08.08.2018

MM-Århus: Monika Mikkola nousi kahdeksanneksi – kultafinaalit jatkuvat torstaina

Purjehduksen MM-kisat eivät ole vielä tuoneet suomalaisille olympiamaapaikkoja Tokioon. Sekä Laser radialissa että Laser standardissa tilanne näyttää kuitenkin lupaavalta.

Kaarle Tapper on Laser standardissa sijalla 17 ja maiden välisessä vertailussa 11:ntenä, kun paikkoja on Tanskassa jaossa 14 parhaalle maalle. Laser radialissa sekä Monika Mikkola (kahdeksantena) että Tuula Tenkanen (yhdeksäntenä) pitävät seitsemännen maan paikkaa. Radialissa jaetaan paikka 18 parhaalle maalle.
Standardit purjehtivat huomenna vielä yhden kultafinaalilähtön ja radialit kaksi kultafinaalia ennen perjantain mitalilähtöjä.
– Ensimmäinen lähtö, jossa sain keltaisen, keskeytettiin, ja maaliin ajetussa lähdössä olin oikeassa paikassa. Selkäni on yhä kipeä, mutta ei sitä niin kisatessa huomaa. Silloin keskittyminen on purjehduksessa, yhdeksänneksi sijoittunut Mikkola kommentoi.
– Purjehdin tänään huonosti, ei tästä oikein muuta voi kommentoida. Huomenna on onneksi vielä kaksi lähtöä, Tenkanen sanoo.
Suomi ei saavuttanut vielä maapaikkaa Finnjollissa, joissa paikka jaetaan Tanskassa vain kahdeksalle parhaalle maalle. Tapio Nirkko oli MM-regatassa 23. ja Oskari Muhonen 44. Myös naisten RS:X-luokassa maapaikan tavoittelu siirtyi ensi vuodelle, kun toukokuussa synnyttänyt Tuuli Petäjä-Sirén jäi hopeafinaaleihin.
– Finnjollissa oli vain kahdeksan maapaikkaa jaossa, ja monet kovat nimet jäivät vielä ilman. Olen kuitenkin luottavainen, että saavutamme ensi vuoden MM-kisoissa maapaikat niin Finnjollissa kuin RS:X:ssäkin, päävalmentaja Joakim Wilenius sanoo.
– Onnistumiseni olivat näissä kisoissa aika vähissä ja purjehdukseni olivat joko-tai; joko kaikki sujui tai ei sujunut. Aika tapahtumarikas kisa oli kaiken kaikkiaan, ja tasaisilla suorituksilla olisin ollut paljon korkeammalla. Maapaikat menivät kärkikymmenikölle, kuten aavistelinkin, Nirkko harmittelee.
Nacra17-luokassa 14:ntenä olevat Sinem Kurtbay ja Janne Järvinen aloittavat kultafinaalinsa huomenna. Noora Ruskola ja Mikaela Wulff ovat 49er FX:ssä sijalla 28.

Suomalaistulokset:

Maajoukkue:
Monika Mikkola, Laser radial: 8. (9.)
Tuula Tenkanen, Laser radial: 9. (34.)
Kaarle Tapper, Laser standard: 17. (24.)
Tapio Nirkko, Finnjolla: 23. (36., 23.)
Noora Ruskola/Mikaela Wulff, 49er FX: 28. (27., 12., 23.)
Oskari Muhonen, Finnjolla: 44. (43., 38.)

Haastajat ja muut suomalaiset:
Ronja Grönblom/Sara Ehrnrooth, 49er FX: 39.
Sirre Kronlöf/Selma Valjus, 49er FX: 47.
Niklas Lindgren/Matias Autio, 470: 55.
Mikael Hyryläinen, Finnjolla: 55.
Victor Silén/Christoffer Silén, 49er: 67.
Waltteri Moisio, Finnjolla: 77.
Martin Mikkola/Markus Ihamuotila, 49er: 82.
Erica Partanen, Laser radial: 86.
Fredrik Westman, Laser standard: 96.
Nooa Laukkanen, Laser standard: 134.
Aleksi Tapper, Laser standard: 135.

Århusissa jaetaan jopa 101 vuoden 2020 olympialaisten 250:stä maapaikasta. Purjehtijoita Tokion 10:ssä veneluokassa tullaan näkemään yhteensä 350. Suomen tavoitteena on saavuttaa Århusista viisi maapaikkaa.

Kilpailuinfo ja tulokset: https://aarhus2018.sailing.org 

Tapahtumainfo: https://www.aarhus2018.com 

Kuva: Jukka Saarikorpi