31.12.2017

Menestyksen vuosi 2017

Hieno ja onnistunut vuosi 2017 päättyy tänään. Nyt on aika muistella ansioituneita veneilyihmisiä, tekoja ja tapahtumia, jotka palkittiin SPV:n Yhdessä Vesille – Suomi 100 -gaalassa.

Melges 24:n MM-kisoista vauhtia Helsinkiin

Helsingissä järjestetyt Melges 24 maailmanmestaruuskilpailut olivat onnistuneet ja yksi purjehduskesän ehdottomia kohokohtia. Kilpailijat kehuivat ennen kaikkea tapahtuman järjestelyitä ja henkeä, vaikka hankalat tuuliolosuhteet kiusasivat ajoittain kilpailun kulkua. Suomen Melges 24 -liitto ja Helsingfors Segelklubb vastasivat kilpailuiden järjestelyistä yhteisvoimin. Niin luokkaliitto kuin seura palkittiin erinomaisesti organisoidusta kilpailutapahtumasta.

Uusiseelantilaisilla opeilla ja nuoruuden innolla

Sam McKenzie valittiin Vuoden juniorivalmentajaksi. Hänen juurensa ovat Oseanian aurinkoisten vesien rannoilla, mutta nuori Skiff-purjehtija saapui Suomeen valmentamaan junioreita. McKenzie on valmentanut muun muassa 29er-luokkaa sekä optimistijollia.

Hänen valmennettavistaan vuoden 2017 aikana eniten säväyttivät Ville Korhonen sekä Robin Berner. Entiset optimistijollapurjehtijat sijoittuivat 29er-luokan MM-kisoissa kuudensiksi ja kaksikko valittiin Vuoden joukkueeksi. Tyttöjen puolelta esille nousivat Ronja Grönblom sekä Sara Ehnrooth. Heidän loppusijoituksensa joulukuun Youth World -kilpailuissa oli kahdeksas.

Vuoden junioripurjehtijaksi valittiin Simon Karlemo. Hänen seuransa on Esbo Segelförening. Karlemo oli kotimaisessa rankingsarjassa täysin omaa luokkaansa.

Ville Korhonen ja Robin Berner palkittiin Vuoden joukkueena.


Sinivalkoinen dominanssi ORC-luokan EM-kisoissa

Suomalaiset venekunnat hallitsivat Puolan Gdanskissa käytyjä Euroopan mestaruuskilpailuita näytöstyyliin. A-luokassa Tea Ekengren-Saurénin kipparoima Blue Nights purjehti tyylikkäästi mestaruuteen. B-luokassa Xini Freedom, Martin Estlander kipparinaan, teki saman tempun. Kumpikin kippari palkittiin Vuoden avomeripurjehtijan tittelillä.

Purjehdusliiga suurempana ja hienompana kuin koskaan

Suomen Purjehdusliiga ansaitsi Vuoden teko -palkinnon. Liiga järjestettiin kesällä kolmatta kertaa ja kalustoksi vaihtuivat uudet J70-veneet. Vuonna 2017 voiton vei Åländska Segelsällskapet 1. Joukkue oli tasaisuudessaan omaa luokkaansa ja sijoittui kaikissa kolmessa osakilpailussa kolmen parhaan joukkoon. Kahden edellisvuoden mestarijoukkue Nyländska Jaktklubben joutui tällä kertaa tyytymään hopeaan. Kolmanneksi liigassa sijoittui Mariehamns Seglarförening.

Vuoden 2018 purjehdusliiga käynnistyy 15. kesäkuuta. Tuolloin kilpaillaan avausosakilpailu Maarianhaminassa. Heinäkuussa on vuorossa Vaasan osakilpailu ja kausi huipentuu Helsingin Lauttasaaressa 17.–19. syyskuuta.

