20.05.2021

Kuopio hemmottelee veneilijöitä

Kuopion retkisatamaverkosto on Suomen suurin ja saaristoista löytyy upeita rantautumispaikkoja, joissa voi yöpymisen lisäksi myös retkeillä, marjastaa tai sienestää. Toisaalta Kuopion seudun toimijat satsaavat tällä hetkellä merkittävästi matkailu- ja veneilypalveluiden kehittämiseen.

Kuopion Pursiseuran kommodori Ossi Sivén iloitsee alueen viimeaikaisesta palveluiden kehityksestä.

– Kuopion suunnassa on veneilypalvelut kovasti kehittymässä. Saanan keskus on ollut pari vuotta toiminnassa ja siihen aukeaa ihan lähiviikkoina polttoainemyynti. Tätä palvelua on todella kaivattu, Sivén kertoo.

Paikallinen osuuskauppa Pee Ässä suunnittelee avaavansa vuonna 2022 Maljalahden venesatamaan päivittäistavarakaupan, kahvila-ravintolan ja polttoaineen jakeluaseman autoilijoille ja veneilijöille.

Myös kaupunki investoi keskustaan uudet aallonmurtajat ja laiturit. Kaupunki on myös investoinut retkisatamaverkostoon: rakennetaan laitureita ja tulisijoja.

Saimaan alueen pursiseurat ovat jo vuosia tehneet alueellista yhteistyötä, siten että tukikohtia on seurojen jäsenten yhteiskäytössä. Se on myös osoitus siitä yhteishengestä, jolla veneilyä Saimaan alueella halutaan kehittää.

– Seurojen yhteistyö on paikallisen veneilyharrastuksen kivijalkoja. Alueemme on hyvin monipuolinen ja vivahteikas. On runsaasti erilaisia reitti-, kohde- ja majoitusvaihtoehtoja. Vedet ovat puhtaita. Kaunein tapa saapua on Heinäveden reitti ja Varkauden kautta on toinen reitti, ettei tarvitse ajella edestakaisin. Varmasti löytyy tuulelta suojaisaa yöpymispaikkaa.

– Pursiseuran osalta olemme puolestamme saaneet hyvin Pirttiniemen tukikohtaamme kehitettyä. Seuran lisäksi alueella toimivat SMPS:n Kuopion Järvipelastajat, Kuopion Urheilusukeltajat ja poliisi. Työnimeksi keskittyneelle toiminnalle olemme antaneet Turvallisen veneilyn osaamiskeskus, Siven kertoo.

– On iso ja odotettu muutos, että Kuopio ottaa roolia ja että palvelua on tarjolla. Tapahtumiahan täällä sitten normaalioloissa on vaikka kuinka. Tämä kesä mennään vielä vähän ohuemmalla, mutta eiköhän ensi kesästä saada taas normaali, Siven toteaa.

 

Bella-veneiden luojana tunnettu Raimo Sonninen: Haluamme tehdä Kuopion Bellanrannasta veneilijöiden ykköspaikan Suomessa.

Keskeinen vaikuttaja Kuopion seudun matkailupalveluiden viimeaikaisessa kehityksessä on Bella-veneistä tunnettu Raimo Sonninen. Bellanrantaan on viime vuosina Sonnisen johdolla noussut melkoinen määrä vapaa-ajan ja matkailun palveluita.

Kaikki on lähtenyt veneteollisuudesta. Entisestä teollisuusalueesta on kehitetty matkailukeskus. Tästä on tarkoitus rakentaa valtakunnan hienoin lomapaikka, Sonninen kertoo.

Tuorein lisäys Kuopion seudun palveluihin saadaan touko-kesäkuun vaihteessa, kun St-1 avaa Bellanrantaan automaattiaseman, jonka yhteydessä toimii myös St1-veneasema.

– Jos ajatellaan veneilijän kannalta, niin polttoaineen saatavuus on ollut Kuopion suunnalla epävarmaa viime vuosina. Nyt avattavalta asemalta löytyy myös septityhjnennyspiste sekä vene- ja laivalaitureita.

Bellanrannan alueen ja Matkailukeskus Saanan palvelut muodostavat jo vaikuttavan kokonaisuuden: löytyy muun muassa ravintola, palkittu Saanan sauna & spa, padel-kenttiä, citygolf, kuntosaleja ja Motorsportin eKarting, Trampoliiniareena ja HopLopin sisäleikkipuisto.

– Tänne on tullut paljon palveluita ja kaikkiaan tässä on meneillään 12 miljoonan euron investointi, Sonninen toteaa.

Laajemmin kyse on koko Kuopion seudun matkailun edistämisestä.

– Sisävesilaivat kulkevat pääväylillä, mutta täällä on paljon saaristoa, missä ne eivät kulje. Meillä on täällä niin hieno saaristo ja sitä ei väki tunne.

Alueen veneilykohteista suosikikseen Sonninen kertoo Etelä-Kallaveden.

– Erityisen hieno on Heinäveden reitti. Mutkittelevan matkan varrella on paljon sulkuja ja väylä kulkee moneen kivaan paikkaan kuten Valamon luostariin ja Varistaipaleelle. Myös laavuja on tullut lähisaariin mukavasti.

Miten pitkän uran tehnyt venekeisari jaksoi innostua uudesta aluevaltauksesta?

– Kyllä tämä näin eläkeläismiehellä lähtee rakkaudesta lajiin. Pyritään intohimo säilyttämään näihin asioihin, niin elämä tuntuu elämisen arvoiselle.