18.05.2017

Lentonäytös tuo muutoksia Helsingin edustan vesiliikenteeseen

Suomen Ilmailumuseon järjestämää Kaivopuiston lentonäytöstä voi perjantaina 9. kesäkuuta seurata hyvin myös veneistä, mutta lentonäytöksen turvallisuusvaatimukset asettavat hetkellisiä rajoituksia vesiliikenteelle.

Liikenteen turvallisuusviraston Trafin valvoman Ilmailumääräyksen OPS M1-2 mukainen lentonäytösturvallisuus edellyttää vesiliikenteen poikkeusjärjestelyjä Itäisen Pihlajasaaren itäpuolelta Särkän saaren koillispuolelle ulottuvalla vesialueella.

Kaivopuiston lentonäytöksen näytöslinja kulkee Harakan saaren yläpuolelta ja näytöslinjan ympärillä on noin 3 km pitkä ja 460 metriä leveä lentonäytöksen kieltoalue. Tämän kieltoalueen reunat on merkitty väliaikaisilla isokokoisilla poijuilla. Kieltoalueen piiriin kuuluvalla vesi- ja maa-alueella on vesiliikenne ja oleskelu kielletty ilman lentonäytöksen järjestäjän lupaa. Kieltoalue sulkee käytännössä Harakan ja Eteläisen Uunisaaren välisen salmen sekä Kaivopuiston rannan ja Pohjoisen Uunisaaren välisen salmen läpikulkuliikenteeltä. Kieltoaluetta valvovat järjestäjän tehtävään osoittamat alusyksiköt ja järjestyksenvalvojat.

Kieltoalueen eteläpuolella on laajempi lentonäytöksen turva-alue, joka ulottuu Itäisen Pihlajasaaren eteläpuolelta Suomenlinnan eteläpuolelle ja jonka piirissä läpikulkuliikenne ja satamien käyttö on sallittua. Turva-alueella ankkurointi, pysähtyminen ja alusten kokoontuminen on kuitenkin kielletty ilman lentonäytöksen järjestäjän lupaa.

Nämä lentonäytöksen kielto- ja turva-alueet ovat voimassa torstaina 8.6. klo 17.00 – 20.00 sekä perjantaina 9.6. klo 16.00 – 21.00.

Lentonäytöstä veneellä seuraamaan saapuville on osoitettu kaksi katselualuetta, joihin järjestäjä pyytää katsojien saapuvan perjantaina 9.6. vasta klo 15.00 jälkeen. Vesillä liikkujia muistutetaan huomioimaan normaalit vesiteiden säännöt, väyliä pitkin kulkeva reittiliikenne sekä Hernesaareen itäpuolisella vesialueella perjantaina 9.6. kello 15.00 päättyvä purjehduskilpailu.

Lentonäytöksen merialueen kartta, johon kielto-, turva- ja katselualueet on merkitty, on ladattavissa osoitteesta: http://ilmailumuseo.fi/wp-content/uploads/2017/05/Kaivopuiston_lentonäytös_merialuekartta.pdf

Linkki tiedotteeseen (kartta jpg-muodossa): http://ilmailumuseo.fi/veneily/

Lentonäytöksen merialueen valvonnan ja pelastusvalmiuden tehtävissä on mukana sekä Suomen meripelastusseuran jäsenyhdistysten että Turvallisesti vesillä ry:n aluskalustoa.

Suomen Meripelastusseura on vapaaehtoisten meri- ja järvipelastusyhdistysten keskusjärjestö, jonka toiminta perustuu yksittäisten meripelastajien auttamishaluun ja pyyteettömään työhön. Meripelastusseuran vapaaehtoiset ovat toimineet vesilläliikkujien turvana jo 120 vuotta. www.meripelastus.fi

Turvallisesti vesillä ry järjestää kaikille avoimia veneilyturvallisuus-, ensiapu-, veneen huolto sekä pelastautumistaitokoulutuksia. www.turvallisestivesilla.fi

Lentonäytöksen esiintyjistä ja muusta päivittyvästä ohjelmasta tiedotetaan Ilmailumuseon verkkosivuilla: www.kaivariairshow.fi sekä tapahtuman Facebook-sivulla: https://www.facebook.com/kaivariairshow/

Kaivopuiston lentonäytös on Suomen Ilmailumuseon järjestämä ilmailun suurtapahtuma. Lentonäytös lennetään Helsingin edustalla perjantai-iltana 9.6.2017. Näytöksen esiintyjinä nähdään niin ilmailun klassikoita kuin nykypäivän ja tulevaisuudenkin koneita. Tapahtuma levittäytyy maalle, merelle ja ilmatilaan. Lentonäytös on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa. Tapahtuman pääyhteistyökumppaneina ovat Finavia ja Vantaan kaupunki. Muut yhteistyökumppanit ovat Bae Systems, Boeing, Finnair, Helsingin kaupunki, Hernesaaren Ranta, Lockheed Martin, Rafale International, Saab AB, SEK, Suomen Ilmailuliitto ja Suomen Meripelastusseura.

Suomen Ilmailumuseo on valtakunnallinen erikoismuseo, joka ylläpitää Suomen laajinta ilmailuaiheista kokoelmaa. Museon kokoelmien painopisteenä on Suomen ilmailu ja suomalaisten suunnittelemat tai käyttämät lentokoneet. Ilmailumuseo on aktiivinen ja elämyksellinen kansainvälisen tason museokohde. Museo sijaitsee hyvien liikenneyhteyksien varrella Vantaan Aviapoliksessa. Ilmailumuseota ylläpitää Suomen Ilmailumuseosäätiö. LÄHDE LENTOON!