Atlantin yli kotisohvalta käsin

Suomalainen purjehdusväki ei ollut ainoa ihmisjoukko, jonka Atlantin yli -ohjelma tempaisi mukaansa. Ohjelmaa seurasi suuri osa suomalaisista. TV5-kanavalla syksyn sunnuntai-illoissa pyörinyt ohjelma käsitteli kattavasti purjehdusta harrastuksen ja turvallisuuden näkökulmasta, mutta piti silti otteessaan televisioviihteenä. Ohjelmassa matkattiin Karibialta Kanariansaarille, ja haasteen fyysisyys ja henkisen kantin mittaaminen heijastuivat kotisohvalle asti. Atlantin yli palkittiin Vuoden mediateoksi. Kunnia tästä menee Joel Harkimolle ja ohjelman tuotantotiimille.

Joel Harkimo ja Martin Gahmberg vastaanottivat Vuoden mediateko -palkinnon.

Kilpaveneilyn erityismaininnat

Formula 4 -luokka oli tänäkin vuonna suomalaisten veneilijöiden näytöstä. Kalle Viippo sijoittui vuoden 2016 MM-sarjassa kolmanneksi ja pokkasi pronssin myös tänä vuonna. Lisäksi hän voitti Viron mestaruuden Tallinnassa. Ensi kaudella Viippo hakee uusia haasteita F2-luokasta.

Marcus Johnsson on äärimmäisen kokenut ja kaiken voittanut kilpakuljettaja. Palkintokaapissa on ilmeisesti silti edelleen pieniä kulmia, jonne mahtuu muutamia pokaaleja. Kaudella 2017 matkaan tarttui muun muassa Offshore 3C -luokan Euroopan mestaruus Norjan Tvedestrandista.

Suomalaiset lähtivät kovin odotuksin GT30-luokan MM-kisoihin Puolaan. Lopputuloksena olikin Max Blombergin hieno pronssimitali. Nuorten suomalaisten kokonaispanoskin oli kova, koska Jarno Vilmunen sijoittui neljänneksi ja Roope Virtanen seitsemänneksi.

Veljespari Anton ja Atte Kortman jatkoivat V-150-luokassa siitä mihin viime kaudella jäivät. Lopputuloksena oli niin Pohjoismaiden kuin Suomen mestaruuksien uusiminen. Lisäksi Kortmanit voittivat Östhammarin perinteisen GP-kisan.

Iloiset kilpaveneilijät estradilla.

Vuoden parhaista parhaimmat

Mika Saari on Vuoden valmentaja. Hän on toiminut Lontoon olympiamitalistin Tuuli Petäjä-Sirénin fysiikkavalmentajana jo pitkään. Saari on myös MM-hopeaa vuonna 2013 voittaneen Tuula Tenkasen valmentaja. Tästä eteenpäin Saari vastaa koko purjehdusmaajoukkueen fysiikasta.

Vuoden purjehtijaksi palkittiin Oskari Muhonen. Hänen debyyttikautensa kilpapurjehtijana oli suorastaan mykistävä. Finnjolla-luokan EM-pronssi ja loppukesän nuorten maailmanmestaruus olivat sellaisia näyttöjä, että tulevalla kaudella Muhonen on osana maajoukkuetta. Tästä nuoresta miehestä kuullaan vielä pitkään.

Moottoriurheilun vuoden 2017 ainoa maailmanmestari oli kilpaveneilijä. Hallitsevana maailmanmestarina kauteen lähtenyt Juho-Matti Manninen uusi mestaruutensa tänä vuonna. Se oli samalla hänen neljäs arvokilpailukultansa peräjälkeen. Tuo putki katkesi alkusyksyn EM-kisoissa, mutta sieltäkin Manninen poistui hopeamitali kaulassaan. Hänet valittiin Vuoden kilpaveneilijäksi kolmannen kerran.

Tyytyväinen Oskari Muhonen lähti noutamaan Vuoden purjehtija -palkintoa.

Vuoden seurat

Pitkäjänteinen työ ja laadukas arki toimivat jokaisen organisaation tai järjestön kivijalkana. Vuoden seuraksi valittu Rauman Purjehdusseura täyttää kaikki nämä kriteerit. Raumalla on tehty edistyksellistä työtä lajin ja varsinkin nuorisopurjehduksen eteen jo pidemmän aikaa.

