04.08.2018

MM-Århus: Kaarle Tapper toisena, Tenkanen seitsemäntenä

Laser standard -purjehtija Kaarle Tapper on Århusin MM-kilpailuissa kahden päivän jälkeen toisena. Hän purjehti tänään lähtövoiton ja sijan kahdeksan.
– Meillä oli tänään tyypillinen Århusin tuuli; se tuli lännestä ja oli tosi kääntyilevää. Minulla meni päivä kohtuullisen hyvin. Hyvillä mielin jatkan kisaa, Tapper sanoo.
Tuula Tenkanen on Laser radialissa seitsemäntenä ja Monika Mikkola 11:ntenä.
– Minulla oli tänään haastavampi päivä kuin eilen. Starttini olivat tänään hyvät, mutta reitinvalintani olisivat voineet olla parempia, Tenkanen sanoo.
Finnjollan kolme karsintapäivää on nyt purjehdittu, ja suomalaisista Tapio Nirkko ja Oskari Muhonen ylsivät maanantaina alkaviin kultafinaaleihin. Huomenna Finnjollissa on vapaapäivä.
– Tänään oli kaksijakoinen päivä, kun ensimmäisestä sain lähtövoiton ja toinen lähtö meni penkin alle. Toisessa näkyi tämän hetken tyypillinen tilanteeni; en vain saa oikeaa käsitystä olosuhteista ja teen vääriä ratkaisuita, sijat yksi ja 27 purjehtinut Nirkko kommentoi.
– Olisin voinut tänään nousta ensimmäisessäkin lähdössä 10 parhaan joukkoon, mutta en vain onnistunut tavoitteessani. Toiseen lähtöön olen tyytyväinen, sijat 18 ja neljä saalistanut Muhonen kertoo.
Tänään MM-kisat avannut 49er FX -luokka alkoi Ronja Grönblomin ja Sara Ehrnroothin onnistumisilla. Nuoret huiput -harjoitusryhmään kuuluva tiimi on kokonaistilanteessa 15:ntenä purjehdittuaan sijat 17, neljä ja 11.
– Olemme tosi tyytyväisiä päivään. Tuuli oli epätasaista, joten koko ajan piti olla hereillä. Venevauhtimme oli kuitenkin niin hyvää, että meidän oli helppo mennä oman fiiliksen mukaan, Grönblom ja Ehrnrooth iloitsevat.
Noora Ruskola ja Mikaela Wulff (20., 8., 9.) ovat 49er FX:ssä 22:ntena.
– Vähän hankala päivä oli, mutta siitä jäi ihan hyvä fiilis. Starttimme olivat hyviä, Wulff sanoo.
Sunnuntaina vauhtiin pääsevät viimeisetkin olympialuokat. Tuuli Petäjä-Sirén ja Anna Haavisto edustavat Suomea RS:X:ssä ja Sinem Kurtbay/Janne Järvinen lentävässä Nacra17:ssä.

Århusissa jaetaan jopa 101 vuoden 2020 olympialaisten 250:stä maapaikasta. Purjehtijoita Tokion 10:ssä veneluokassa tullaan näkemään yhteensä 350. Suomen tavoitteena on saavuttaa Århusista viisi maapaikkaa.

Suomalaistulokset:

Maajoukkue:
Kaarle Tapper, Laser standard: 2. (1., 8.)
Tuula Tenkanen, Laser radial: 7. (9., 15.)
Monika Mikkola, Laser radial: 11. (11., 37.)
Noora Ruskola/Mikaela Wulff, 49er FX: 22. (20., 8., 9.)
Tapio Nirkko, Finnjolla: 31. (1., 27.)
Oskari Muhonen, Finnjolla: 34. (18., 4.)

Haastajat ja muut suomalaiset:
Ronja Grönblom/Sara Ehrnrooth, 49er FX: 15.
Sirre Kronlöf/Selma Valjus, 49er FX: 41.
Mikael Hyryläinen, Finnjolla: 55.
Niklas Lindgren/Matias Autio, 470: 56.
Erica Partanen, Laser radial: 77.
Waltteri Moisio, Finnjolla: 77.
Victor Silén/Christoffer Silén, 49er: 83.
Martin Mikkola/Markus Ihamuotila, 49er: 86.
Fredrik Westman, Laser standard: 92.
Aleksi Tapper, Laser standard: 119.
Nooa Laukkanen, Laser standard: 132.

Kilpailuinfo ja tulokset: https://aarhus2018.sailing.org 

Tapahtumainfo: https://www.aarhus2018.com 

Kuva: Jukka Saarikorpi