaa urallaan.

Nyt Mikkola kuitenkin jahtaa uransa kirkkainta saavutusta ja ehdotonta kohokohtaa. Mikkola lunasti Suomelle maapaikan jo Tokion olympialaisiin, mutta hävisi tiukan seurakavereiden välisen sisäisen karsinnan sittemmin uransa jo lopettaneelle Tuula Tenkaselle. Tämän hetken tavoite on selkeä: ”Kaikki paukut on Haagin MM-regatassa ja Marseillen olympiavesillä.” Haagista Mikkola haluaa paikan seuraavan kesän olympiakisoihin, ja sitten olisi täydellinen rauha keskittyä uran päätavoitteeseen, kun kotimaista haastajaa ei tällä kertaa ole olympiaunelman esteenä.

Valmennuspäällikkö Vili Kaijansinkko tunnistaa Mikkolassa menestyksen ainekset: ”Monika on pippurinen taistelija, hän vaatii itseltään todella paljon. Hän uskaltaa tehdä myös omia valintoja ja ratkaisuja, jotka avaavat yllättäviäkin mahdollisuuksia. Monika toimii hyvin myös ryhmissä, ja ymmärtää yhteistyön voiman. Tällä hetkellä treeniyhteistyötä tehdään norjalaisten ja belgialaisten kanssa. Yhteys brittitiimiin on myös edelleen toimiva. Uskon ja toivon hartaasti, että Monikan tinkimätön työnteko ja valtava voittamisen halu tuottaa vielä kovaa tulosta.”

Jotain Mikkolan asenteesta ja mukavuusalueen rajoista kertoo sekin, että rentoutta ja irtiottoa olympiaprojektista haetaan vaativan wingfoilauksen parissa. Täydellinen vastakohta sohvaperunalle siis.

Teksti: Eero Lehtinen

Kuvat: Johan Ekblom

Monika Mikkola

  • Luokka: ILCA 6
  • Seura: Esbo Segelförening
  • Kotipaikka: Espoo
  • Syntynyt: 1996
  • Aikaisemmat luokat: Opti, 29er, ILCA 4
  • Aloitti purjehduksen: 7-vuotiaana
  • Ensimmäinen valmentaja: Leonardo Santos
  • Monikan matkaa tukemassa: Meyer, Vitamin Well, Rooster