Vuoden junioriseura on Brändö Seglare. Heidän panoksensa varsinkin kouluyhteistyön ansiosta on mittaamattoman arvokasta nuorille purjehtijoille ja lajista kiinnostuneille. Paikalliskoulun 160 oppilasta pääsevät muun muassa käymään Brändö Seglaren järjestämänä purjehduksen alkeiskurssin.

Myös Vuoden kouluttajaseura tulee pääkaupunkiseudulta. Espoon Pursiseuran kaikki junioriohjaajat ovat käyneet Suomen Purjehdus ja Veneilyn veneilijäkurssin. Pelkästään tämä takaa sen, että koulutuksen laatu ja osaaminen ovat laadukasta sekä yhtenäistä.

Matkaveneily ja turvallisuus

 Rajavartiolaitos laati Apua – veneilijän turvallisuusoppaan. Suomen Purjehdus ja Veneilyn veneilyturvallisuustoiminnon asiantuntijajäsen ja rajavartija Petteri Leppänen oli merkittävässä roolissa oppaan valmistelussa. Tämä Vuoden veneilyn turvallisuusteko on merkittävä ennen kaikkea siksi, että yli neljännes meripelastuksen apua vaativista tilanteista johtuu konevioista.

Suomen Valtameripurjehtijoiden puheenjohtajana toimiva Ilkka Liukkonen on vuoden matkapurjehtija. Hän purjehti tänä vuonna Norjan Hebridien kautta takaisin Espooseen. Maileja kertyi mittariin peräti 4355 edestä. Liukkonen on ehtinyt purjehtia aiempina vuosina muun muassa hyisillä vesillä Lofooteilla sekä lähes päinvastaisissa olosuhteissa Uuden-Seelannin kupeessa.

KATSO KUVIA GAALASTA TÄÄLTÄ.

**

Vuosi 2017 oli täynnä hienoja merellisiä tarinoita, tapahtumia ja kilpailusuorituksia. Suomen Purjehdus ja Veneily haluaa kiittää koko veneilevää kansaa hienosta vuodesta. Toivotamme kaikille hauskaa ja menestyksekästä uutta vuotta!

**

Tässä vielä kaikki Vuoden parhaat 2017:
Nopeuskilpailun GMS-Ruori: Jari Lehtonen
Vuoden nopeuskilpailutoimitsija: Milla Sohlström
Vuoden kilpaveneilyjärjestäjä: Karjalohjan Veneilijät
Nopeuskilpailun paras juniorikilpailija: Arttu Saari
Paras kilpaveneilijä (nuori tyttö): Stella Seliö
Nopeuskilpailun vuoden tulokas: Filipp Seliö
Nopeuskilpailun Fair Play -pokaali: Roope Virtanen
Nopeuskilpailun PR-palkinto: Kalle Viippo
Kilpaveneilijöiden pokaali: Marcus Johnsson ja Jussi Myllymäki
Vuoden luokkaliitto: Suomen Melges 24 -liitto
Vuoden KV-kilpailujärjestäjä: Helsingfors Segelklubb
Vuoden kansallinen kilpailunjärjestäjä: Erik Wallin
Vuoden avomeripurjehtijat: Tea Ekengren-Saurén ja Martin Estlander
Vuoden kouluttajaseura: Espoon Pursiseura
Vuoden veneilyn turvallisuusteko: Petteri Leppänen, Rajavartiolaitos
Vuoden matkapurjehtija: Ilkka Liukkonen, EMK
Vuoden juniorivalmentaja: Sam McKenzie
Vuoden junioriseura: Brändö Seglare
Vuoden joukkue: Ville Korhonen ja Robin Berner, 29er
Vuoden junioripurjehtija: Simon Karlemo, ESF
Vuoden teko: Suomen Purjehdusliiga – Finska Seglingsligan
Vuoden mediateko: Atlantin yli -ohjelma, TV5
Vuoden seura: Rauman Purjehdusseura
Vuoden valmentaja: Mika Saari
Vuoden nopeusveneilijä: Juho-Matti Manninen
Vuoden purjehtija: Oskari Muhonen, Finnjolla, EPS

Kuvat: Helmi Hollo