01.08.2021

Kiitos, Tuula Tenkanen! Upea olympiaura päättyi Tokioon

Tuula Tenkasen pitkä ja menestyksekäs olympiapurjehdusura on päättynyt. Tenkanen purjehti viimeisenä lähtönään Tokion olympialaisten mitalilähdön, jossa onnistui kohentamaan lopullista sijoitustaan seitsemännestä viidenneksi. Tenkasen uran huippusaavutukset ovat kaksi olympialaisten viidettä sijaa (Rio 2016 ja Tokio 2021), MM-hopea 2013 ja EM-pronssit 2015 ja 2016. Ensimmäisissä olympialaisissaan Tenkanen kilpaili Pekingissä 2008.

– Fiilikseni on hyvä. Haikea toki. Olen todella kiitollinen urastani, Tenkanen sanoo silmäkulmaansa pyyhkien.

– Tavoitteenani oli purjehtia tasainen viikko. Ihan en onnistunut siinä, vaan mitaleita ajatellen peli meni kahteen huonoon lähtöön, joista toinen olisi pitänyt purjehtia vähintään kohtalaisesti. Kokonaisuutena olen iloinen siitä, miten purjehdin täällä.
Tenkanen valmistui keväällä diplomi-insinööriksi biotekniikka pääaineenaan. Nyt edessä on uudenlainen elämäntilanne vailla huippu-urheilijan arkea matkoineen ja treeneineen.

– Olen miettinyt jatko-opintoja, mutta mikään ei ole varmaa. Toivottavasti saan jotain töitä biotekniikan parissa. Ensimmäiseksi suuntaan kuitenkin Lappiin vaeltamaan, Tenkanen hymyilee.

Maajoukkuevalmentaja Joakim Wilenius on seurannut Tenkasen uraa läheltä vuosikymmenten ajan.

– Tuula on ollut pitkään mukana ja pitkään huipulla. Hän teki uutta tuloaan kohti Tokiota. Tuula on niin esimerkillinen kaikin puolin, niin purjehdustaitojen, urheilun kuin käytöksenkin suhteen, että totta kai hänellä on ollut iso rooli joukkueessa, Wilenius kertoo.

– Olimme molemmissa Laser-luokissa mukana mitalikamppailussa, ja Tuula oli tosi lähellä mitalia vielä tänään. Koen, että olimme näissä molemmissa luokissa aidosti mukana kisassa.

Kiitos, Tuula, vuosien menestyksestä ja työstä suomalaisessa purjehduksessa!

Tenkanen kuvaili liikuttuneena uraansa Suomen lehdistölle olympiasataman Mixed zonella.

TUULA TENKANEN

Syntymäaika ja -paikka: 11.8.1990, Espoo
Luokka: Laser radial
Seura: ESF (Esbo Segelförening)
Valmentaja: Jon Emmett/ Mika Saari
Milloin aloitit purjehduksen: 7-vuotiaana seurani kesäleirillä
Lempiolosuhteesi: Keskituuli mereltä niin, että on aaltoja
Parhaat saavutukset: Rio 2016 5., MM-hopea 2013, EM-pronssi 2015 ja 2016

Tuula Tenkanen sai mitalilähdön jälkeen halauksen niin Tokio-olympiadin valmentajaltaan Jon Emmettiltä kuin Rio-olympiadin valmentajaltaan Diego Romerolta (oik.). Tenkanen oli molemmissa olympialaisissa viides.

Tuula Tenkanen pesi veneensä viimeistä kertaa kilpailun jälkeen. Tenkanen saattaa osallistua vielä SM-kilpailuihin Laser radialilla, mutta kansainvälisillä vesillä ura on ohi.

Tulokset löytyvät World Sailingin Tokio 2020 -sivuilta.

Kuvat: Iina Airio/SPV