06.08.2018

MM-Århus: Kurtbay/Järvinen ja Silén/Silén kevyttuulisen maanantain onnistujat

Olympialuokkien MM-kilpailut jatkuivat Tanskan Århusissa erittäin kevyissä tuulissa. Pitkän odottelun jälkeen kilpailemaan pääsivät vain muutamat luokat, ja niissäkin osa ryhmistä. Vain RS:X-luokassa kokonaistilanne on vertailukelpoinen.
Tuuli Petäjä-Sirénin tuloslista saattaa vielä elää, sillä tuomaristo päätti myöhään sunnuntaina hylätä kilpailun toisen lähdön merkin siirryttyä kilpailun aikana. Petäjä-Sirén, joka oli kyseisessä lähdössä kolmas, hakee kuitenkin tänä iltana kilpakumppaneidensa kanssa toisen lähdön tulosten palauttamista.
– Kovin erilaiset olosuhteet oli tänään kuin eilen. Olen positiivisella mielellä siitä, että jaksoin pumpata päivän lähdössä hyvin. Ihan kohtuullinen suoritus tänään. Näiden kahden päivän perusteella olen ihan toiveikkain fiiliksin olympiamaapaikkajahdissa, sijan 14 purjelautaillut Petäjä-Sirén kommentoi.
Sinem Kurtbay ja Janne Järvinen saivat Nacra17-luokassa kaksi lähtöä, joista toisessa he sijoittuivat vahvasti neljänneksi.
– Johdimme toista lähtöä lähes maaliin asti ja olimme kärjessä myös ensimmäisessä lähdössä, kunnes jäimme ison tuulenkääntymän vuoksi jumiin. Vastatuuliosuutemme ovat kulkeneet todella hyvin, ja olemme niihin tyytyväisiä, Kurtbay kertoo.


Victor Silén ja Christoffer Silén pääsivät tuulettamaan tänään lähtövoittoa 49erin punaisessa ryhmässä. Ryhmä ei päässyt ajamaan enää lisää karsintalähtöjä, mikä tarkoittaa, että huominen välipäivä käytetään kilpailemiseen. Sama tilanne on 49er FX -luokassa, jossa vain osa naisista pääsi kisaamaan.
Finnjollat lähetettiin vesille odottelemaan jo aamupäivällä, mutta merikarhut palasivat viisi tuntia myöhemmin rantaan vailla ainuttakaan lähtöä.
– Harmi, ettemme päässeet tänään kilpailemaan lainkaan. Mitä enemmän lähtöjä, sitä enemmän on mahdollisuuksia nousta listalla. Toivottavasti käyttäisimme keskiviikon varapäivän purjehdukseen, Tapio Nirkko sanoo.
– Tänään olisi puolilta päivin tuullut ihan hyvin, mutta järjestäjät päättivät vielä odotella. Tosi harmillista, sillä olisimme ehtineet ajaa yhden lähdön, Oskari Muhonen jatkaa.
Laser-luokat viettivät maanantaina välipäivää ja jatkavat huomenna kilpailua ensimmäisten finaalilähtöjen osalta. Tuula Tenkanen on Laser radialissa kuudentena ja Kaarle Tapper Laser standardissa yhdeksäntenä. Laser radial -purjehtija Monika Mikkola (19:ntenä) satutti sunnuntaina itsensä kilpakumppanin puomin osuttua häntä selkään.
– Siinä olisi ollut ainekset protestiin, mutta kun kivut olivat niin kovat, päätin protestikäsittelyn sijaan keskittyä hengittelyyn ja toipumiseen. Nyt näyttää siltä, että pystyn jatkamaan kilpailua huomenna, vaikka selkä ei olekaan ihan kunnossa, välipäivää levon ja fysioterapian merkeissä viettänyt Mikkola sanoo.

Suomalaistulokset:

Maajoukkue:
Sinem Kurtbay/Janne Järvinen, Nacra17: (19., 4.)
Noora Ruskola/Mikaela Wulff, 49er FX: ei lähtöjä
Tuuli Petäjä-Sirén, RS:X: 43. (14.)
Tapio Nirkko, Finnjolla: ei lähtöjä kultafinaalissa
Oskari Muhonen, Finnjolla: ei lähtöjä kultafinaalissa

Haastajat ja muut suomalaiset:
Victor Silén/Christoffer Silén, 49er: (1.)
Ronja Grönblom/Sara Ehrnrooth, 49er FX: (29.)
Sirre Kronlöf/Selma Valjus, 49er FX: (24.)
Anna Haavisto, RS:X: (DNF)
Martin Mikkola/Markus Ihamuotila, 49er: (28., 23.)
Niklas Lindgren/Matias Autio, 470: ei lähtöjä
Mikael Hyryläinen, Finnjolla: ei lähtöjä
Waltteri Moisio, Finnjolla: ei lähtöjä

Århusissa jaetaan jopa 101 vuoden 2020 olympialaisten 250:stä maapaikasta. Purjehtijoita Tokion 10:ssä veneluokassa tullaan näkemään yhteensä 350. Suomen tavoitteena on saavuttaa Århusista viisi maapaikkaa.

Kilpailuinfo ja tulokset: https://aarhus2018.sailing.org 

Tapahtumainfo: https://www.aarhus2018.com 

Kurtbayn ja Järvisen kuva: Jukka Saarikorpi/SPV