02.08.2018

MM-Århus: Avauspäivän keli arpapeliä – huomenna starttaavat Laserit

Purjehduksen olympialuokkien MM-kilpailut alkoivat Finn- ja 470-luokkien osalta arpakelillä. Finnjolla-purjehtijat odottelivat paahtavissa olosuhteissa vesillä viitisen tuntia ennen kuin pääsivät ajamaan merituulessa yhden lähdön.
– Lähes kaikki kärkipurjehtijat pyrkivät starttaamaan läheltä lippua ja ajamaan merituulessa vauhdilla, mutta pari minuuttia lähdön jälkeen paine tulikin oikealta. Lähtö oli lyhyt, eikä siinä ollut enää aikaa kiriä, Oskari Muhonensanoo.
– Otin hyvän startin, mutta se ei auttanut, kun tuuli kääntyi. Vasemmalla olleet jäivät ensimmäisellä vastatuulella ihan hännille, enkä onnistunut sen jälkeen enää nousemaan. Tyypilliset Århusin tuulet, Tapio Nirkko jatkaa.
Sijoitukset menivät Finnjollissa ristiin, ja tuloslista tullee viikon aikana elämään. Finnjollien toinen ryhmä pääsi kilpailemaan tasaisemmissa olosuhteissa. Mikael Hyryläinen on sijalla 43, Oskari Muhonen 50, Tapio Nirkko 54 ja Waltteri Moisio 86. 470-luokassa Niklas Lindgren ja Matias Autio ovat yhden lähdön jälkeen 55:ntenä.
– Vaiherikkain purjehduskilpailu, jossa minä olen ollut mukana. Tuuli kääntyi lähdön aikana 180 astetta, ja välillä olimme kärjessä ja välillä ihan hännillä. Lähtö loppui haitarin väärään päähän, Matias Autio harmitteli.

Perjantaina vauhtiin pääsevät myös Laser-luokat. Suomea edustavat Laser radialissa Tuula Tenkanen, Monika Mikkola ja Erica Partanen. Laser standardissa ovat puolestaan mukana Kaarle Tapper, Nooa Laukkanen, Aleksi Tapper ja Fredrik Westman.
– Jo pari päivää on ollut odottava fiilis, joten on kiva päästä vihdoin kisaamaan. Toivon purjehtivani ehjän regatan, Tenkanen sanoo.
– Valmistautumiseni on sujunut ihan hyvin, Mikkola kommentoi.
Laser standard -purjehtijat suuntaavat kilpailuun niin ikään hyvillä mielin.
– Kaikki on sujunut ok. Kisassa tavoitteenani on yltää 10 parhaan mitalilähtöön, Kaarle Tapper kommentoi.
– Treeneissä olemme päässeet purjehtimaan upeissa olosuhteissa, mutta olen kuullut, että tuulet voivat olla täällä todella haastavat, Laukkanen sanoo.

Suomalaistulokset:

Mikael Hyryläinen, Finnjolla: 43. (22.)
Oskari Muhonen, Finnjolla: 50. (27.)
Tapio Nirkko, Finnjolla: 54. (27.)
Niklas Lindgren/Matias Autio, 470: 55. (28.)
Waltteri Moisio, Finnjolla: 86. (43.)

Århusissa jaetaan jopa 101 vuoden 2020 olympialaisten 250:stä maapaikasta. Purjehtijoita Tokion 10:ssä veneluokassa tullaan näkemään yhteensä 350. Suomen tavoitteena on saavuttaa Århusista viisi maapaikkaa.

Kilpailuinfo ja tulokset: https://aarhus2018.sailing.org 

Tapahtumainfo: https://www.aarhus2018.com 

Kuva: Jukka Saarikorpi