19.12.2022

Kiitos, Tuuli! Olympiamitalistin huikea ura päätökseen

Tuuli Petäjä-Sirén päättää pitkän ja menestyksekkään urheilu-uransa tähän vuoteen. Lontoossa 2012 olympiahopeaa RS:X-luokassa purjehtinut ja samana vuonna EM-pronssia juhlinut Petäjä-Sirén osallistui urallaan kaikkiaan neljiin kesäolympialaisiin (Peking, Lontoo, Rio, Tokio). 

Petäjä-Sirén muistetaan Vuoden urheilijana ja Suomen lipunkantajana Rion olympialaisista. Hän on kahden lapsen äiti, joka kouluttautui huippu-urheilun ohessa arkkitehdiksi.

”Olen pohtinut urheilu-urani päättämistä vuoden mittaan, ja kauden päätteeksi oli oikea hetki käydä tämä läpi perusteellisesti. Olen ollut 17 vuotta putkeen mukana MM-kisoissa ja käynyt neljät olympialaiset. Vuosi vuodelta on lähestynyt se hetki, jolloin mietin, että urheilu on antanut minulle jo paljon – voiko se antaa enää enempää?

Tämän yhden iQFoil-luokassa kilpailemani vuoden perusteella on selvää, että olen luokkaan aivan liian pienikokoinen voidakseni haastaa maailman kärkeä Pariisin olympialaisissa. Vaikka olen kehittynyt paljon, olen lyönyt painon kanssa päätäni seinään. Toinen merkittävä syy päätökseeni on se, että lapseni alkavat olla jo niin isoja, että heillä on omia harrastuksiaan ja menojaan, eikä tunnu reilulta aikatauluttaa enää koko perheen arkea minun kisareissujeni ympärille.

Lähitulevaisuuden suunnitelmissani on viettää kiireetön joulu perheen kanssa. Tulen jatkamaan työskentelyä arkkitehtina. Purjehdus ei varmasti koskaan jää, vaan tulen olemaan ensi kesänä vesillä erilaisilla laudoilla ja veneillä. Ajatukseni ja tahtotilani on myös viedä osaamistani eteenpäin tuleville, nouseville junioreille.

Nyt pääsen harrastamaan myös kaikkea sellaista, mitä en ole uskaltanut tai voinut tehdä. En ole kuluneen vuoden aikana esimerkiksi voinut tehdä juuri kestävyysharjoittelua, jotta saan massaa kasvatettua, mutta nyt ei mikään estä minua hiihtämästä. Saatan lähteä tänä talvena myös laskettelurinteeseen, jota olen vältellyt loukkaantumisen pelossa. 

Olympiamitali ja koko Lontoon olympiaprojekti valmennuksineen ja maajoukkueen yhteishenkineen on uran komeimpana muistona mielessäni. Vuodesta 2012 on jäänyt paljon hyvää mieleen. 

Uran viimeisinä vuosina tein myös monia onnistuneita asioita, pystyin kehittymään loppuun asti ja tekemään esimerkiksi omia ennätyksiäni kuntotesteissä. Niihin olen tyytyväinen, vaikkei niitä arvokisamitaleilla palkittukaan. Kulunut vuosi iQFoililla on ollut tosi opettavainen, ja olen kiitollinen siitä. On ollut ilo olla mukana kasvattamassa purjelautailua lajina kotimaassa. Suomella on hyvä mahdollisuus saada edustajia myös tuleviin olympialaisiin.

Haluan kiittää treenikavereitani, valmentajiani Borja Carracedoa ja aiempia valmentajiani, Urhean ja Olympiakomitean asiantuntijatiimiä, Suomen Purjehdus ja Veneilyä, seuraani Helsingfors Segelklubbia ja yhteistyökumppaneita koko urani ajalta! Kiitos vanhemmilleni, jotka ovat aikanaan vieneet minut vesille ja aina kannustaneet minua. 

Suurin kiitos menee miehelleni Villelle, joka on ollut tukenani ja löytänyt ratkaisut silloinkin, kun en ole itse niitä osannut löytää. Hän meni 10 vuotta sitten naimisiin olympiamitalistin kanssa, joka oli mahdollisesti lopettamassa uraansa, eikä yhtään arvannut, että vielä vuosikymmen myöhemminkin kilpailen. Mutta perheeni sopeutui siihen, ja siitä kuuluu sekä Villelle että tyttärilleni iso kiitos. Olen iloinen siitä, että lapset ovat eläneet mukana urheilu-urallani ja aina kannustaneet innolla. Nyt on äidin vuoro siirtyä kannustajan rooliin.”

Tuuli Petäjä-Sirén

Seura: HSK Syntynyt: 1983 Luokka: iQFoil Valmentaja: Borja Carracedo Kotipaikka: Espoo Ensimmäinen valmentaja: Minna Aalto Olympialaiset: Peking 2008 (16:s), Lontoo 2012 (2.), Rio (10:s), Tokio (14:s) Arvokilpailumitalit: olympiahopea 2012 (RS:X), EM-pronssi 2012 (RS:X)