15.09.2017

Koulumestaruuskilpailut käytiin iloisissa ja rennoissa merkeissä

Purjehduksen koulumestaruuskilpailut käytiin perjantaina 15. syyskuuta. Purjehduspaikkana oli Helsingfors Segelsällskap ry:n satama Liuskasaaressa. HSS toimi kilpailun järjestäjänä yhteistyössä Brändö Seglaren ja SPV:n kanssa. Kilpaveneenä toimi Laser 16.

Mukana kisoissa oli peräti 21 koulua. Koulumestaruuskisojen luonteeseen kuuluu, että tarjotaan mahdollisuuksia kokemattomammille nuorille. Joukkueissa olisi tarkoitus olla ainakin yksi sellainen, jolla ei ole kilpapurjehdustaustaa. Patrik Pauloff Laajasalon yläasteelta on yksi heistä. Hän kertoo tapahtuman olevan erittäin hauska, mutta myös opettavainen.

– Olen oppinut hyvin mitä veneessä kuuluu tehdä. Hyvin on mennyt, Pauloff sanoo.

Tuloksellisesti Laajasalon kilpailut eivät kuitenkaan ollut täysosuma. Pauloff kertoo, että heillä oli ongelmia veneen kanssa ja jatkopaikka jäi haaveeksi.

Syyssateet jättivät suurilta osin kilpailutapahtuman rauhaan ja taivas repesi otollisesti vasta finaalitaisteluiden tauottua. Nuoret purjehtijat, toimitsijat sekä katsojat pääsivät paistattelemaan aika-ajoin jopa aurinkoisessa säässä.

Tunnelma Liuskasaaressa oli kilpailuiden alusta saakka rento ja iloinen. Hymynkareet loistivat lasten kasvoilla ja innokas yhdessä tekemisen tunnelma paistoi jokaisen touhutessa. Nuoret purjehtijanalut viettivät hauskaa yhteistä päivää, mutta kyse oli kuitenkin myös kilpailusta.

Tiukka taistelu käynnissä.

Lapsille ominainen luonnollinen ja viaton kilpailuvietti ei vaadi erikseen herättelyä. Veneistä kuuluu, että mukana eletään tunteella. Alkulohkolähtöjen jälkeen alkaa välitön kisatapahtumien purkaminen. Saarnilaakson yläaste tekee protestin reitin varrella tapahtuneesta. Kaksi kolmen hengen joukkuetta marssii protestikäsittelyyn, aivan ison maailman tyyliin. Protesti ei tällä kertaa mene läpi ja Saarnilaakso putoaa niukasti jatkosta.

Xiaojian Keinänen Raumanmeren peruskoulusta voitti Optareiden Pohjoismaiden mestaruuden tytöissä heinäkuussa. Hänen mielestään koulumestaruuskilpailuiden ja normaalien kisojen luonteissa on eroja.

– Tunnelmaltaan nämä koulumestaruuskilpailut ovat paljon rennompia kuin normaalit kisat. Täällä sijoituksella ei ole niin paljon merkitystä. Tarkoitus on antaa kokemusta niille, jotka eivät ole kauheasti kilpailleet, Keinänen kertoo.

Xiaojian Keinänen Raumanmeren peruskoulusta nautti tapahtumasta.

Myös hän korostaa kilpailuiden hauskuutta ja ystävien kanssa olemista, mutta Keinänen näkee selviä hyötyjäkin.

– Tämä on kiva tapahtuma ja saa paljon kokemusta erilaisista veneistä, sanoo Keinänen.

Raumanmeren peruskoulukaan ei lopulta päässyt alkulohkoista jatkoon. Tampere (Tampere Steiner, Juhannuskylän koulu ja Hatanpää) sen sijaan pääsi aina finaaliin asti. Tamperelaisnuoret kiisivät lopulta aina mestaruuteen asti. Heidän joukkueensa kokemattomampi purjehtija oli Ossi Suominen.

– Olen harrastanut nyt vuoden kilpapurjehdusta, mutta en ole käynyt yhdessäkään ranking-kisassa vielä. Pienestä asti olen purjehtinut köliveneellä, Suominen kertoo.

Kuten muut edellä myös Suominen korostaa kilpailuiden hauskaa ja rentoa kokonaiskuvaa. Voittajajoukkueen jäsen on myös erittäin varman oloinen viimeisessä lauseessaan.

Voittajakoulu Tampereen Ossi Suominen

– Kyllä tällaiset tapahtumat varmasti innostavat lapsia aloittamaan kilpapurjehduksen!

Kilpailuissa oli paikalla suomalaisen purjehduksen huippuja, kun Lontoon olympiapronssimitalistit Silja Kanerva ja Mikaela Wulff tsemppasivat nuoret kilpailijat vesille. Palkinnot jakoi kansanedustaja Sari Multala, joka voitti purjehdusurallaan huikeat 13 arvokilpailumitalia.

– On hienoa, että koulumestaruuskisoissa lapset pääsevät purjehtimaan yhdessä muiden kanssa ja aiemmin purjehdusta harrastamattomat kokeilemaan lajia. Ensikertalaisilla oli kuulemma ollut tosi hauskaa, Multala iloitsi.

 

 

Finaalin lopputulokset

 

  1. Tampere (Tampereen Steiner, Juhannuskylän koulu ja Hatanpää). Joukkueella Aksu Orama, Helmi Inget, Ossi Suominen
  2. Lycieparkens Skola. Joukkueella Lucas Hoviniemi, Lukas Fagerholm, Marie Lindström
  3. Espoonlahden koulu. Joukkueella Ilari Muhonen, Veeti Vuorinen, Niklas Pitkänen
  4. Uudenkaupungin yläkoulu. Joukkueella Camilla Lehtonen, Veikka Kuisma, Rasmus Salminen
  5. Lagstad Skola. Joukkueella Simon Karlemo, Oscar Hoffman, Filip Holm
  6. Grundskolan Norsen. Joukkueella Ebbe Heinilä, Kim-Oskar Godenhjelm, Rickard Granqvist
  7. Helsingin Suomalainen yhteiskoulu. Joukkueella Leevi Tarjanne, Mikaela Söderberg, Tobias Linko